רבות נכתב על האופן שבו מלחמת "חרבות ברזל" תפסה את הדרג הפיקודי והמקצועי של המדינה ושל צה"ל בהפתעה. לצד העליונות הטכנולוגית והמבצעית המרשימה, הצבא נתקל באתגרים לא מעטים, שדרשו מכלל היחידות הטכנולוגיות היערכות מהירה ופיתוח מענה יעיל לשלל האיומים החדשים שנוצרו.
5 צפייה בגלריה
רחפן כתב"מ מזל"ט מזלט
רחפן כתב"מ מזל"ט מזלט
חייל צה"ל מטיס כטב"ם
(צילום: REUTERS/Amir Cohen)
בשיחה עם מפקד יחידת מצפן היוצא, אל"ם אלי בירנבאום, המסיים בימים אלה 23 שנים של שירות צבאי, במהלכן הוביל את המהפכות המרכזיות בעולם הדיגיטל באגף התקשוב וההגנה בסייבר של צה''ל וכיהן גם כארכיטקט הדיגיטל הראשי, הוא מספר על תפקידה הייחודי של היחידה במלחמה, מערכות הלחימה שפותחו בה והאופן שבו שינו אנשי המילואים, המגיעים מתחומי הפיתוח וההנדסה, את כל תהליך הפיתוח הטכנולוגי בצה"ל.
"ביחידת מצפן מפותחות מערכות טכנולוגיות שמאפשרות לצבא לקבל החלטות מבצעיות על בסיס נתונים, כמו גם מתן מענה במצבים משתנים", פותח בירנבאום. "תחומי האחריות של היחידה נעים מפיתוח אפליקציות מבצעיות ועד הנדסת דאטה ובינה מלאכותית – מה שאומר שהמערכות שאנחנו מפתחים מיועדות לקשת רחבה של משתמשים, החל מהלוחמים בשטח ועד הדרגים הגבוהים ביותר".
5 צפייה בגלריה
אל"ם אלי בירנבאום
אל"ם אלי בירנבאום
אל"ם אלי בירנבאום
(דובר צה"ל)
המלחמה הנוכחית הביאה את יחידת מצפן לאתגר חדש – לא רק לתת מענה בדמות מערכות שגרתיות, אלא גם לספק פתרונות מהירים לאתגרים טכנולוגיים שהופיעו עם הלחימה. "מאז תחילת המלחמה, אנחנו מוצבים באופן קבוע בשטח, עם הלוחמים, כשהמטרה שלנו היא להבין מה הצרכים שלהם. משם אנחנו לוקחים את התובנות שלנו ומיישמים אותן במערכות שאנו מפתחים ביחידה", הוא משתף.
כך, לדוגמה, מספר בירנבאום כיצד נדרשו לפתח פתרון מבצעי לשליטה בכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים ורחפנים), וזאת בתוך שלושה שבועות בלבד מתחילת המלחמה. "האפליקציה החדשה שפיתחנו מספקת למפקדים שליטה מלאה בזמן אמת, וכבר הוכחה כחיונית ללוחמים בשטח", הוא טוען.

"אנשי המילואים הם מכפיל כוח"

יחידת מצפן, המשתייכת לחיל התקשוב, היא יחידה מבוססת תוכנה ודאטה, ובמלחמה האחרונה נדרשה לשלב מאות אנשי מילואים מתחום ההייטק האזרחי – פתרון שהתברר כחיוני. לדבריו של בירנבאום, אנשי המילואים סייעו בהגברת קצב הפיתוח של היחידה, מה שהיה נחוץ כדי לעמוד בדרישות הגוברות שהגיעו מהלחימה בשטח.
5 צפייה בגלריה
האנליסט המבצעי של חיל התקשוב בצה"ל
האנליסט המבצעי של חיל התקשוב בצה"ל
פיתוח מערכות מתקדמות בחיל התקשוב. ארכיון
(צילום: דובר צה"ל)
"מדובר במכפיל כוח של ממש", הוא מסביר. "אנשי המילואים שהצטרפו הביאו איתם ידע וניסיון טכנולוגי מתקדם, שאפשר לנו להגיב במהירות לצרכים שעלו מהחזית, זאת תוך שיתוף פעולה מלא עם החיילים בסדיר ואנשי הקבע". הוא מציין עוד כי בזכות התגייסותם של אנשי המילואים, היחידה הצליחה להוציא לפועל באופן חסר תקדים פתרונות מתקדמים בתוך ימים ולילות ספורים.

