אפליקציה חדשה בשם "שעון המוות" מבטיחה לחזות את תוחלת החיים שלנו בדיוק חסר תקדים. מאז ומעולם, בני האדם השתמשו בכל מיני שיטות כדי לנסות ולנבא את הזמן שנותר לנו לחיות. בין אם מדובר בדתות, מגידי עתידות או בטבלאות אקטואריות של חברות ביטוח ומוסדות בריאות, הסקרנות המורבידית שלנו המציאה הרבה מאוד פתרונות. כעת, הבינה המלאכותית נכנסת לתמונה, והתשובות שלה עשויות לעניין לא רק את כולנו, אלא גם כלכלנים ומנהלי השקעות.
האפליקציה "שעון המוות", שפותחה על ידי ברנט פרנסון, אומנה על בסיס נתונים עצום של 1,200 מחקרים על תוחלת חיים, הכוללים 53 מיליון משתתפים, כך לפי הדיווח של סוכנות הידיעות בלומברג. האלגוריתם מנתח מידע על תזונה, פעילות גופנית, רמות מתח ושינה, ומנפק תחזית לגבי תאריך המוות המשוער.
אך למרות השם הקודר והעיצוב המאיים (הכולל את מלאך המוות), נראה כי האפליקציה צוברת פופולריות הולכת וגדלה בקרב אנשים שרוצים לחיות חיים בריאים יותר. ואולם לטכנולוגיה יש פוטנציאל לשימושים רבים הרבה יותר.
תוחלת חיים וכלכלה
תוחלת חיים היא נתון מרכזי בחישובים פיננסיים וכלכליים, הן ברמת הממשלה והן ברמת הפרט. היא משפיעה על גובה קצבאות הפנסיה, על תוכניות ביטוח חיים, ועל תכנון פיננסי אישי. יחד עם זאת, מחקרים שונים מצאו כי בשנים האחרונות ארה"ב נמצאת בנושא זה בפיגור אחרי מדינות מפותחות אחרות, בעיקר בכל מה שקשור לתוחלת החיים של אזרחיה.
נכון לכתיבת שורות אלו, הממשל האמריקאי משתמש בטבלאות תמותה המופיעות בדוח הפיננסי השנתי לנאמני הביטוח הלאומי. עם זאת, פרנסון טוען שהממוצעים הללו עשויים להיות רחוקים מהמציאות, ושהאלגוריתמים החדשים מספקים מדידה מדויקת יותר – מעין "שעון מוות" אישי.
מחקרים חדשים
העניין הגובר של הכלכלנים בנושא ניכר בשני מאמרים שפורסמו לאחרונה על ידי הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב (NBER). אחד המאמרים, "על מגבלות הגיל הכרונולוגי", בוחן את ההשפעה המגוונת של תהליך ההזדקנות על היכולות הפיזיולוגיות. המחקר מצא שגיל אינו בהכרח מדד טוב ליכולת התפקוד של אדם, למרות שהוא משמש כבסיס למדיניות כמו גיל פרישה לפנסיה.
מאמר נוסף בחן את "ערך החיים הסטטיסטי" (VSL) – מדד שנוי במחלוקת המשמש לניתוח עלות-תועלת בתחומים כמו זיהום סביבתי או פיצויים על תאונות עבודה. החוקרים מצאו ש-VSL ממוצע בגיל 67 הוא קצת פחות מ-2 מיליון דולר עבור אנשים שדיווחו על בריאות "מצוינת", לעומת 600,000 דולר עבור אלו שדיווחו על בריאות "טובה".
ומה קורה בישראל?
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לשנת 2023, תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם! גברים ישראלים חיים בממוצע 81 שנים, ונשים - 85.5. במקביל, נתוני משרד הבריאות מצביעים על פערים בתוחלת החיים בין אזורים שונים בארץ – בעוד שתושבי המרכז חיים בממוצע 84 שנה, תושבי הצפון והדרום חיים בממוצע 81.3 שנה "בלבד".
ריאן זברובסקי, מתכנן פיננסי בחברת הייעוץ Krilogy, טוען שמדידה מדויקת יותר של תוחלת החיים תשפיע באופן דרמטי על אנשים שחוסכים לפנסיה. "דאגה גדולה עבור קשישים היא שהם יאריכו ימים מעבר לכסף שהספיקו לחסוך", אומר זברובסקי.
ואכן, רבות מההחלטות שאנשים מקבלים, כמו כמה לחסוך ובאיזה קצב למשוך כספים, מבוססות לרוב על ממוצעים רחבים ולא אמינים של תוחלת חיים. בדיקות מבוססות בינה מלאכותית שיכולות לצמצם את חוסר הוודאות הזה הן עדיין נדירות.
זאת ועוד, טכנולוגיית הבינה המלאכותית, יחד עם התקדמות הרפואה, עשויה להאריך את תוחלת החיים – ועימה את הסיכון להישאר ללא חסכונות. זברובסקי סבור שפרישה לתקופה ארוכה יותר תדרוש השקעות בתשואה גבוהה יותר, מה שידחוף את החוסכים להשקיע יותר במכשירים פיננסים בעל סיכון גבוה יותר כגון בורסה על חשבון מוצרי פנסיה מסורתיים כגון קרנות או תוכניות חיסכון לטווח ארוך.
גורמים נוספים
כמובן, תמיד יהיו מגבלות. בנוסף למשתנים בלתי צפויים לחלוטין, כמו תאונות או מגפות, ישנם גורמים רבים שקשה לתרגם לנתונים. לדוגמה, בדידות נחשבת כגורם המקצר את תוחלת החיים, בעוד שהכרת תודה עשויה להאריך אותה. מחקר של הרווארד מצא שנשים שדיווחו על תחושת הכרת תודה חזקה היו בסיכון נמוך ב-9% למות תוך שלוש שנים, בהשוואה לאלו שדיווחו על תחושת הכרת תודה נמוכה.
בנוסף, ישנה שאלת האי-שוויון. תוחלת החיים מושפעת גם מהכנסה - מחקרים רבים מצאו פער ברור בין אמריקאים עשירים לעניים. מחקר שפורסם על ידי איגוד הרפואה האמריקאי מצא שפער תוחלת החיים בין אחוז העשירים ביותר לבין אחוז העניים ביותר, בגיל 40, היה כמעט 15 שנים עבור גברים ו-10 שנים עבור נשים. בישראל אגב, מדובר באותם הפערים.
השעון מתקתק
אם תרצו להשתמש באפליקציה הזו כדי לקבל הערכה לגבי מועד המוות (הטבעי) המשוער שלכם – כמובן שתצטרכו לשלם. אמנם לא מדובר בסכום גבוה, אבל זה עדיין יעלה לכם 40 דולר כדי להצטרף למשתמשי "שעון המוות".
מנגד, האפליקציה מציעה שינויים באורח החיים שיכולים לסייע בעיכוב המוות – יחד עם ספירה לאחור של הזמן המשוער שנותר לכם, כך שאתם כן מרוויחים בטווח הארוך. "כנראה שאין תאריך חשוב יותר בחיים מאשר היום שבו תמותו", אומר פרנסון. אז האם "שעון המוות" הוא גימיק שיווקי או כלי מהפכני? והאם תוחלת החיים בישראל תמשיך לעלות? רק הזמן יגיד.