כמו גופים סיניים אחרים, גם חברת האם של הרשת החברתית טיקטוק, בייטדאנס (ByteDance), איננה יכולה לרכוש את המעבדים הגרפיים (GPU's) המתקדמים ביותר של חברת אנבידיה (Nvidia) ולהתקין אותם במרכזי הנתונים שלה בסין.
כעת נראה שהחברה מצאה פתרון יצירתי לבעיה והיא תרכוש ותשתמש באותם המעבדים עבור מרכזי נתונים שימוקמו במדינות אחרות שלא נמצאות תחת הסנקציות של וושינגטון, כך לפי דיווח שעלה באתר The Information. במקביל נודע כי החברה מתכננת להשקיע במהלך השנה הקרובה עד 7 מיליארד דולר עבור המעבדים של אנבידיה. עם זאת, בייטדאנס הכחישה את הדיווח.
עשרות מיליארדים בתשתיות בינה מלאכותית
לפי הדיווח, בייטדאנס מתכוונת להשקיע יותר מ-20 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית, 7 מיליארד מתוכם יוקצו כאמור למעבדים והשאר עבור הקמת מרכזי נתונים ואפילו כבלים תת ימיים – השקעת ענק בכל סדר גודל.
אמנם ארה"ב אוסרת על בייטדאנס לרכוש ישירות מעבדים מתקדמים או להשתמש בשירותי ענן אמריקאיים, אך היא אינה יכולה למנוע מהחברה להשתמש בשירותי ענן במדינות אחרות, כגון אלו הנמצאות במזרח התיכון או באסיה. כך החברה הסינית תוכל לעקוף את הסנקציות האמריקאיות מצד אחד, ולא להסתבך על הממשל בוושינגטון מצד שני.
אם הדיווח נכון, והחברה אכן תשקיע 7 מיליארד דולר בגישה למעבדים מתקדמים, היא תהפוך לאחת הצרכניות הגדולות בעולם של חומרת AI. לצורך העניין – מחיר לשעת שימוש במעבד H100 של אנבידיה בארה"ב עומד על 1.33 דולר. אם בייטדאנס אכן תשקיע 7 מיליארד דולר עבור גישה לאותם המעבדים, היא תוכל לשכור 614,682 מעבדי H100 שיפעלו 24/7 במשך שנה שלמה.
עם זאת, לא ברור אם קיימים 615,000 מעבדי H100 זמינים להשכרה במזרח התיכון ובאסיה, וגם לא אם בייטדאנס זקוקה לכמות כזו של מעבדים עבור הפרויקטים שלה, שמוגבלים יחסית. לדוגמה, פרויקט הבינה המלאכותית הגדול ביותר שלה, Doubao – צ'טבוט בעל 51 מיליון משתמשים פעילים, אינו מצריך תשתית רחבת היקף כזו.
לפי מומחים בתעשייה, ייתכן גם שבייטדאנס תוציא בסופו של דבר פחות ממה שדווח על תשתית AI בענן, או מצד שני שהיא מתכננת להרחיב באופן משמעותי את פרויקטי הבינה המלאכותית שלה. אפשרות נוספת שעלתה היא שהחברה לרכוש מעבדים פחות מתקדמים של אנבידיה עבור מרכזי הנתונים שלה בסין כפי שעשתה עד כה (אותם ארה"ב כן מאפשרת למכור לידיים סיניות).
בנוסף, דיווחים שונים מצביעים על כך שבייטדאנס עובדת עם חברת ברודקום (Broadcom) על פיתוח מעבדי AI משלה, במטרה להפחית את תלותה באנבידיה. אף שיכולת המעבדים העצמאיים האלו להתחרות במעבדי אנבידיה תוגבל בשל סנקציות הייצוא האמריקאיות, הפיתוח העצמאי עשוי להפחית באופן משמעותי את עלויות החברה.
למה לה כל זה?
בייטדאנס מוכרת בעיקר בתור חברת האם של הרשת החברתית טיקטוק, שעלתה לאחרונה לכותרות עקב החוק האמריקאי הצפוי להיכנס לתוקפו החודש ולאסור את פעילותה של טיקטוק בארה"ב, אלא אם בייטדאנס תמכור אותה לידיים מערביות.
כך או כך, אלגוריתמים המונעים על ידי AI הם ליבה הפועם של טיקטוק. האלגוריתם של הרשת החברתית, המציע תוכן מותאם אישית לכל משתמש, מבוסס על טכנולוגיית בינה מלאכותית מתקדמת. השקעה נוספת בתחום מצידה של בייטדאנס צפויה לשפר את הנושא אף יותר, לעזור לחברה לזהות מגמות ולהפוך את חווית המשתמש באפליקציה למהירה ומדויקת יותר – מה שמיתרגם בפועל לעלייה בכמות המשתמשים ומשך זמן ארוך יותר לשימוש בפלטפורמה.
במקביל, התחרות הגלובלית מול ענקיות כמו גוגל, מטא ו-OpenAI, דוחפת את בייטדאנס להשקיע משאבים משמעותיים כדי להישאר רלוונטית. לחברה קיימים תחומים נוספים בהם היא משקיעה כמו צ'טבוטים, חינוך מבוסס AI וכלים ליצירת תוכן אוטומטי, מה שמחייב תשתיות בינה מלאכותית מתקדמות יותר שמסוגלות להתמודד עם כמויות עצומות של נתונים.
מעבר לכך, בינה מלאכותית מהווה מנוע מרכזי למונטיזציה – פרסום מותאם אישית המבוסס על ניתוח נתוני משתמשים. במילים פשוטות, אם בייטדאנס תציע למפרסמים תוצאות טובות בפלטפורמות שלה – הכנסות החברה בתחום יגדלו גם כן.
ואסור לשכוח גם את התחרות המקומית בסין. לצד היריבות מול ענקיות גלובליות, בייטדאנס מתמודדת מול ענקיות סיניות מובילות כמו Alibaba, Baidu ו- Tencent. השקעה בטכנולוגיות AI עוזרת לה לבסס את מעמדה כחלוצה בשוק המקומי ולהישאר בחזית החדשנות הטכנולוגית, גם בעיני השלטון הסיני שמעודד פיתוחים מסוג זה.