כשהקלפיות בארה"ב כבר נסגרו וחזרתו של דונלד טראמפ לנשיאות היא עובדה מוגמרת – נראה שאי אפשר להתעלם מהתרומה הלא פחות מגורלית של אילון מאסק, שהתייצב לצידו של המועמד הרפובליקני והשקיע את כל מרצו וכוחו לטובת הקמפיין, לזכייתו של המועמד הרפובליקני במרוץ לנשיאות. עד כמה לא ניתן להתעלם? טראמפ אפילו הקדיש תודה אישית ליזם במהלך נאום הניצחון שלו הבוקר (ד').
"יש לנו כוכב חדש, וזה אילון (מאסק). הוא בחור מדהים. לפני שבועיים הוא שלח את הטיל שלו וראיתי את זה, ראיתי אותו חוזר בחזרה. כשהוא עלה למעלה הוא היה לבן ובוהק, וכשהוא ירד למטה הוא לא היה כזה יפה, ראית את האש שורפת אותו....אבל הוא הצליח לחזור למקום, טיל בגובה של 22 קומות...אמרתי 'רק אילון יכול לעשות את זה'....צפיתי בכל הסיפור. התקשרתי אליו ואמרתי לו 'זה היית אתה, נכון?' והוא אמר לי 'כן, זה הייתי אני'. מי עוד יכול לעשות את זה? הרוסים? לא. הסינים? לא. ארה"ב בלי האיש הזה? לא. בגלל זה אני אוהב אותו", טען נשיא ארה"ב הנבחר בנאומו.
תזכורת קלה - הקשר בין השניים עמוק בהרבה מ"תומך-מועמד לנשיאות". כזכור, במהלך הקמפיין שלו לבחירות, טראמפ הצהיר כי אם ייבחר לנשיאות, הוא יקים ועדה מיוחדת שתתמקד בייעול תהליכים בממשל הפדרלי, במטרה להפחית בירוקרטיה ולהגביר את היעילות הפיננסית של הממשל.
בראש הוועדה הזו, ציין טראמפ כי הוא מעוניין למנות את מאסק – מייסד טסלה, SpaceX וחברות נוספות – כדי להוביל מהלכים שיתרמו לחדשנות ולעבודה יעילה יותר במגזר הציבורי. מאסק מצידו הביע עניין בתפקיד ואף ציין כי יסכים לכהן בתפקיד ללא תשלום וללא מעמד רשמי.
כך או כך, נראה כי התרומה הגדולה ביותר של מאסק לא הייתה בהתייצבות הכמעט קבועה שלו באירועים בהם טראמפ נאם, ואפילו לא בהגרלת מיליון הדולר אותה ערך בין המצביעים הרפובליקנים (ושהכעיסה רבים). היו אלו ציוציו הרבים מספור ברשת החברתית X שלפי מומחים הטו את הכף בסופו של דבר.
אסטרטגיה כאוטית
רק אתמול (ג') דיווחנו כי לפי מחקר של המרכז למניעת שנאה בדיגיטל (Center for Countering Digital Hate), אילון מאסק וחשבון ה-X שלו מהווים את נתיב ההפצה המרכזי של פייק ניוז והצהרות מטעות לגבי הבחירות בארה"ב.
במחקר נטען כי למרות שקיים ב-X כלי "הערות קהילה" המיועד לחסום מקרים של הפצת מידע מטעה או שקרי, הפלטפורמה הפכה לאחד מכלי ההפצה העיקריים של מידע שקרי בנושאי בחירות ופוליטיקה באופן כללי - בעיקר במדינות המתנדנדות, בהן כל אחוז עשוי להטות את הכף לצד זה או אחר.
בחזרה למאסק - במבט ראשון, ציוציו של יזם הטק והאיש העשיר בעולם עשויים להיראות ככאוטיים ושרירותיים. אבל מבט מעמיק יותר חושף את האסטרטגיה שמאחוריהם – כזו ששווה לשים אליה לב אם רוצים להבין את המהלכים במערכה להחזרתו של טראמפ לבית הלבן.
השתלטות על תשומת הלב הציבורית
מאסק הוא משתמש בולט ב-X מזה זמן רב, עוד לפני שהפך לבעלים, למנכ"ל וליו"ר החברה. אבל מאז שהביע תמיכה רשמית בטראמפ בחודש יולי האחרון, חלה עלייה חדה וחריגה בפעילות שלו בפלטפורמה - מגמה שנמשכה ביתר שאת גם בימים האחרונים. בנוסף לציוצים הרבים, מאסק קיים שיחה חיה בפלטפורמה בנושא הבחירות, שארכה כשעה וחצי, לה האזינו כ-1.3 מיליון אנשים. זהו אחד ממספר דיונים חיים שקיים בחודשים האחרונים סביב הבחירות, כולל עם טראמפ עצמו.
ב"מלחמת המידע" הזו, הכל קשור לשליטה בתשומת הלב הציבורית. הפלטפורמות החברתיות מתוכננות למקסם את המעורבות, ומי ששולט בתשומת הלב – שולט בנרטיב. באמצעות הצפה בתכנים, האשמות, שמועות ותיאוריות קונספירציה, מאסק וקמפיין טראמפ השתלטו על תשומת הלב הציבורית, מילאו את ראשם של הקוראים בספקות ופחדים והרחיקו את הקהל מלהקשיב לצד השני.
תדלוק נרטיב "זיוף הבחירות"
מתחילת השנה, הטענה לפיה הבחירות בארה"ב עלולות "להיגנב" תפסה תאוצה ברשתות החברתיות. אך בשבוע האחרון היא קיבלה תנופה חדשה - החל מ-27 באוקטובר, טראמפ החל להשתמש בהאשטג TooBigtoRig#, שמשמעותו כי הניצחון שלו יהיה כה גדול, שהוא לא יהיה ניתן לערעור.
במקביל, נרשמה עלייה משמעותית במספר הציוצים הכוללים האשטגים הקשורים לנושא כגון ElectionFraud #ElectionInterference, #VoterFraud# ו-StopTheSteal#. מאסק אמנם אינו מרבה להשתמש בתגיות האלו בעצמו, אך הציוצים שלו נוטים להשתלב בנרטיב שלהן. לדוגמה, מוקדם יותר השבוע הוא פרסם מחדש פוסט שטוען כי מערכות ההצבעה האלקטרוניות בארה"ב אינן מאובטחות, והוסיף "לגמרי".
במקביל, מאסק האשים את גוגל בעידוד הציבור להצביע עבור המועמדת הדמוקרטית קמלה האריס, טענה שהתבררה מאוחר יותר כמוטעית (אך הנזק כבר נעשה). לצד זאת עם תחילת פרסום התוצאות, מאסק פרסם פוסט בו כתב שטראמפ קרוב לזכות עם סיכוי של כמעט 70%, וטען כי "הנבואה התממשה".
בסופו של דבר, פעולותיו של מאסק לא רק חיזקו את תמיכת הבסיס של טראמפ, אלא גם הגבירו את הנרטיב שהבחירות מצויות בסיכון, מה שתרם לאווירה ציבורית שהובילה לתמיכה מחודשת במועמדותו של הנשיא לשעבר. עכשיו רק נותר לראות מה יהיה התפקיד הציבורי אותו יקבל מאסק בשירותו של נשיא ארה"ב הבא.