אם יש חברה שמאוד מסקרן לדעת מה היא מתכננת לשנה הבאה ולאנושות באופן כללי, זו בוודאי OpenAI, מפתחת ChatGPT. בחודש האחרון החברה לא הסתפקה בשלל השקות של פיצ'רים חדשים כמו פתיחת ערוץ וואטסאפ שמאפשר לשוחח עם הצ'אטבוט שלה, או פתיחת שירות יצירת הווידאו סורה (Sora) לשימוש מנויי פלוס של ChatGPT, אלא כעת היא משחררת עוד שתי הצהרות מאוד מעניינות.
הגיע הזמן לקצור רווחים
נתחיל עם ההודעה של דירקטוריון החברה על מתווה להפיכתה לארגון לכוונות רווח - זאת בניגוד למבנה הנוכחי שלה שמוגדר כסוג של מלכ"ר. סם אלטמן מעולם לא הסתיר שהכוונות שלו הן להפוך את החברה שלו לחברה עסקית לכל דבר ועניין - בסופו של דבר היא עולה הרבה מאוד כסף, בין היתר למיקרוסופט שהשקיעה בה כ-10 מיליארד דולר.
כעת, הדירקטוריון פרסם מכתב ובו הוא מפרט את היעד הזה ואת הדרך בה בחברה מאמינים שניתן להגיע אליו, כאשר לדבריו הוא "בוחן את המבנה הארגוני של החברה במטרה לוודא שהמשימה המרכזית - להבטיח שבינה מלאכותית כללית (AGI) תועיל לכלל האנושות - תתממש בצורה הטובה ביותר".
כיום, ל-OpenAI יש זרוע ללא מטרות רווח ועוד אחת למטרות רווח. על פי הדירקטוריון, החברה תמשיך להחזיק בשתי הזרועות, כאשר השאיפה היא שהצלחת הזרוע למטרות רווח תאפשר מימון משמעותי, יציבות וקידום יעיל יותר עבור הזרוע ללא מטרות רווח.
או במילים אחרות - לספק למלכ"ר שהוא זרוע המחקר ופיתוח יציבות פיננסית והון לפיתוחים עתידיים. המטרה הסופית היא כמובן פיתוח של בינה מלאכותית כללית - כלומר AI שתהיה מסוגלת לתפקד בדיוק כמו בן אדם - כלומר כיחידה עצמאית ללא צורך בניהול או שליטה מרחוק על ידי מפעילים.
בינה מלאכותית, (הרבה) כסף אמיתי
והיעד הזה לא כל כך רחוק. על פי הערכות מסוימות, המודל האחרון שהציגה החברה, o3 שמו, מציג בצורה כזו או אחרת תכונות שניתן לייחס לבינה מלאכותית כללית (AGI). על פי דיווח של The Conversation, מערכת o3 של OpenAI קיבלה ציון של 85% במדד ARC-AGI, הרבה מעל הציון הטוב ביותר הקודם של AI שעמד על 55%, ובדומה לציון האנושי הממוצע.
המודל קיבל ציון גבוה גם במבחן מתמטיקה קשה במיוחד. זאת אומרת שהמודל השיג תוצאות ברמה אנושית במבחן שנועד למדוד "אינטליגנציה כללית". במבט ראשון, נראה ש-OpenAI עשתה צעד משמעותי לקראת מטרה זו, אם כי עוד מוקדם להגיד האמת זה באמת קרוב יותר ל-AGI או לא, זאת לאור העובדה שהחברה הגבילה את החשיפה של המודל למספר מצגות בתקשורת ואפשרה בדיקות מוקדמות רק למספר קטן של חוקרים, מעבדות ומוסדות בטיחות AI.
כך או כך, מדובר בדוגמה אחת למה שהחברה שואפת אליו בסופו של דבר, וכל זה ידרוש יותר ויותר כוח מחשוב. בהתאם, הטענה של המנכ"ל סם אלטמן והדירקטוריון היא שהחברה תצטרך הרבה יותר הון ממה שניתן להשיג מתרומות. בחברה אומרים שיש "צורך לגייס הון רב יותר ממה שדמיינו. משקיעים רוצים לגבות את החברה, אך ברמת הון זו, נדרשים תנאי הון מקובלים ופחות מבנה ייעודי".
