אינטל השיקה במהלך אירוע בברלין את קו מעבדי המחשבים הניידים החדש שלה Core Ultra מסדרת לונאר לייק. זהו הדור השני של מעבדי Core Ultra שהושקו בשנה שעברה, אך הפעם מדובר בחיה חדשה לגמרי כך לפי אינטל. השנה האחרונה הייתה קשה מאוד מבחינת ענקית השבבים ששלטה בעבר ללא עוררין על שוק המעבדים למחשבים. מתחרותיה AMD וקוואלקום הציגו כל אחת מצידה מעבדים חדשים התומכים ביכולות AI כפי שהגדירה מיקרוסופט בתקן קופיילוט פלוס שלה. אך אינטל שוב איחרה למסיבה, מה שגרם לדאגה רבתי בשוק ובעיקר בקרב המשקיעים.
המעבדים החדשים מציגים יכולות שעל פניו צפויות להחזיר את אינטל למרכז הבמה ולמחוק את האיחור האופנתי שלה למסיבת הבינה המלאכותית. מומחי החברה שתדרכו את התקשורת במהלך אירוע ההשקה הפליאו בהשוואות ובנתונים שמדגימים את העוצמה הגדולה של המעבדים החדשים. בחברה התגאו בכך שהם מסוגלים לספק יותר עוצמת חישוב ממעבדי קוואלקום ו-AMD עם צריכת אנרגיה נמוכה יותר. או במילים אחרות, המעבדים האלה יספקו לכם יותר זמן עבודה עם יכולת להריץ אפליקציות יותר כבדות ומשחקים באיכות גבוהה יותר. חשוב לציין שחלק ניכר מהפיתוח, והרעיונות הקונספטואליים ששימשו לייצור הסדרה החדשה פותחו בעיקר במרכזי המו"פ של אינטל בישראל, בחיפה בעיקר.
הקונספט שאינטל פיתחה בלונאר לייק שונה ממה שהציגה בעבר. המעבדים עצמם כוללים גם מעבד גרפי, גם מעבד נוירוני ייעודי לחישובי AI וגם את הזיכרון פעולה (RAM) בחבילה אחת. "מדובר במערכת על שבב (system on a chip או SOC, ר"ק)", מסביר ל-ynet זוהר צבע, סגן נשיא קבוצת המחשוב האישי הישראלי של החברה שאחראי לפיתוח המעבד החדש. צבע הסביר לנו שמדובר בשינוי פרדיגמה בכל הקשור לארכיטקטורת המעבדים אצל אינטל. "איחדנו בין שלושה מעבדים והזיכרון, מה שמספק בחבילה קטנה יותר את כל מה שצריך כדי להפעיל את המחשב".
הרעיון של מערכת על שבב מוכר לנו מעולמות המובייל והסמארטפונים, שם זו התצורה התקנית של מעבדים. קוואלקום מומחית בייצור של מערכות על שבב, וגם המעבד החדש שלה למחשבי PC, הסנאפדרגון X הוא בתצורה כזו. עם זאת ההבדל המהותי בין שני המעבדים הוא שבעוד בקוואלקום בינתיים נאלצו להתפשר על המעבד הגרפי, באינטל ניצלו את הידע שנצבר בפיתוח הכרטיסים הגרפיים ARC - מה שאפשר לה להוסיף שבב גרפיקה חזק במיוחד שמסוגל אפילו להריץ משחקים באמה של שבב גרפי ייעודי. זו אגב הדגמה שמאוד התגאו בה בחברה - במהלך אירוע ההשקה הופעלו משחקים על מחשבים מבוססים על שבבי אינטל, שבבי AMD ושבבי קוואלקום, כדי להראות עד כמה המעבד של אינטל מסוגל להתמודד עם אתגר הגיימינג באופן מוצלח.
"אנחנו מספקים בממוצע ביצועים גבוהים בכ-30% למשחקים", מסביר צבע. בנוסף, הוא מראה כיצד משחקים רבים לא עובדים (עדיין) על השבב של קוואלקום. בכלל, האחרונה מהווה כיום איום אמיתי על אינטל ואין זה מפתיע שהחברה מדגימה כמעט בכל תסריט שימוש אפשרי כיצד שבבי הלונאר לייק החדשים מכים את תוצרתה של קוואלקום. ואולם יש דברים שאינטל מנסה להצניע. כמו למשל המחיר שבו ימכרו את השבבים החדשים ליצרניות המחשבים.
