בפעם הראשונה בהיסטוריה, מייסדי ומנהלי ארבע ענקיות הטכנולוגיה הגדולות בעולם העידו יחד במסגרת שימוע בקונגרס האמריקאי. ג'ף בזוס (אמזון), מארק צוקרברג (פייסבוק), טים קוק (אפל) וסונדאר פיצ'אי (גוגל) העידו אמש (יום ד') בנוגע למונופוליזציה וחסימת תחרות בשוק הטכנולוגיה, והשיבו על שאלות הנוגעות לפרקטיקות העסקיות והניהוליות שלהם. השימוע נמשך יותר מחמש שעות, ובגלל משבר הקורונה הארבעה העידו מרחוק, באמצעות שיחת וידאו.
השימוע היה אירוע שיא בתהליך חקירה שנמשך יותר משנה, ובמהלכו נאספו יותר מ-1.3 מיליון מסמכים הנוגעים לארבע הענקיות, לצד חמישה שימועים פומביים ומאות שעות של ריאיונות. עם פתיחת השימוע, יו"ר ועדת המשנה להגבלים עסקיים, דיוויד סיסילין אמר כי ארבע ענקיות הטכנולוגיה הן "עורקים קריטיים של תקשורת ומסחר" בארה"ב ובעולם כולו, אולם הדגיש כי כל פלטפורמה בפני עצמה מהווה צוואר בקבוק - של מסחר או של מידע. "למה זה חשוב? כי יש להן יותר מדי כוח. הכוח הזה עומד בדרכם של תחרות, יצירתיות וחדשנות, הדומיננטיות שלהן הורגת את העסקים הקטנים". סיסילין הוסיף כי הציבור מרגיש שאין לו לאן לברוח. "אמריקאים מגלים בכל יום עד כמה החברות האלה כורות כמויות של מידע אישי, אבל הם תקועים עם אופציות רעות".
בנאום הפתיחה שלו האשים חבר הקונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית ג'ים ג'ורדן: "ענקיות הטכנולוגיה רודפות אחרי הרפובליקנים". הוא המשיך עם רשימה ארוכה למדי של דוגמאות לצנזורה של הצד הימני של המפה הפוליטית - כולל הסרת מודעה פוליטית של טראמפ מפייסבוק או הסרה של אתר חדשות ימני מחיפושי גוגל (לאחר שנחשף כי הוא עוסק בהפצת פייק ניוז). "כולנו אוהבים שוק חופשי, תחרות ואת העובדה שאלה חברות אמריקאיות, מה שאנחנו לא אוהבים זה צנזורה".
ג'ף בזוס הוא הראשון שקיבל את הבמה במסגרת דברי הפתיחה של המנכ"לים. הוא פתח בסיפור החיים הפרטי שלו ("אמא שלי ילדה אותי כשהייתה בת 17") והמשיך לסיפור הצמיחה של אמזון. בזוס אמר כי 80 אחוזים מהאמריקאים סומכים על אמזון, שמהווה פחות מ-4 אחוזים משוק הקמעונאות בארה"ב. בנוסף, אמר כי אמזון היא המעביד הגדול ביותר במדינה, וכי היא משלמת 15 דולר לעובדיה כשכר מינימום - כפול מהמינימום הפדרלי הנהוג בארה"ב.
אחריו המשיך פיצ'אי, מנכ"ל גוגל, שדיבר על היותו מהגר ועל הכוח החיובי המניע של טכנולוגיה - בייחוד במוצרי ושירותי גוגל. "שירותים כמו חיפוש, מפות ומייל חינמי חוסכים לאזרחי ארה"ב אלפי דולרים בכל שנה", אמר. השלישי, בתור, טים קוק, התמקד בדברי הפתיחה שלו בפלטפורמת ה"אפסטור" - חנות האפליקציות של אפל. "ביותר מעשור של פעילות לא העלינו את סכום העמלה שאנחנו גובים באפסטור, ולא הוספנו עמלות נוספות", אמר והוסיף כי מרבית המפתחים כלל לא נדרשים לשלם עמלות לאפל ומקבלים 100 אחוזים מהרווחים לכיסם.
