ההודעה המצולמת של מנכ"ל מטא מארק צוקרברג, על ביטול מנגנון בדיקת העובדות בפייסבוק, היא דבר שהיה צריך לקרות כבר מזמן. היא היתה צריכה לקרות בגלל כל כך הרבה סיבות, חוץ מהסיבה שמניעה כנראה עכשיו את צוקרברג להודיע על המהלך.
1 צפייה בגלריה
פייסבוק תקלה צנזורה
פייסבוק תקלה צנזורה
האם ההחלטה של צוקרברג טובה למטא?
(צילום: Shutterstock)
לטובת מי שהחמיץ את האירוע: צוקרברג, שהוא גם בעל השליטה במטא, פרסם אתמול סרטון ובו הודעה, אולי יש לומר הודאה, שמטא מיישרת קו עם X (טוויטר) של אילון מאסק: הפלטפורמה תצמצם את מנגנון בדיקת העובדות, תפחית את הסרת התכנים הפוגעניים, למשל בנושאי הגירה או מגדר, כדי "לאפשר חופש דיבור" ותחזור להמליץ על תכנים פוליטיים "כי זה מה שהציבור מתעניין בו" עכשיו. מטא תכניס לשימוש הערות קהילתיות (Community Notes) כתחליף לבדיקת העובדות. וכדי להתמודד עם הטענה שבודקי העובדות שלה מוטים פוליטית, היא תעביר את היחידה כולה לטקסס, ששם כנראה אין הטיות. "עשינו יותר מדי טעויות, היתה יותר מדי צנזורה" התוודה צוקרברג.
למה זה היה צריך לקרות כבר מזמן? כי מודרציה של הרשת היא לא דבר שחברה מסחרית צריכה לעשות וראינו את זה לארוך השנים שוב ושוב: השיקולים של חברה עסקית הם הגדלת ההכנסות, לא שיפור השיח ברשת. ככה נולדו תופעות כמו קיטוב, שיח שנאה והטיית בחירות. הסכמת המדינות השונות להסתפק בצנזורה של פייסבוק (צוקרברג אומר שזו היתה בכלל הנחייה של הממשל), היא המחשה לחוסר האונים של הממשלות מול "הדבר הזה, שנקרא אינטרנט". גורמי פיקוח ממשלתיים, כמו המשטרה או משרד המשפטים, צריכים להגיש בקשות לפייסבוק, והיא מחליטה אם להתחשב או לא.
עכשיו כל זה הולך להשתנות, אבל לא מהסיבה הנכונה. מה שרואים בסרטון, זו התקפלות פומבית של צוקרברג מהאידאולוגיה שהובילה למצב הקודם. תחת החששות מהשלטון החדש בבית הלבן, צוקרברג מתאים את עצמו לתפיסת "חופש הביטוי" הטראמפיסטית, שמשמעותה שאפשר להגיד הכל, מותר גם לשלב פייק, מה שחשוב זו המטרה שהתוכן רוצה להשיג, לא אמיתות התוכן. מטא עצמה מתכננת לשלב בוטים דמויי אדם בין המשתמשים. ברוכים הבאים לעידן "האמת החדשה". והאמת, איזו סיבת קיום יש לבודקי עובדות בעידן שבו האמת היא רק הצעה? ולא בהכרח הטובה ביותר?
לפי שאנחנו מזדעזעים יתר על המידה, בואו ניקח את זה לעניינים שמוכרים לנו. מאז 7 באוקטובר, הרשתות ופייסבוק בראשן, מלאות במתקפות על ישראל, השמצות קשות על פעולות מלחמתיות ופשעים נגד האנושות, טענות קולניות בזכות הקמת מדינה פלסטינית מהנהר לים. הרבה פייק, הרבה אמירות קשות. בודקי העובדות של פייסבוק השאירו את הרוב כי זה בא להם טוב. לעומת זה הם חסמו הרבה תומכי ישראל עם טענות בעד מדינה יהודית מהירדן לים. כולם כועסים על פייסבוק וכולם צודקים. אי אפשר לעשות מודרציה בלי לתפוס צד בוויכוח. וזה בדיוק העניין – גם לא צריך, לא ככה.
מעכשיו, זה יהיה גן עדן לכל מי שרוצים להתכתש בפייסבוק או באינסטגרם, ממש כמו שזה קורה כבר מזמן ב-X. אפשר להגיד מה שרוצים, בעד הפלסטינים או בעד הישראלים. מעכשיו פוליטיקה היא עניין רצוי. אפשר לטעון מה שרוצים, אפשר להעלות כל פייק או זיוף AI או הונאה מתוחכמת. ולא משנה אם זה יגביר תופעות נוראיות כמו שיימינג ושנאה וקיטוב ומיזוגניה ורמאות. מי שלא טוב לו, שילך למקום אחר. העולם לפי טראמפ.
לא זו התמונה שרצו לראות מי שהאמינו שהצנזורה של פייסבוק היא דבר שגוי. זירת הרשתות החברתיות היא זירה ציבורית, והכללים שצריכים לחול עליה הם אותם כללים שחלים על זירות ציבוריות אחרות בחיינו – עיתונות, טלוויזיה, ככר העיר. אלה כללים שמתחילים בריסון עצמי והבנה מה ראוי ומה לא ראוי, ומסתיימים בחוקים של המדינה שאסור להפר אותם. וכל מה שחוצה את קו החוק עובר לטיפולה של המדינה.
הבעיה שזה קורה עכשיו בארה"ב תחת ממשל נכנס, שקשה לייחס לו אמינות גבוהה בכל הקשור בשמירה על חופש הביטוי והדמוקרטיה. התערבות ממשלתית ברשתות החברתיות במצב הזה עלולה להביא לטרפת מוחלטת. יכול להיות שצוקרברג הבין את כל זה ולכן הוא מוביל לרע במיעוטו מבחינתו: כל מה שנדרש כדי שהממשל לא יתערב לו ישירות בפלטפורמה.
כך או כך, הרשתות החברתיות עלולות להפוך בשנים הקרובות למקום שלא נעים להסתובב בו. עדיף להישאר בבית.