בישראל לא קיימת אסטרטגיה לאומית ארוכת טווח בתחום הבינה המלאכותית, והדבר מוביל לירידה של המדינה במדדים הבינלאומיים המקובלים בתחום – כך קובע מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדו"ח מיוחד שהוא מפרסם היום (ג') בנושאי AI וסייבר בגופים הממשלתיים. לפי מדד אחד, המתייחס להשקעה וליישום, הירידה היא מן המקום החמישי לתשיעי, ולפי מדד אחר, העוסק במוכנות הממשלתית – מן המקום ה-20 ל-30.
5 צפייה בגלריה
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בוועידת המשפט ה-13
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בוועידת המשפט ה-13
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן
(צילום: יאיר שגיא)
לפי המבקר, שש שנים לאחר שהחליט ראש הממשלה לקדם את תחום הבינה המלאכותית, לא אושרה בממשלה תוכנית אב כוללת ופרטנית ליישום, ולאורך השנים אושרו רק תוכניות חלקיות, שמימושן הוא איטי, חסר, ולא עומד בלוחות הזמנים שנקבעו.

"רוב המסקנות בדו"ח - אינן תואמות את המציאות"

התקציב שאושר לנושא - במסגרת תכנית לאומית המובלת על-ידי פורום תל"ם (ראשי תיבות "תכנית לאומית לבינה מלאכותית") - הוא מיליארד שקל, בשתי פעימות, כחמישית מהתקציב שהומלץ על-ידי המנהלת שהקים הפורום בדצמבר 2020. בפורום, אגב, חברים משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה, רשות החדשנות, ות"ת-מל"ג, משרד הביטחון, מפא"ת ומשרד האוצר.
באשר למימוש התוכנית, הדו"ח קובע, כי לאחר חילופי הממשלה בינואר 2023, משרד החדשנות לא פעל לקידום ולהובלה שלה והיא הפכה ל"אות מתה" לפי אנגלמן. מחשב העל הישראלי, שהצורך בו זוהה כבר בשנת 2020, טרם הוקם, ותשתיות החישוב הקיימות בארץ מוגבלות ואינן מספקות לקידום המחקר והתעשייה בישראל.
5 צפייה בגלריה
גילה גמליאל במטה נאס"א ביוסטון
גילה גמליאל במטה נאס"א ביוסטון
שרת החדשנות גילה גמליאל - המשרד בראשותה לא קידם את התוכנית הלאומית בתחום ה-AI
(צילום: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה)
אנגלמן טוען כי הן יחידת מפא"ת במשרד הביטחון והן רשות החדשנות לא ביצעו את חלקן המוסכם להסדרת תשתיות לאימון מודלים גדולים ל-AI. מפא"ת התעכבה גם במימוש פרויקט אחר, לפיתוח עיבוד שפה טבעית (NLP) בעברית ובערבית, שצפוי להזניק את המעבר של המשק הישראלי לדיגיטל באמצעות שימוש בכלי בינה מלאכותית. משרד החינוך, שממונה על הקניית אוריינות נתונים כבר בגיל צעיר, בכלל לא שולב בהסכמים לקידום ה-AI בארץ.
מפורום תל"ם נמסר בתגובה, כי רוב המסקנות המוצגות בדו"ח המבקר אינן משקפות את תמונת המצב האמיתית, וכי הישגי התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית בשלוש השנים האחרונות עולים על היעדים שנקבעו לה: "על אף שהוצגו בפני צוות מבקר המדינה כלל הפעולות והמהלכים שנעשו בשנים האחרונות במסגרת התוכנית, לא ניכר כי העובדות קיבלו ביטוי במסקנותיו".
5 צפייה בגלריה
אורי גושן (משמאל) ופרופ' יואב שוהם
אורי גושן (משמאל) ופרופ' יואב שוהם
מייסדי חברת AI21 Labs - אורי גושן ופרופ' יואב שוהם. החברות הישראליות נחשבות למובילות בתחום
(צילום: אביגיל עוזי)
הפורום מציין בין השאר כי בניגוד לקביעת המבקר, ישראל דווקא מדורגת בעקביות בעשירייה הראשונה במדדים בינלאומיים מובילים בתחום הבינה המלאכותית, "והמצב שלנו בהשוואה למדינות העולם נחשב למצוין", כך לטענתם.
ממשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה נמסר, כי "המשרד פעל בשיתוף פורום תל"ם לגיבוש תוכנית לאומית אסטרטגית רחבת טווח שתוגש בחודשים הקרובים לאישור הממשלה ותיתן מענה מיטבי לכל הערות המבקר".
יצויין, כי בתחילת השבוע פורסם, שראש הממשלה נתניהו החליט להקים עוד מטה "שירכז את פעילויות הבינה המלאכותית הממשלתית" וינוהל במשרדו. בראש המטה – על תקן יועץ לשלושה חודשים, עד למינוי מנכ"ל קבוע - צפוי לעמוד מקורבו, כוכב "הכרישים" דובי פרנסס, מנהל קרן ההון סיכון Group 11 ומהמשקיעים הבולטים בעמק הסיליקון.
5 צפייה בגלריה
דובי פרנסס
דובי פרנסס
דובי פרנסס
(צילום: גיא זידל)
ל-ynet נודע כי ההחלטה התקבלה בניגוד לדעתם של כל הגופים השותפים לתוכנית הלאומית ל-AI, שרואים בה גוף מיותר. בפגישות שקיימו עם נציגי משרד ראש הממשלה הם הבהירו, כי אין צורך בעוד גוף ממשלתי שרק ייצור סרבול וכפילויות ויבזבז תקציבים. "במקום להמציא מטה נוסף", אמרו, "יש להוסיף תקציבים, כוח אדם וסיוע ממשלתי למנהלת הפועלת מטעם פורום תל"ם".