אחרון חביב, מארק צוקרברג המנוסה בשימועים מהסוג הזה. דברי הפתיחה שלו נשענו על נימה פטריוטית, והוא התגאה בסיפור ההצלחה האמריקאי הטיפוסי של פייסבוק. צוקרברג גם הדגיש את כוחה של הרשת החברתית בהתמודדות עם נגיף הקורונה בחודשים האחרונים. "כשפייסבוק קנתה את וואטסאפ היא נכנסה לתחרות מול ענקיות תקשורת שגבו כסף עבור שליחת הודעות", הסביר בעודו מונה שחקניות חזקות שנמצאות איתו בתחרות - בהן גם טיקטוק.
"למה גוגל גונבת תוכן?"
יו"ר ועדת המשנה סיסילין הפנה את השאלה הראשונה שלו אל מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, ותקף: "למה אתם גונבים תוכן ממתחרים?", אולם פיצ'אי לא ממש קיבל הזדמנות לענות לשאלה. סיסילין המשיך ואמר כי מהעדויות שנאספו במהלך החקירה עולה כי מדובר בפרקטיקה מקובלת למדי של גוגל. לטענתו, גוגל העתיקה תכנים של ביקורות מפלטפורמת "ילפ" הפופולרית, וכאשר האחרונה התרעמה - גוגל איימה להעלים את ילפ מראש תוצאות החיפוש. סיסילין אמר כי 63 אחוזים מחיפושי הרשת שמתחילים בגוגל - גם נגמרים בתוך גוגל, שמעדיפה לקדם את האתרים והשירותים של עצמה על פני המתחרות.
חבר הקונגרס הרפובליקני קן באק האשים כי גוגל גנבה תוכן גם מאתר "ג'יניוס" המציע מילים לשירים, והשווה את הטקטיקות של גוגל לאלה של סין הקומוניסטית. בנוסף, האשים כי גוגל פרשה מחוזה הפנטגון ב-2018, אבל ממשיכה לפעול בשיתוף פעולה עם הממשל הסיני. פיצ'אי נאלץ להבהיר שוב כי גוגל לא עובדת עם הממשל הסיני.
חבר הקונגרס הרפובליקני גרג סטובי תהה מדוע מיילים שהוא שולח לתומכיו מגיעים לתיקיית הספאם או הג'אנק. "נראה שזה קורה רק לפוליטיקאים רפובליקנים. למה זה קורה? זאת עובדה. התומכים שלי יכולים להעיד". פיצ'אי השיב כי שירותי גוגל אינם מוטים לשום כיוון מפלגתי או פוליטי. חברת קונגרס הדמוקרטית ואל דמינגס נחלצה לעזרת פיצ'אי והבהירה כי גם היא וגם דמוקרטים אחרים שומעים שהמיילים שלהם נשלחים לתיבת הספאם. היא קראה לו שוב ושוב "מר פיקאי", במקום פיצ'אי.
חבר הקונגרס ג'ים ג'ורדן, מטעם המפלגה הרפובליקנית, ביקש מפיצ'אי להבטיח מעל הבמה שגוגל מתחייבת שלא לתעדף את מועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, ג'ו ביידן. לטענתו, ב-2016 גוגל עשתה הרבה כדי לסייע להילרי קלינטון להיבחר, ותיעדפה את המועמדת מעל גבי הרשת. "אנחנו נמשיך לפעול בצורה נייטרלית", הבטיח פיצ'אי.
חבר הקונגרס הרפובליקני מאט גץ שאל את מנכ"ל גוגל על דיווחים שלפיהם החברה מתערבת באופן ידני בתוצאות החיפוש על מנת לצמצם חשיפה של אתרים שמרניים. פיצ'אי השיב כי תוצאות החיפוש נקבעות על-ידי אלגוריתמים וכי החברה משתמשת במנגנון ידני במקרים חריגים, למשל כדי למנוע התערבות בבחירות או כדי לציית לחוק.
