עם כל הכבוד לשורה התחתונה – המחשב היוקרתי החדש של אסוס, Zenbook S14, לא נולד בחלל ריק. אחרי עשרות שנים של דריכה במקום, של התקדמות איטית בסגנון "יותר מאותו דבר", עולם המחשבים האישיים עובר השנה טלטלה חסרת תקדים, בעיקר בזכות הדרמה הגדולה המתרחשת בתחום המעבדים, שאינטל עדיין שולטת בו ביד רמה.
7 צפייה בגלריה
השקת מעבד אינטל לונאר לייק בברלין
השקת מעבד אינטל לונאר לייק בברלין
מחשב עם מעבד הלונאר לייק של אינטל. עדיין שולטת בתחום המעבדים
(קרדיט צילום: רפאל קאהאן)
למהלך הזה יש שני אחראים: הראשון הוא פיצוח טכנולוגי, שמאפשר להחליף מעבדי מחשב המבוססים על הארכיטקטורה הוותיקה שבה עושות שימוש אינטל ו-AMD (X86), במעבדים המבוססים על ארכיטקטורת ARM, ממשפחת מעבדי הסמארטפונים.
מעבדי ה-ARM מצטיינים במיוחד בשילוב בין ביצועים מהירים לבין חיי סוללה ארוכים, וגם משתלבים היטב במארזים דקיקים. אפל כבר מריצה במחשבי המק שלה מעבדים כאלה, וקוואלקום הוציאה השנה מעבדים מבוססי ARM, המשולבים בדגמי PC של כל היצרניות המובילות.
הדור הבא שלהם, משובח עוד יותר ותואם עוד יותר, כבר בצנרת. והן לא היחידות: בשבוע שעבר דלפו שמועות ראשונות לפיהן גם אנבידיה הענקית, שעד כה התמקדה במעבדים גרפיים, מתכוונת להיכנס לתחום פיתוח וייצור מעבדי מחשב מבוססי ARM.
7 צפייה בגלריה
ג'נסן הואנג
ג'נסן הואנג
מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג. החברה רוצה נתח משוק מעבדי ה-CPU
(צילום: Michael M. Santiago / Getty Images)
האחראי השני למהלך הוא עידן הבינה המלאכותית, שמכניס לתמונה – ולמעבדי המחשבים החדשים - משתנה חדש, שהפך בן לילה לחובה בכל מעבד: רכיב בינה מלאכותית, NPU, המאפשר הרצת יכולות ופיצ'רים ייחודיים של AI.
מי שמאפשרת ואפילו מקדמת את השינוי הטקטוני הזה היא מיקרוסופט כמובן, שמתאימה במהירות את מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם, ווינדוס, להתפתחויות, ואף מיתגה את מחשבי הדור החדש, הכוללים את התכונות החדשות, כמחשבי "Copilot Plus PC ".

האם מהמשבר תצא הישועה?

ואיום המחשבים מבוססי ה-ARM נופל על אינטל בזמן רגיש במיוחד, בעיצומו של המשבר החמור בתולדותיה. גם בימים אלה, עיקר הכנסותיה של החברה מגיע ממכירות מעבדים למחשבים אישיים, וזהו אחד התחומים היחידים שרשם צמיחה (9%) ברבעון האחרון. היא יודעת שאת התחום הזה – לפחות אותו – אסור לה לאבד בשום אופן.
7 צפייה בגלריה
השקת מעבד אינטל לונאר לייק בברלין
השקת מעבד אינטל לונאר לייק בברלין
מעבד הלונאר לייק של אינטל. בחברה לא מתכוונים לוותר בקלות
(קרדיט צילום: רפאל קאהאן)
כך נולד (ופותח בישראל, כמובן) קו המעבדים החדש המכונה באינטל "לונאר-לייק", ששמם המסחרי הוא Intel Core Ultra 200V. הם מיועדים להעמיד תשובה למעבדי ה-ARM החדשים ולתת בראש לכל מי שמעז למרוד במלכות (קוואלקום כבר אמרנו?) ולאשש את המיתוס שמעבדי פלטפורמת X86 לא יכולים להיות זריזים וחסכוניים: למרות שעוצבו בארכיטקטורת X86, הם מצטיינים בחיי סוללה, עם צריכת חשמל הנמוכה ב-50% בהשוואה לדור המעבדים הקודם, ומריצים היטב יותר מ-300 פיצ'רים של AI בזכות היכולת לבצע עד 120 טריליון פעולות בשנייה (120 TOPS). אגב, גם AMD פיתחה בינתיים קו מקביל, המכונה Ryzen AI.