מנגד, ישנו יתרון אמיתי במחשב שמסוגל להציע ביצועים גבוהים וחיסכון בחשמל בחבילה קטנה וקלה יותר. בגלל התצורה של מערכת על שבב, היצרניות יכולות לחסוך במקום ולהציע יותר יכולות בגוף קטן יותר, כך לפי צבע. בהדגמות שנביא לכם מכנס IFA המתקיים בימים הקרובים ייחשפו מספר דגמים כאלה, וכבר לפי מספר מחשבים שנחשפנו אליהם בהדגמה מדובר בשינוי אמיתי. אם מחשב נייד כיום שוקל בממוצע בין 1.2 ק"ג ל-2 ק"ג, מחשבי לונאר לייק יכולים להציע משקל של פחות מ-1 ק"ג עם יכולות של מחשב ששוקל פי 2.
אז איפה כאן הקאץ'? אין ספק שהלונאר לייק יעלה יותר ליצרניות, המערכת שאינטל פיתחה מספקת יותר, יותר עוצמה, יותר חיסכון בחשמל ובעיקר יותר יכולות בהשוואה למעבדים מדורות קודמים - לכן מחירה גם הוא יטפס. וכאן קוואלקום יכולה אולי עדיין להעניק ערך מוסף בדמות עלות קטנה יותר - מה שיאפשר למכור את המחשבים עם השבב שלה במחיר יותר נוח ביחס לאלה של אינטל גם אם מחשבי קוואלקום גם הם לא זולים במיוחד. בכל מקרה, באינטל מכוונים למחשבי פרימיום עבור סדרת הלונאר לייק. מדובר במחשבים שמחירם הממוצע מתחיל בכ-900 דולר ומטפס עד למעלה מ-2,000 דולר.
כאמור גם סדרות המחשבים הראשונות שהוצגו עם שבבי קוואלקום רחוקות מאוד מהמחירים הממוצעים שרובנו מוכנים לשלם עבור מחשב נייד לעבודה משרדית. המחשב של אסוס למשל, שסקרנו כאן לאחרונה, נמכר במחיר שנע סביב ה-6,500 שקל. רחוק מאוד מעלות של מחשב נייד "רגיל" שבדרך כלל נמכר במחירים שנעים בין כ-2,500 עד 4,000 שקל והוא לא היחיד, גם מחשבי הקוואלקום של לנובו ואחרות נמכרים במחירים מפולפלים. אינטל מהבחינה הזו לא צפויה לוותר על סדרות השבבים הזולים שלה. היא עדיין תמשיך להציע מעבדים מבוססי מטאור לייק או אפילו רפטור לייק לצרכני המחשבים ה"רגילים" - כלומר בשורת הלונאר לייק החדש ובעיקר תקן הקופיילוט פלוס של מיקרוסופט למחשבי AI עדיין לא צפויה לחלחל למחשבים הביתיים שיישארו בינתיים עם הסדרות המוכרות אך עם שיפורים נקודתיים ביכולות הנוכחיות.
העתיד לעומת זאת עשוי להשתנות, החברה צפויה להשיק בקרוב את מעבדי ה-Arrow Lake למחשבים נייחים. אלה למעשה המקבילה של לונאר לייק למחשבים שולחניים. אך גם כאן, אנחנו נמשיך לראות מעבדים מבוססי דור 14 ו-13 לסדרות הזולות יותר. אבל בהמשך, הסדרות החדשות עשויות לתפוס את המקום של סדרות הביניים, מה שאומר שהמחיר של מחשבים תומכי AI ירד. בכל מקרה, בשנה הבאה אנחנו צפויים לראות את הדור הבא - Panther Lake שיתפוס את המקום של הסדרות הנוכחיות.
ההשקה של המעבד החדש בהחלט מהווה בשורה אמיתית לחובבי אינטל בפרט למשתמשי מחשבים במיוחד. כרגיל, אחרי כל הרעש והצלצולים, עדיין מדובר במוצר פרימיום שלא באמת יהווה את רוב מכירות המעבדים של אינטל. אבל עבור היצרנית הוא מאפשר לה להדגים שיש עתיד למחשבים מבוססי ארכיטקטורת X86, ושלמרות הכניסה של מעבדי מחשבים מבוססי ARM כמו אלה של קוואלקום או אפל (רחמנא ליצלן), מוקדם עדיין לתקוע מסמרים בארון קבורה עם הכיתוב אינטל עליו.
הכותב היה אורח אינטל בברלין
פורסם לראשונה: 19:00, 03.09.24