הבא על הכוונת - מארק צוקרברג. חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ים סנסנברנר, ביקש להבין למה פייסבוק מסירה פרסומים הנוגעים לתרופת הידרוקסיכלורוקווין, שנטען כי היא עשויה לרפא מקורונה. צוקרברג נאלץ להזכיר לו כי יעילות התרופה נגד הנגיף לא הוכחה, וכי בפרסומים מהסוג הזה ברשת החברתית יש סכנה ממשית לפגיעה במשתמשים. בהמשך נשאל צוקרברג על רכישת אינסטגרם, אולם הוא טען כי מדובר בתחרות במובן הרחב של המילה - אך יותר מזה בשירות משלים. הוא טען כי בזמן אמת אף אחד לא צפה את ההצלחה של אינסטגרם, ושלולא הרכישה של פייסבוק סביר להניח שהיא לא הייתה מגיעה למימדים כאלה.
במהלך השימוע נחשף מייל ששלח צוקרברג לסמנכ"ל הכספים של פייסבוק לפני רכישת אינסטגרם ב-2012: "שאלה עסקית אחת שיש לי זה כמה אנחנו צריכים להסכים לשלם על אפליקציות כמו אינסטגרם ו-Path (רשת חברתית לשיתוף תמונות - ה.ב) שבונות רשתות שמתחרות בנו... המותגים האלה כבר רציניים ואם הם יגדלו הם יכולים לפגוע בנו מאוד".
צוקרברג נשאל גם על קמפיין החרם שהתגבש בחודשים האחרונים כנגד פייסבוק - במסגרתו חברות ותאגידים בכל העולם השעו תקציבי פרסום מהפלטפורמה. הוא השיב כי הפעילות של פייסבוק במאבק בדברי הסתה ובמעורבות במערכות בחירות נמשכת מאז 2016, ואמר כי פייסבוק בנתה בשנים האחרונות מערכות הגנה מתוחכמות שמסוגלות לזהות נסיונות התערבות ממקומות שונים בעולם עוד לפני שממשלות מזהות אותם.
הייתה גם נקודה ישראלית: צוקרברג נשאל על הסטארט-אפ הישראלי Onavo, שפייסבוק רכשה. אפליקציית Onavo שימשה לאיסוף מידע על משתמשים ולאחר מכן הוחלפה באפליקציה בשם Facebook Research. שתיהן הוסרו מהאפסטור של אפל. חבר הקונגרס הדמוקרטי האנק ג'ונסון שאל: "האם זה נכון, מר צוקרברג, שפייסבוק שילמה לבני נוער כדי למכור את הפרטיות שלהם באמצעות התקנה של האפליקציה?". צוקרברג השיב: "אני לא מכיר את הנושא, אבל אני חושב שזו פרקטיקה ידועה של חברות".
טים קוק נשאל, כצפוי, על פלטפורמת האפסטור - חנות האפליקציות של אפל. נטען כלפיו כי אפל מתנהגת לכל מפתח בצורה שונה, ומעניקה גם הנחות על עמלות עבור שותפים עסקיים מסוימים - למשל אמזון פריים. בנוסף, נטען כלפיו כי אפל מאלצת מפתחי אפליקציות להשתמש בשירות התשלומים הפנימי שלה, ובכך מבצעת מעקב אחר שירותים טרנדים ואוספת מידע על לקוחות של חברות חיצוניות. קוק השיב ואמר כי אפל לא גובה עמלות כלל מ-84 אחוזים מהמפתחים, כי היא נוהגת בכל המפתחים בצורה שוויונית ושקופה, וכי היא מקפידה על פרטיות ואבטחת מידע, לצד איכות - בכל האפליקציות המצויות בחנות שלה. בנוסף, אמר כי מתוך החברות שכן משלמות עמלות לאפל - חלק זוכות להנחה ומשלמות 15 אחוזים, אחרות משלמות את המחיר המלא של 30 אחוזים, ובכל מקרה גובה העמלות לא השתנה מאז הוקמה החנות לפני יותר מעשור.
"למה המוכרים באמזון משווים את החברה להרואין?"
