מי אמר שאין מספיק סטארטאפים של AI בישראל? חברת דקארט (Decart), שהייתה עד היום מתחת לרדאר, הוקמה לפני קצת יותר משנה, ובזמן הזה הספיקה לפתח מוצר תוכנה שהכניס לה מיליוני דולרים. כעת היא מכוונת להתמודד מול ענקיות ה-AI על התחום החם והמאתגר ביותר: יצירת וידאו באמצעות AI.
4 צפייה בגלריה
Sora
Sora
Sora - יצירת וידאו הוא אחד התחומים המאתגרים בעולם ה-AI
(צילום: OpenAI)
המודל שדקארט פיתחה להדגמת היכולות שלה עושה משהו ששום חברה לא עשתה עד כה: יצירה (ג'ינרוט) של וידאו בתחום הגיימינג בזמן אמת. במילים אחרות - המשחק נוצר תוך כדי שאתם צופים בו. היום מדווחת החברה על גיוס בשלב מוקדם (seed) בסכום של 21 מיליון דולר. את הגיוס הובילה אחת הקרנות הגדולות בעולם, Sequoia Capital, והשתתף בו המשקיע הישראלי-אמריקאי אורן זאב.
אפשר להבין את התלהבות המשקיעים: שנה לאחר הקמתה, החברה כבר הפכה לרווחית בזכות המוצר הראשון שלה, כאשר בין לקוחותיה נמנות חברות מחשוב ענן מהגדולות בעולם. עם פיתוח הטכנולוגיה החדשה שלה - היא מכוונת להיות ראשונה בשוק ענק של פרסום, הפקות קולנוע וגיימינג.

חוזה ראשון תוך כדי מילואים בעזה

דקארט הוקמה על ידי המנכ"ל דין לייטרסדורף, וסמנכ"ל המוצר, משה שלו. השניים נפגשו בשירות הצבאי ביחידה 8200. לייטרסדורף, אחיו של משקיע ההון סיכון יואב לייטרסדורף, נולד בישראל וגדל בשווייץ ובקליפורניה. שלו גדל במשפחה חרדית בבני ברק, ושירת ב-8200 במסגרת גיוס חרדים. כיום, החברה מעסיקה 25 עובדים, רובם מפתחי AI מצטיינים, בוגרי תוכניות המצטיינים של הטכניון ושל אוניברסיטת תל אביב, ויוצאי המדורים המובחרים של 8200.
4 צפייה בגלריה
מימין לשמאל: משה שלו ודין לייטרסדורף
מימין לשמאל: משה שלו ודין לייטרסדורף
מימין לשמאל: משה שלו ודין לייטרסדורף
(עמית אלקיים)
הטכנולוגיה שפיתחה דקארט מאפשרת לארגונים לייעל ולהוזיל עד פי עשר תהליכי הרצה של מודלים של בינה מלאכותית, מה שמעניק ערך גבוה לחברות שמנהלות מרכזי נתונים בענן, עם קלאסטרים עצומים של יחידות עיבוד AI של אנבידיה. "בנינו שכבת תוכנה שנותנת לך להוציא יותר מהחומרה של אנבידיה, מאפשרת לרוץ יותר מהר. החוזה הראשון שלנו היה מעל מיליון דולר, ובום, דקארט הפכה לרווחית", מספרים לנו השניים בשיחה.
האירוע הזה התרחש תוך כדי המלחמה בעזה, במקביל לשירות המילואים של השניים. "ישבנו עם הלקוח תוך כדי המילואים, כשאנחנו עם מדים", מספר שלו. לאחר מכן, החברה פיתחה תוכנה שמאפשרת לייעל משמעותית את התהליך היקר והתובעני של אימון מודלי ה-AI. "הפיתוח השני הצליח אפילו יותר. הלקוחות שלנו מוציאים מיליארדים ועשרות מיליארדים על תשתית לאימון AI, ואנחנו נותנים להם אפשרות להפיק מזה הרבה יותר".