מחשב של אסוס, פרזנטור של אינטל

את דגם UX5406 Zenbook S 14 שקיבלנו לסקירה, הכולל את המעבד הכי מתקדם בסדרה החדשה, Core Ultra 9, עיצבו באסוס בשיתוף פעולה צמוד עם אינטל, כמכשיר דגל וכפרזנטור ייצוגי של הדור החדש. הוא יפהפה – דקיק להפליא (1.2 ס"מ בלבד) וקל במיוחד (1.2 ק"ג בלבד), עם מארז עמיד בשריטות מחומר המשלב קרמיקה ואלומיניום שאסוס מכנה "סרלומיניום".
יש לו מסך מגע OLED מרהיב של 14 אינץ' ושוליים דקיקים (פחות מחצי ס"מ) ברזולוציית 3K (2880 על 1800) ועם קצב ריענון 120 הרץ. זיכרון ה-RAM כולל 32 גיגה-בייט, וכונן ה-SSD – 1 טרה-בייט. מקשי המקלדת הם מהסוג השטוח והאלגנטי, שכמעט ולא משמיע צליל במהלך ההקלדה.
7 צפייה בגלריה
מחשב נייד Zenbook S 14
מחשב נייד Zenbook S 14
Zenbook S 14 - מארז עמיד בפני שריטות
(אסוס)
הרכיבים הפנימיים הם המילה האחרונה בשוק: זה כולל את מסך ה"לומינה", שזמן התגובה המהיר שלו מבטיח סצנות אקשן חלקות במשחקים; מערכת קירור מתקדמת, עם מאווררים כפולים ותא אדים בעיצוב שמונע את התלהטות המכשיר גם בביצועים מאומצים; שישה רמקולים באיכות טובה עם תמיכה ב"דולבי אטמוס"; WiFi 7, שמאפשר חיבור רשת מהיר ויציב להפליא למי שכבר התקינו בביתם נתב מהסוג החדש; ומצלמת רשת זעירה ומספקת ברזולוציית FHD, עם חיישן IR שמאפשר כניסה למחשב עם זיהוי פנים בלבד.
למרות הדקיקות, שמגבילה בדרך-כלל את מספר השקעים במחשב, כאן הצליחה אסוס לעמוד במינימום הסביר: USB 3.2 בשקע רגיל, שני חיבורי USB-C (ת'נדרבולט 4), שמשמשים גם כשקעי הטענה, שקע אוזניות סטנדרטי ואפילו יציאת HDMI.
בנוסף, אחת ההפתעות המיוחדות מבחינתנו במחשב היה גודלו – כלומר קוטנו - של המטען המצורף, שמגיע בהספק של 65 וואט. מדובר באחד מכאבי הראש (והגב) היותר-גדולים של בעלי לפטופים, שנאלצים לשאת לכל מקום, לצד המחשב, קל משקל ככל שיהיה, גם מטען אימתני. כאן, גם מטען סמארטפון בהספק דומה יספיק לטעינת המכשיר.
7 צפייה בגלריה
מחשב נייד Zenbook S 14
מחשב נייד Zenbook S 14
אסוס הצליחה לעמוד במינימום הדרוש למספר השקעים, למרות העיצוב הדקיק של המחשב
(אסוס)

ומה לגבי המעבד?