העתיד, לדידו של הדירקטוריון (בהובלת אלטמן עצמו), הוא שלקראת 2025 על OpenAI להפוך לחברה יציבה. בהתאם נקבעו היעדים הבאים: הראשון - להפוך את הזרוע הקיימת למטרות רווח לתאגיד לתועלת הציבור (PBC) עם מניות רגילות, כאשר משימת OpenAI היא האינטרס הציבורי שלה.
ה-PBC הוא מבנה הנהוג על ידי חברות רבות וייחודי לארה"ב, המחייב את החברה לאזן בין אינטרסים של בעלי מניות, בעלי עניין ואינטרס ציבורי בקבלת החלטות. מבנה זה יאפשר גיוס הון בתנאים מקובלים, בדומה לחברות אחרות בתחום.
המטרה השנייה היא הפיכת הגוף ללא כוונת רווח "ליציב ובר-קיימא", או במילים של החברה: "להפוך את OpenAI לאחד מהארגונים ללא כוונות רווח הממומנים ביותר בהיסטוריה". ה-PBC ינהל וישלוט בפעילות ובעסקים של OpenAI, בעוד שהזרוע ללא כוונות רווח תגייס צוות הנהלה ועובדים למען יוזמות צדקה בתחומים כמו בריאות, חינוך ומדע.
רובוטים גבירותיי ורבותיי, רובוטים
מעבר ל-AGI, נראה כי החברה מעוניינת להכניס את הבינה המלאכותית שלה לגוף פיזי, או במילים אחרות – רובוטים. לפי דיווח שעלה באתר The Information לפני מספר ימים, עובדי OpenAI העלו לאחרונה את האפשרות לפתח רובוט דמוי אדם. כן כן, ממש בדומה ל"אופטימוס" של טסלה והיריב אילון מאסק.
יחד עם זאת, פרטים על הפרויקט הפוטנציאלי דלים למדי. לא ברור מתי OpenAI מקווה להציג את הרובוט, או למה הוא יהיה מיועד. סטארטאפים המפתחים רובוטים דמויי אדם מתמקדים בשני תרחישי שימוש עיקריים - הראשון הוא שיפור יעילות מחסנים על ידי אוטומציה של משימות כמו העברת סחורה מחלק אחד של מתקן למשנהו. תרחיש השימוש השני, לעומת זאת, הוא סיוע לצרכנים בביצוע מטלות בית.
OpenAI משקיעה במספר חברות העוסקות בבניית רובוטים עבור תרחישי שימוש אלה. בפברואר, מפתחת ChatGPT תמכה בסבב גיוס של 625 מיליון דולר ב-Figure AI, זאת לפי שווי של 2.6 מיליארד דולר. הרובוט ההומנואידי החדש ביותר של הסטארט-אפ, Figure 02, משתמש במודלים של בינה מלאכותית שפותחו יחד עם OpenAI כדי לעבד פקודות קוליות מעובדי מחסן.
מוקדם יותר השנה, BMW בחנה את Figure 02 באחד ממפעלי המכוניות שלה על ידי שימוש במכונה להעברת חלקי מתכת. OpenAI גם השקיעה ב-1X, יריבה נורבגית של Figure. היא פיתחה רובוט דמוי אדם בשם EVE שנוסע על גלגלים במהירות של עד כ-15 קמ"ש. החברה עובדת כעת על מכונה שנייה, המתמקדת בצרכן, שהיא איטית יותר אך יכולה לבצע מגוון רחב יותר של משימות.
עבור OpenAI, שיתוף פעולה עם סטארטאפ כמו 1X או Figure לבניית רובוט עשוי להיות מהיר יותר מאשר פיתוח אחד באופן עצמאי מאפס. לחלופין, היא עשויה להשתמש בחלק מההון שלה העומד על 6.6 מיליארד דולר, כדי לרכוש שחקן קיים בשוק.
יש לציין שהחברה אינה זרה לתחום הרובוטיקה. עד 2021, היא הפעילה יחידה שהוקדשה לפיתוח מודלי AI עבור מכונות אוטונומיות, והיא הגיעה למספר הישגים לפני שנסגרה. בפרויקט אחד, החוקרים אימנו זרוע רובוטית לפתרון קובייה הונגרית. החברה גם פיתחה את הקוד של Roboschool, אוסף כלי סימולציה שניתן להשתמש בהם כדי לאמן את תוכנת ה-AI המובנית של רובוטים, חלקם מיועדים לפיתוח רובוטים דמויי אדם.