ישראל במרכז המהפכה

יש הרבה ביטחון עצמי שהשניים משדרים, שכובש עכשיו שווקים בעולם. שלו: "זיהינו שהעולם עומד בפני מהפכה בסדר גודל עצום. ChatGPT בדיוק התפוצץ, ואמרנו 'איך לעזאזל מדינת ישראל לא שם?' זו מהפכה בסדר גודל של האינטרנט ואנחנו חייבים להיות במרכז, לא שחקן צדדי".
4 צפייה בגלריה
מחשב העל של אנבידיה בטכנולוגיית HGX
מחשב העל של אנבידיה בטכנולוגיית HGX
מחשב העל של אנבידיה - ייעול AI הפך לאתגר ממשי
(צילום באדיבות אנבידיה)
לייטרדורף: "שאלנו את עצמנו איך בונים OpenAI ישראלית". לדבריו, יש כ-30-40 חברות AI בעולם שמאמנות מודלים של בינה מלאכותית, אבל רק לארבע מהן יש את כל המרכיבים: אלגורימים חזקים, כמויות דאטה גדולות ואיכותיות וגם גישה למתקני סבבי AI עצומים עם יכולת לייעל את העיבוד.
החברות האלה הן OpenAI, אנתרופיק, x.AI ומיסטרל, שכל אחת מהן גייסה מיליארדים. "אם אתה רוצה לבנות אימפריית AI בארץ, ואתה לא סם אלטמן - קשה לך לגייס מיליארד דולר בסיד. אז אנחנו צריכים לבחור את אחד המרכיבים ולהיות הכי טובים בו", לייטרדורף מסביר.

המודל הגדול הבא?

טכנולוגיית ייעול עבודה עם שבבי ה-AI הניבה הכנסות מרשימות בתשעת החודשים הראשונים של השנה. אנבידיה למשל, מתעניינת מאוד בטכנולוגיות שמייעלות את השימוש בשבבים שלה, כאשר לאחרונה היא רכשה שתי חברות ישראליות בתחומים דומים: DECI ו-run.ai.
"היינו יכולים לסיים שם, להגיד 'בואו נהיה החברה השלישית שאנבידיה רוכשת" אומר לייטרסדורף. אבל נראה שאקזיט של מאות מיליוני דולר לא מספיק עבור מייסדי דקארט. "במקום זאת, אמרנו שעכשיו הגיע הזמן לפתח את כל ה-stack, ולאמן מודלים בעצמנו. זה מה שעשינו בארבעת החודשים האחרונים" הוא מוסיף.
4 צפייה בגלריה
ג'נסן הואנג
ג'נסן הואנג
מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג. לא כולם רוצים להימכר לענקית השבבים. יש מי שמחפש להתחרות בה
(צילום: I-Hwa Cheng / AFP)
החברה עוד לא הציגה את המודל הראשון שלה, ומתייחסת אליו נכון לעכשיו כסוד גדול, אולי תוצאה של הרבה שנים ב-8200. מה שניתן לומר הוא שהחברה פיתחה מודלי בסיס (Foundational Model) שיציעו חוויות בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) מסוג חדש לחלוטין.
לצורך הדגמה היא מתכוונת להציג משחק וידאו אינטראקטיבי, שלא נוצר על ידי תוכנת המשחק אלא על ידי המנוע שפיתחה. זהו שלב ראשון לקראת מודל בינה מלאכותית שיוכל ליצור עולם שלם (World Model) ולהעניק חווית גיימינג חדשה לחלוטין לשחקנים.
המודל הזה מציב את החברה לצד חברות ענק שמסוגלות להשתתף במרוץ להנגשת ה-AI במגוון רחב של תחומים. כש-OpenAI הציגה את Sora, הלסתות נשמטו. אבל היא הציגה סרטונים קצרים של מספר שניות, שהוכנו מראש ולאורך זמן רב. ההבטחה של דקארט היא יכולת לייצר וידאו מתמשך ובזמן אמיתי. את זה – עוד לא עשו.
שון מגווייר, שותף בקרן סקויה: "הצוות המייסד התבלט לא רק בזכות המומחיות הטכנולוגית שלו, אלא גם בזכות יכולתו לבנות מערכות בעלות יתרונות בסדר גודל משמעותי על פני מתחרים. זה הזכיר לנו את גוגל בימיה המוקדמים, כשהם קידמו את יכולות החומרה הביתית עד הקצה, עם מערכות אלגוריתמיות מתוחכמות ומבוזרות ואופטימיזציות עד לרמת החומרה".