חברת מיקרוסופט חשפה אתמול (ג') כי גורמים רוסיים הגבירו בשבועות האחרונים את מתקפות הדיסאינפורמציה המקוונות נגד קמפיין הבחירות של סגנית הנשיא קמלה האריס. על פי הדיווח, הגורמים הרוסיים מייצרים ומפיצים סרטונים המקדמים "תיאוריות קונספירציה מופרכות" במטרה ללבות מתחים גזעיים ופוליטיים בארצות הברית.
אחד הסרטונים המזויפים, שנצפה לטענת מיקרוסופט מיליוני פעמים, הציג לכאורה תומכים של האריס תוקפים משתתף בעצרת של דונלד טראמפ. סרטון אחר טען כי האריס שיתקה ילדה צעירה בתאונת פגע וברח בשנת 2011. החוקרים במיקרוסופט מדווחים כי הגורמים הרוסיים קידמו את הסיפור האחרון באמצעות אתר אינטרנט שהתחזה לכלי תקשורת מקומי בסן פרנסיסקו.
הדוח הוא עדות נוספת לכך שגורמים הקשורים לקרמלין עושים כל מאמץ אפשרי לבחוש במתרחש בפוליטיקה ובחברה האמריקאית, שבועות ספורים לפני הבחירות לנשיאות. רק בחודש יולי האחרון, סוכנויות המודיעין האמריקאיות הזהירו כי רוסיה מתכננת "להשתמש ברשתות החברתיות באופן חשאי" בניסיון להשפיע על דעת הקהל האמריקאית, בין היתר על מנת לערער את התמיכה באוקראינה.
הרוסים "התקשו להסתגל" להאריס
על פי מיקרוסופט, בתקופה הראשונה לאחר פרישתו של ביידן מהמרוץ לנשיאות בחודש יולי, פעולות ההשפעה הרוסיות "התקשו להסתגל" ולמצוא דרכים חדשות לתקוף את המפלגה הדמוקרטית. אולם בסוף חודש אוגוסט ותחילת ספטמבר, החלו להופיע ברחבי הרשת סרטונים התוקפים את האריס ותומכיה.
"המעבר להתמקדות בקמפיין האריס-וולץ משקף מהלך אסטרטגי של השחקנים הרוסיים, שמטרתו לנצל כל נקודת תורפה אפשרית אצל המועמדים החדשים", כך לדבריו של קלינט וואטס, מנהל מרכז ניתוח האיומים של מיקרוסופט, שכתב את הדברים בבלוג של החברה.
ניסיון בלימה כולל
במקביל, בעוד מרוץ הבחירות לנשיאות ארה"ב מתקרב לקו הסיום, הממשל האמריקאי מגביר את מאמציו לבלום התערבות זרה בתהליך הדמוקרטי. במוקד המאבק - ניסיונות רוסיים ואיראניים להשפיע על דעת הקהל האמריקאית באמצעות מבצעי דיסאינפורמציה מתוחכמים.
רק בשבוע שעבר משרד החוץ האמריקאי הרים את המסך מעל פעילותו של ערוץ RT הרוסי, לאחר שחשף מידע מודיעיני המצביע על תפקידו של הערוץ כזרועו ארוכה של הקרמלין. לטענת הממשל, לא רק ש-RT משמש ככלי תעמולה, אלא שהוא מהווה חלק אינטגרלי ממערך המודיעין הרוסי, שמטרתו להשפיע על הבחירות ברחבי העולם.
בעקבות חשיפה זו, משרד המשפטים האמריקאי הגיש כתב אישום נגד שני עובדי RT, החשודים בהזרמת סכום עתק של כ-10 מיליון דולר לחברה אמריקאית בשם Tenet Media. מטרת המהלך, כך נטען, הייתה לייצר תוכן המשרת את האינטרסים הרוסיים ולהפיצו ברשת.
וגם הרשתות החברתיות הגיבו לאירוע החמור. חברת מטא, הבעלים של פייסבוק ואינסטגרם, הכריזה בימים האחרונים על חסימה מוחלטת של RT בפלטפורמות שלה. החברה נימקה את הצעד הדרסטי בטענה כי הערוץ משמש ככלי ל"התערבות זרה".
אך לא רק רוסיה נמצאת תחת הזרקור. גורמי מודיעין אמריקאים התריעו גם מפני מעורבות איראנית במערכת הבחירות הנוכחית. לפי הדיווחים, טהרן מנהלת מבצע חשאי ברשתות החברתיות, שמטרתו לערער את הקמפיין של דונלד טראמפ. יתרה מזאת, ה-FBI חשף כי האקרים הקשורים לטהרן הצליחו לחדור למערכות המחשוב של קמפיין טראמפ, ובעקבות זאת הדליפו מסמכים פנימיים רגישים לכלי התקשורת האמריקאיים.
שיטת פעולה דומה גם בישראל
לצד ההתמקדות בבחירות בארה"ב, שמקבלות כרגע את מלוא תשומת הלב של הרוסים, הקרמלין כאמור לא בוחל במאמצים להשפיע בכל מקום בעולם בו יש לו אינטרס, וזה כולל גם את ישראל. כזכור, בתחילת השנה, חוקרים מחברות הסייבר סנטינל וואן וקלירסקיי הישראליות זיהו קמפיין דיסאינפורמציה ופרופגנדה רוסי, שיוחס לקבוצה הידועה בשם APT28, או Fancy Bear, שפעילותה ככל הנראה נשלטה על ידי ה-GRU, המודיעין הצבאי הרוסי (המקבילה לאמ"ן בישראל).
עוד לפני כן ועם פרוץ המלחמה בעזה, קבוצות רבות בטלגרם, בעיקר של דוברי רוסית, החלו להפיץ באופן פעיל תמונות וטענות שקריות שחיזקו את טענות ארגון הטרור - מהטענה שישראל מבצעת טבח באזרחי עזה ועד להאשמת ישראל בהיותה המקבילה של דאעש.