מגמות אופנה ועיצוב עושות קאמבק כל כמה עשורים. קחו למשל את הכפתור החדש שהוסיפה אפל בספטמבר האחרון לדגמי אייפון 16, "בקרת מצלמה": הכפתור הפיזי, הממוקם בצד הימני התחתון של האייפון, אמור לספק תחושת "רטרו" של שימוש בלחצן המצלמה של פעם – תוסף חריג למכשיר שעיקר החידוש שהביא לעולם עם השקתו ב-2007 הוא ביטול המקשים הפיזיים. אפילו את השריד האחרון לעולם הישן, "כפתור הבית" העגול באייפון, ביטלה אפל באייפון X שהושק ב-2017.
מקרה? לגמרי לא: כבר בדגמים האחרונים של שעוני אפל-ווטש ובמכשירי אייפון 15 פרו הוסיפה אפל כפתור פיזי אחר, "כפתור פעולה" הניתן לתכנות. ואם נחזור עוד יותר בזמן – ב-2021 החזירה החברה למקלדת המקבוק פרו שלה את שורת מקשי הפונקציה המכניים הוותיקה, אחרי שבמשך 5 שנים החליפה אותם ב"סרגל מגע" (Touch Bar) ואחרי תלונות חוזרות של משתמשים שהתגעגעו לתחושה המוכרת.
תכונה ושמה פרופריוספציה
אבל לא רק אפל: אחרי כמעט שני עשורים שבהם התאמצו היצרניות לדחוס עוד ועוד פונקציות על צגי מגע - יותר ויותר כפתורים, ידיות ומחוונים פיזיים אחרים עושים פתאום קאמבק בסמארטפונים, בכלי רכב, במכשירי חשמל ובגאדג'טים אישיים. הכפתורים מחזירים את התחושה המוכרת של הלחיצה, עם טוויסט של תכונות חדשות, שמספקות חוויית שימוש מותאמת אישית, מיידית ומדוייקת יותר.
Realme הסינית, למשל, כבר מיהרה להעתיק מאפל את כפתור "בקרת המצלמה", ולחצן חדש שהוסיפה OnePlus בסמארטפון Open Apex Edition שלה, כולל שלושה מצבים - רגיל, שקט, ו-VIP, כשהאחרון מכבה באופן מיידי את המצלמה, המיקרופון ושירותי המיקום.
התהליך המרתק מנוגד לכאורה לקצב ההתקדמות ההגיוני בטכנולוגיה: הרי ממשקי ההפעלה הקולית כבר הבשילו, חיישני טביעת האצבע עברו אל מתחת למסך ואפילו מצלמות הסלפי בדרך לשם. יותר מזה - שמועות עקשניות מדווחות בימים אלה ממש על מכשיר דגל מהפכני שמתכננת השנה שיאומי (שם קוד "ג'וק"), עם מסגרת חלקה לחלוטין, ללא אף כפתור.
ובכל זאת, כפתורים פיזיים מתחילים להופיע מחדש גם בקוראי ספרים אלקטרוניים, במכשירים רפואיים מצילי חיים, ואפילו לצד מסכי המגע של המכוניות החדשות של טסלה. פולקסווגן והונדה משלבים כפתורים פיזיים לבקרת אקלים במזגן הרכב, גם פורד F-150 כוללת כפתורים כאלה, ומעצבי המיני-BMW שילבו בה תצוגה עילית שנהגים יכולים לנווט בה באמצעות כפתורים ומשטח גלילה על ההגה.
הניסיון, מתברר, עושה את שלו: ממשקי מגע מבוססים על ראייה ודורשים יותר ריכוז: חובה להביט בהם כאשר לוחצים עליהם. בקרות פיזיות, לעומת זאת, יעילות יותר כיוון שהן כוללות משוב וניתן להפעילן גם מבלי להסיט את העיניים. בנוסף, בבני-אדם קיימת מודעות טבעית, קבועה, למיקום ידיהם במרחב, כולל האצבעות, גם מבלי להסתכל עליהם. המנגנון הזה, המכונה "פרופריוספציה", מתאפשר באמצעות קולטנים מיוחדים הנמצאים בשרירים, במפרקים ובגידים, שמעבירים מידע למוח על מצבם ומיקומם של חלקי הגוף.
מהנדסים ומעצבים בתעשיית האלקטרוניקה חוזרים לקחת את זה בחשבון בבואם לתכנן ממשקים לגאדג'טים פשוטים יותר, מהנים יותר, וגם בטוחים יותר לשימוש בזמן נסיעה. ואכן, מבדיקה שערך מגזין הרכב השוודי Vi Bilägare, לחצנים פיזיים במכוניות חדשות מביאים לביצועים טובים יותר ממסכי מגע.
במקביל, משרד בטיחות הרכב האירופי הכריז לא מכבר כי מכוניות חייבות להיות בעלות מתגים וכפתורים פיזיים כדי לקבל את דירוג הבטיחות הגבוה ביותר שלו. אז למה בכל-זאת ממשיכות היצרניות להתלבט בשאלה אם לייצר מכוניות עם מסכי מגע? התשובה פשוטה – זה זול יותר.
ניצחון מוגזם
עד שנולד האייפון, לפני עידן מסכי המגע, הלחצנים הפיזיים היו חלק בלתי נפרד מהטלפונים הניידים. יצרניות כמו "בלקברי" אפילו המשיכו לככב בשוק שנים אחר-כך למרות – ואולי בזכות – העובדה שכללו מקלדת פיזית זעירה. מסכי המגע הכריעו לבסוף כי הם אפשרו, כמובן, לעשות הרבה יותר בשטח קטן יותר, ובעיקר כיוון שהפכו לאופציה הזולה יותר.
הניצחון היה כל-כך מוחלט, עד שמסכי המגע החלו לחדור גם למכשירים לא מתאימים – למשל כיריים המבוססות על אינדוקציה, שקשה להפעילם כשמים ניתזים על פני השטח, עם ידיים רטובות או עם כפפות. היצרניות הגדולות למדו עם השנים, שלפעמים הגודל כן קובע - כפתורים גדולים ופיזיים פשוט תורמים לתחושת הדיוק בהפעלת מכשירים.
דוגמאות: הסינתיסייזרים המקצועיים עם אין-ספור הכפתורים, המחוונים והידיות, גלגלי עוצמת הקול במערכות סטריאו Hi-Fi, המקלדות המכניות לגיימרים, וכפתורי השלט-רחוק הבולטים בקונסולות המשחקים. יצרני מצלמות מקצועיות כמו קאנון וסוני ושעוני ספורט כמו גרמין וסונטו למדו לשלב מסכי מגע ולחצנים פיזיים, כשהחשובים-יותר הם הפיזיים, שקל להגיע אליהם, בעוד שמסכי המגע מטפלים בפעולות שמחייבות יותר ריכוז.
האם החוויה החושית שמספקים הכפתורים הפיזיים חשובה לרובנו יותר מן העיצוב האלגנטי, "הנקי" והדקיק של המכשירים? הסקרים לא חד משמעיים, ונראה שהיצרניות הגדולות לא סגורות על התשובה. בינתיים הן יורות לכל הכיוונים; עובדה, שמועות עקשניות מספרות על דגמי סמארטפונים דקיקים ויקרים במיוחד, כמעט נטולי לחצנים, שמתכננות לנו סמסונג ואפל במהלך השנה הקרובה.
פורסם לראשונה: 11:30, 19.11.24