אז אילו שינויים חוללה אינטל במעבד, שיוצרים את ההבדל מקודמיו? לפי אינטל, מדובר בתכנון מחדש של רוב המרכיבים: צריכת אנרגיה חסכונית של ליבות הביצועים והיעילות, יחידת עיבוד עצבית (NPU) מהירה שמאיצה ביצועי AI ושיפור משמעותי של יחידת העיבוד הגרפי.
הנתון הדרמטי ביותר מבחינתנו היה אורך החיים שהפגינה הסוללה: 16 שעות עבודה בשימושים מגוונים, כולל עשרות חלונות פתוחים באינטרנט, הרצת וידיאו, שיחות זום וכתיבת מסמכים באופיס. יותר מכל מחשב שבדקנו. ומה שהפתיע לא פחות – במצב שינה, כשהמחשב לא היה בשימוש במשך ימים, הוא איבד אחוזים ספורים בלבד ברמת הסוללה.

בינה מלאכותית זה כל הסיפור

נכון, מחשבי ה- Core Ultra 200V לא מתיימרים להתחרות בעוצמתם המקסימלית של המעבדים המקבילים וה"רגילים" של החברה; לא בזה ייחודם. למרות שהם מריצים משחקים תובעניים באופן לא רע - לא מדובר במחשבי גיימינג ייעודיים. זה נכון שעיקר "ביצועי ה-AI" שהמשתמש הממוצע במחשב מכיר היום – בצ'אטים, במייל ובתוכנות אופיס – מתבצעים בכלל הרחק בענן. אבל עם הזמן יותר ויותר מטלות כאלה יתבצעו מקומית, במחשב עצמו.
7 צפייה בגלריה
אסוס
אסוס
תכונות ה-AI שאסוס מציעים הן שימושיות למדי וכוללים גם יישור אוטומטי של מבט המשתמש בעת שיחות זום
(אסוס)
בין תכונות ה-AI הבסיסיות שכבר ניתן להנות מהם ב- Zenbook S 14 ודומיו מצאנו, למשל, פיצ'רים קטנים כמו יישור אוטומטי של מבט המשתמש למצלמה במהלך שיחות זום, שיפורי איכות צילום בתנאי תאורה גרועים, ומסננים יצירתיים לתמונות אמנותיות.
אבל האפליקציה הייחודית שמצרפת אסוס, StoryCube, סיפקה לנו טעימה לפוטנציאל האמיתי: היא יודעת, למשל, לייבא בקלות תמונות וסרטונים שמאחסנים במקורות שונים – במחשב עצמו, במכשירים אחרים המקושרים לרשת ומשירותי ענן. אפשר לחפש בה בקלות לפי שם, תגית, מכשיר, מיקום או אפילו ציר זמן.
7 צפייה בגלריה
מחשב נייד Zenbook S 14
מחשב נייד Zenbook S 14
Zenbook S 14 - מחשב עוצמתי ותענוג יקר
(אסוס)
StoryCube יכולה גם לזהות ולסדר קבצים דומים בתוכנם לתיקיות כמו "פעילויות בחוץ" או "ילדים". באמצעות זיהוי פנים היא יכולה למיין ולרכז תמונות וסרטונים של אנשים באופן אוטומטי, והיא מקלה משמעותית גם על תהליך עריכת וידיאו.
אסוס, אגב, מגייסת את ה-AI גם כדי להציע ביטול רעשים דו-כיווני באוזניות במהלך ועידות וידיאו. כאשר בוחרים במצב "מצג יחיד" - כל רעשי הסביבה מסוננים, למעט קולות אנושיים, כך שניתן לשמוע ולהקליט בצורה ברורה גם אם קיימים רעשי רקע.
ועדיין חשוב להזהיר: מחשבי ה-Core Ultra הם תענוג יקר נכון לעכשיו. מחירו בישראל של הדגם בתצורה הכי גבוהה מגיע ל 8,940 שקל. תצורות פחות תובעניות של מעבד, מסך וזיכרון אמנם יוזילו את המכשיר, אבל עדיין לא יקרבו את מחירו לכיסו של משתמש ממוצע.