הפוך גוטה, הפוך

במקביל, מפרסם היום ארגון "סטארט-אפ ניישן סנטרל" (SNC) דו"ח משלו עם נתונים סותרים, התואמים דווקא את הניתוח של פורום תל"ם. הדו"ח קובע, כי חברות ההייטק הישראליות בתחום ה-AI מציגות צמיחה עקבית משנה לשנה, עם נתח השקעות הגבוה פי שלושה עד ארבעה מארה"ב ואירופה. לפי הדו"ח, סטארטאפים ישראלים בתחום צומחים בשיעור של 173% בממוצע, בהשוואה לצמיחה של 12% בלבד בסטארטאפים אחרים: מ-779 חברות בשנת 2014 ל-2,170 חברות בשנת 2023.
5 צפייה בגלריה
רפואה מרחוק
רפואה מרחוק
את שוק ה-AI בארץ מובילות חברות הפעילות בתחום הבריאות. אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
הדו"ח קובע, כי חברות AI בישראל גורפות כיום 47% מסך ההשקעות בהייטק ומהוות 40% מסבבי הגיוס. בנוסף, ענקיות טכנולוגיה גלובליות, כולל אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, אמזון, מטא, אפל ועוד, משקיעות בתחום ה-AI בישראל: בשנה שעברה, על כל ארבע חברות AI אמריקאיות שנרכשו על ידי התאגידים האלה, נרכשה גם חברה ישראלית אחת. יחס זה אף טוב יותר בהשוואה לחברות אירופאיות.
לפי SNP, את שוק ה-AI בארץ מובילות חברות הפעילות בתחום הבריאות בנושאים כמו דימות, רשומות רפואיות אלקטרוניות, שימוש ברובוטיקה, גילוי תרופות וניסויים קליניים, כאשר רוב ההשקעות בתחום מגיעות אליהן. גם חברות רובוטיקה מבוססות AI משכו 78% מסך ההשקעות בסקטור, באופן העולה בהרבה על אחרות בתחום הרובוטיקה. גם בענף טכנולוגיות האקלים, חברות AI מושכות כמעט 70% מההשקעות בהשוואה למקבילותיהן.