מה"וואטסאפ" המבצעי ועד לניהול תקיפות אוויריות

יחידת מצפן אחראית על מספר מערכות מבצעיות מרכזיות בצה"ל, אשר כל אחת מהן ממלאת תפקיד קריטי בלחימה. אחת מהן היא מערכת "דרור", שתפקידה לספק למפקדים נתונים מבוססי היסטוריה על אזור הלחימה שלהם. "המערכת מנתחת את ההיסטוריה של הפעילות באזור ומתריעה על שינויים שחורגים מהשגרה", בירנבאום מסביר. "כך, לדוגמה, אם רואים עליה לא מוסברת בפעילות באזור מסוים, המערכת תתריע על כך למפקדים".
מערכת נוספת שפיתחו ביחידה היא הצ'אט המבצעי, או "הוואטסאפ המבצעי" כפי שקוראים לו בצה"ל. וכשמה כן היא, המערכת מספקת אפיק תקשורת מאובטח למפקדים וגורמי מודיעין, המאפשר להם לקיים שיח מוצפן ולשתף מידע מבצעי תוך מעבר חלק בין מחשבים נייחים למכשירי הסלולר הצבאיים.
5 צפייה בגלריה
תיעוד מרחפן: חיסול מפקד פלוגה וחוליות מחבלים של ארגון הטרור חיזבאללה - לוחמי יחידה 636 ומכלולי האש של אוגדה 36 בפעילות לחיסול מחבלים בדרום לבנון
תיעוד מרחפן: חיסול מפקד פלוגה וחוליות מחבלים של ארגון הטרור חיזבאללה - לוחמי יחידה 636 ומכלולי האש של אוגדה 36 בפעילות לחיסול מחבלים בדרום לבנון
היתרון הטכנולוגי של צה"ל ניכר היטב בלחימה. ארכיון
(צילום: דובר צה"ל)
עוד מציין בירנבאום את מערכת "מאסטרו", שמנהלת תקיפות אוויריות ומשמשת את חיל האוויר והפיקודים השונים לניהול ומעקב אחר תקיפות רחבות, עם אינטגרציה מלאה בין החיל לבין מפקדי הפיקודים וחטיבת המבצעים בצה"ל. "מאסטרו מאפשרת לכל הגופים הרלוונטיים לראות את התמונה בזמן אמת, לנהל את התקיפות בצורה אחידה, ולעדכן את כלל המעורבים, דבר ששיפר מאוד את הדיוק והתגובה בזמן אמת", הוא משתף.
האם הרגשת שאנשי המילואים שינו משהו בגישה של צה"ל כלפי תהליכי פיתוח?
"אנשי המילואים הביאו איתם המון ידע מהאזרחות שאימצנו, בהחלט. אבל חשוב לציין שבשנים האחרונות חל כבר שינוי משמעותי בגישת הפיתוח בצה"ל. המהלך החל לפני מספר שנים ועזר לצבא לעבור לפיתוח עצמאי של מערכות", בירנבאום מסביר.
"אנחנו מיישמים שיטות פיתוח אג'יליות ומפתחים את כל המערכות בעצמנו, מה שמאפשר לנו לקצר תהליכים ולהגיב במהירות לצרכים מבצעיים, מה שכמובן לא תמיד מתאפשר מול חברות חיצוניות שלהן יש תהליכי עבודה, קצב וצרכים משלהן".
5 צפייה בגלריה
היחידה הרב מימדית "רפאים" באימון
היחידה הרב מימדית "רפאים" באימון
"המלחמה הוכיחה את חשיבות הפיתוח הפנימי". חייל מפעיל רחפן. ארכיון
(דובר צה"ל)
לדבריו, המלחמה הנוכחית הייתה מבחן לא רק ליכולת לפתח במהירות כלים חדשים, אלא גם ליכולת להתאים אותם באופן מיידי לצרכים מבצעיים שלא היו קיימים קודם לכן. "המלחמה הוכיחה את חשיבות הפיתוח הפנימי, את ערכן של שיטות העבודה שאנו מיישמים וכאמור את הערך הגדול של אנשי המילואים במערך הטכנולוגי".
בסופו של דבר, כשאתה מסתכל על 23 שנות עשייה, שהסתיימו לצערנו במלחמה, איך היית מסכם אותן?
"אני מסיים את התפקיד והשירות שלי בגאווה גדולה. כשאני מסתכל על ההתקדמות שנעשתה בתחומי הדיגיטל והטכנולוגיה בצה"ל, אי אפשר לא להרגיש באמת גאה בכל אותם האנשים שעושים לילות כימים כדי שנשמור על יתרון טכנולוגי מול אויבנו ונמשיך להיות הצבא המתקדם שאנחנו. נכון שלא הכל מושלם ויש עוד הרבה מה ללמוד ולאן להתקדם, אבל השינוי מורגש היטב".
"בכל הנוגע ליחידת מצפן - היכולת לזהות צרכים חדשים ולספק מענה מהיר לצרכים שעולים מהשטח בזמן המלחמה, היא עדות לעוצמה הטכנולוגית של צה"ל בכלל והיחידה בפרט, ולתרומתם של כל אנשי המערך, בהם גם אנשי המילואים. הידע וההשקעה שהם הביאו איתם הם יקרים מפז", הוא מסכם.