יותר משעתיים אל תוך השימוע - בזוס קיבל את השאלה הראשונה שלו. עד אז הוא נצפה מנשנש אל מול המצלמה, כנראה משיעמום. חברת קונגרס ביקשה להבין האם המדיניות של אמזון, שלפיה מידע של מוכרים ועסקים מצד שלישי נשמר על-ידי החברה ולא נעשה בו שימוש לרעה. לטענתה לוועדה יש עדויות שלפיהן אמזון מנטרת מידע פרטי של מוכרים בפלטפורמה, היא חשופה לרשימות מלאי, תמחור, קטגוריות מוצר והתנהגויות של המשתמשים ובאופן כזה יכולה לוודא שאף מוכר לא הופך לתחרות משמעותית עבורה. היא גם מנצלת את כוחה כדי לעקוב אחרי טרנדים ולהציע מוצרים מתחרים בעצמה. בזוס ניצל את הדקות המעטות שלו והעדיף להחמיא על השאלות המצויינות, ובסופו של דבר "ננזף" על ידי יושב הראש.
חברת הקונגרס לוסי מקבת', מטעם המפלגה הדמוקרטית, השמיעה עדות מוקלטת של מוכרת ספרי לימוד באמזון, שלטענתה בעשרת החודשים האחרונים מאז החליטה הפלטפורמה לחסום אותה - לא מכרה אפילו ספר אחד. לטענתה, היא שגשה באמזון במשך תקופה ארוכה, אבל אז בלי שום הודעה מוקדמת נחסמה מהפלטפורמה. היא פנתה יותר מ-500 פעם לאמזון, כולל לבזוס עצמו, אולם לא קיבלה מענה. בזוס טען כי הוא לא מכיר את המקרה הספציפי וכי זו לא הדרך שבה העסק שלו פועל. המוכרת פנתה בהקלטה לבזוס באופן אישי והתחננה שתוכל להמשיך ולהתפרנס בפלטפורמה שלו בכבוד.
יו"ר הוועדה סיסילין פנה בעצמו לבזוס והקריא מתוך עדויות של מוכרים בפלטפורמה של אמזון. לטענתו, המוכרים מעידים כי בתחילה אמזון מסייעת להם לפרוח, הצ'קים מגיעים בתדירות גבוהה - אבל ברגע שהמוצר שלהם עולה על הרדאר של אמזון - היא מתחילה למכור אותו בעצמה, במחיר תחרותי, ומחסלת אותם. "למה השותפים העסקיים שלך משווים את אמזון להרואין?", שאל את בזוס, שהתעקש שהוא לא מסכים את התיאור הזה. סיסילין הבהיר בסיכום דבריו כי התפקיד הכפול של אמזון - כפלטפורמה לסחר, וכמוכרת בעצמה, הוא אנטי-תחרותי במהותו.
חבר הקונגרס באק פנה לארבעת המנכ"לים וביקש מהם להבטיח שלא יסכימו לשלב עובדים בכפייה בקווי הייצור שלהם. הארבעה כמובן הסכימו ללא הסתייגות, וחלקם אף הביעו רצון להיות מעורבים בחקיקה בנושא.
מלבד בזוס, כולם כבר הספיקו לתת עדויות בקונגרס בעבר: צוקרברג העיד פעמיים - בעקבות משבר קיימברידג' אנליטיקה ולקראת השקת המטבע הדיגיטלי "ליברה" שבינתיים בוטל; פיצ'אי העיד בנושאי פגיעה בתחרות וטענות להטיה של האלגוריתם; ואילו טים קוק כבר העיד ב-2013 בשאלת מדיניות המס של אפל. הארבעה הסכימו להעיד בפני הקונגרס ביחד, אבל זה לא בא בקלות. קוק הוא האחרון שהשיב בחיוב לזימון, ועשה זאת ממש ברגע האחרון.
זמן קצר לפני השימוע שיגר הנשיא דונלד טראמפ איום באמצעות ציוץ בטוויטר: "אם הקונגרס לא יביא הוגנות לענקיות הטכנולוגיה, מה שהיה צריך לעשות לפני שנים, אני אעשה זאת בעצמי באמצעות הוראות מינהליות. בוושינגטון היו רק דיבורים ושום פעולות במשך שנים, ולאזרחי המדינה שלנו כבר נמאס".