מארק צוקרברג הודיע היום (ג') במסגרת סרטון שפרסם על ביטול מערך בדיקת העובדות של החברה ששימש למלחמה בפייק ניוז ולהסרה של תכנים "רעילים". המהלך הדרמטי מגיע על רקע התחממות היחסים בין צוקרברג לדונלד טראמפ, הנשיא הנבחר של ארצות הברית. השניים סעדו יחדיו במאר-א-Lago, מועדון החברים הפרטי של טראמפ, ומטא אף תרמה מיליון דולר לקרן ההשבעה של טראמפ. בנוסף, צוקרברג מינה את דיינה ווייט, נשיא ה-UFC ותומך נלהב של טראמפ, לאחד משלושת חברי הדירקטוריון החדשים של מטא. האם מדובר בצירוף מקרים? סביר להניח שלא.
3 צפייה בגלריה
האם מטא משתיקה יוצרי תוכן שעוסקים בנושאים יותר מדי פוליטיים מבחינתה?
האם מטא משתיקה יוצרי תוכן שעוסקים בנושאים יותר מדי פוליטיים מבחינתה?
האם מטא משתיקה יוצרי תוכן שעוסקים בנושאים יותר מדי פוליטיים מבחינתה?
(צילום: Shutterstock)
בסרטון שפרסם, צוקרברג הכריז כי מטא "תבטל את בדיקת העובדות ותחליף אותה ב'הערות קהילה' בדומה ל-X (טוויטר לשעבר), החל מארה"ב". לדבריו, "נעשו יותר טעויות ממה שהתכוונו, תיסכלנו את המשתמשים שלנו, ולעיתים קרובות מדי עמדנו בדרכו של חופש הביטוי אותו ניסינו לאפשר". ההחלטה מעוררת שאלות רבות. האם מטא מוותרת על האחריות שלה למנוע הפצת מידע כוזב ותוכן פוגעני? האם מדובר בצעד ציני שנועד לרצות את טראמפ ותומכיו? והאם משתמשי פייסבוק ואינסטגרם יהיו חשופים כעת למבול של פייק ניוז ותעמולה?

ביקורת וצנזורה עצמית

שלא במפתיע המהלך של מטא ספג ביקורת קשה מצד ארגוני זכויות אדם, עיתונאים ופוליטיקאים. רבים חוששים כי ביטול בדיקת העובדות יוביל להגברת השנאה, האלימות והקיטוב ברשתות החברתיות שגם כך סובלות מהרעות החולות האלו באופן נרחב. מחקר של הליגה נגד השמצה מנובמבר 2023 מצא זינוק של עשרות אחוזים בשיח האנטישמי בפלטפורמות של מטא בחודש העוקב לאירועי ה-7 באוקטובר.
3 צפייה בגלריה
אירוע המפתחים של מטא
אירוע המפתחים של מטא
משקפיים לא יעזרו להסתיר את תוכן השנאה במטא בלי בודקי עובדות
(מטא)
גם שנאת מוסלמים זינקה במאות אחוזים כך לפי מחקר אחר של המכון לדיאלוג אסטרטגי בלונדון בתקופה המקבילה. מיותר לציין ששיח השנאה הזה זינק באחוזים הרבה יותר גדולים ב-X שם אין מערך בדיקת עובדות או מאבק בתכנים המעודדים שנאה ואלימות.
"זהו יום עצוב לדמוקרטיה", אמרה סנאטורית דמוקרטית בכירה. "מטא מפקירה את המשתמשים שלה לחסדי השקרים והמניפולציות". גם בתוך מטא נשמעו קולות של מחאה, עובדים רבים הביעו את חששם כי המהלך יפגע במוניטין של החברה ויגרום נזק בלתי הפיך לחופש הביטוי האמיתי. עם זאת יש לציין שבמטא מנסים כבר זמן רב להתחמק מתוכן פוליטי או מקטב ולתעדף תכנים "קלילים" יותר כגון בידור או בריאות בפיד.

בריחה מפוליטיקה עשויה להחזיר את הפוליטיקה

בחברה ככל הנראה רוצים לברוח מהתכנים שיצרו לה כל כך הרבה בעיות בעבר. מספיק לזכור את שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, את השימוש של החונטה הצבאית של מיאנמר בפייסבוק כדי לעודד את רצח העם של בני הרוהינגה, את השידור החי של מתקפת הטרור הרצחנית על מסגד קרייסטצ'רץ' בניו זילנד או את הפצת תיאוריות QAnon בעשור הקודם.
3 צפייה בגלריה
עמוד של דאע"ש בפייסבוק
עמוד של דאע"ש בפייסבוק
עמוד של דאע"ש בפייסבוק
קשה לדעת אם המהלך הזה יביא את פייסבוק למקום שליו יותר מבחינת תכנים. אך צוקרברג רוצה להימנע מלערבב את הפוליטי עם העסקים שלו. באופן אירוני הוא משתמש באותה פוליטיקה כדי להגיע ליעד הזה. עם זאת לא בטוח שזה יספיק. הסרת החסמים מפייסבוק ואינסטגרם עשוי דווקא לזמן לפלטפורמות האלה את כל הגורמים הרעילים שגרמו לה את הבעיות בשנים עברו. סוג של מלכוד 22.
בנוסף מטא משקיעה הרבה מאוד כסף בפיתוח מערכי בינה מלאכותית שככל הנראה אמורים בין היתר לסייע לה לנהל את התכנים בשירותים שלה. לא בטוח שהוויתור על מערך בדיקת העובדות יביא לחזרתם של סרטוני החתולים והאוכל יביא אותה למקום הזה. אך דבר אחד בטוח: ההחלטה של מטא תשפיע עמוקות על עתיד השיח הציבורי ברשתות החברתיות.
סמנכ״ל קהילה באיגוד האינטרנט הישראלי, עידן רינג, וניצן יסעור, מנהל תחום דיסאינפורמציה באיגוד האינטרנט הסבירו ל-ynet:
"ההחלטה הדרמטית של חברת מטא לנטוש את שיתוף הפעולה החשוב עם גופי בדיקת עובדות מקצועיים ולעבור למנגנון של הערות משתמשים, כפי שנהוג ברשת X בשנה האחרונה, מטרידה מאוד ומסכנת את בטיחות המידע והמשתמשים בפלטפורמות של מטא ברחבי העולם ובישראל. לאור נסיון העבר קיים חשש כי מהלך זה למעשה מהווה התנערות מוחלטת של מטא מאחריות על הבטיחות ועל האמינות של התכנים המופצים בפלטפורמה ומשליכה אותה באופן בלעדי לידי המשתמשים מבלי לתת להם כלים אמיתיים לעשות זאת.
במקום להתעקש על בטיחות ואמינות מטא עשויה להפוך לצל חיוור של X. רשת X תחת מאסק הפכה למקום קיצוני, אלים ומסית יותר – ובטוח הרבה פחות עבור המשתמשים. החשש כעת הוא כי גם ההכרזה על שינוי מדיניות הבטיחות בפייסבוק ואינסטגרם – שפופולריות בעולם הרבה יותר מ-X – יהפכו גם אותן לסביבות פחות בטוחות ופחות אמינות ולכר פורה להפצת דיסאינפורמציה ותוכן פוגעני שיזעזע מדינות דמוקרטיות רבות".