בית המשפט הפדרלי בארה"ב דחה אתמול (שישי) את בקשת טיקטוק להקפיא באופן זמני את החוק שמחייב את חברת האם הסינית שלה, בייטדאנס (ByteDance), למכור את האפליקציה או להתמודד עם איסור על פעילותה במדינה החל מה-19 בינואר. החלטה זו מעבירה את גורל האפליקציה לידי בית המשפט העליון.
בית המשפט לערעורים של מחוז קולומביה ציין בהחלטתו כי אין הצדקה לצו המניעה שבייטדאנס ביקשה, והבהיר שהאיץ את קבלת ההחלטה כדי לאפשר לטיקטוק ולמשתמשיה לבקש הקפאת חירום מבית המשפט העליון בזמן שנותר עד תחילת החוק.
במקביל, ועדת בית הנבחרים שלחה אמש מכתבים למנכ"לי אפל וגוגל, טים קוק וסונדאר פיצ'אי, ובו הודיעה להם כי עליהם להתכונן לרגע שבו החוק ייכנס לפועל. המשמעות - במידה ועד אז טיקטוק לא תימכר, הם יחויבו להוריד את האפליקציה מהחנויות של אפל וגוגל. נכון לכתיבת שורות אלו, שתי החברות לא הגיבו לנושא.
טיקטוק נלחמת על הישרדותה
לפני כשבוע, שלושה שופטים בבית המשפט לערעורים דחו פה אחד את עתירות החברה ומשתמשיה לבטל את החוק בטענה כי מדובר ב"פגיעה בחופש הביטוי". בתגובה, ביקשה טיקטוק מבית המשפט לערעורים להקפיא באופן זמני את החוק עד שבית המשפט העליון יכריע בערעור המתוכנן של החברה.
נכון לעכשיו לא ברור אם בית המשפט העליון יסכים להקפיא את החוק באופן זמני ולדון במקרה, אך מומחים העריכו כי זהו תרחיש סביר. מייקל יוז, דובר טיקטוק, מסר בהצהרה: "כפי שאמרנו כבר בעבר, אנו מתכננים להביא את המקרה לבית המשפט העליון, שיש לו רקורד היסטורי מבוסס בהגנה על זכותם של אזרחים אמריקאים לחופש ביטוי". לדבריו, במידה והחוק יעבור, מדובר ב"השתקה" של מיליוני אזרחים.
מכה אחר מכה
ההחלטה מהווה מכה נוספת לטיקטוק, שנמצאת כאמור בבעלותה של החברה הסינית בייטדאנס. החברה, לה כ-170 מיליון משתמשים בארה"ב, עומדת כזכור בפני סכנת סגירה של פעילותה במדינה, זאת עקב החוק שעבר תחת ממשלו של ביידן הטוען כי פעילותה של האפליקציה בתצורתה הנוכחית מהווה "פגיעה בביטחון הלאומי" של ארה"ב.
טיקטוק מצידה טוענת כי מכירתה והפרדתה מחברת האם הסינית שלה בלתי אפשרית, בין השאר בשל הגבלות מצד הממשל הסיני, וכי איסור פעילות האפליקציה בארה"ב יפר את התיקון הראשון לחוקה האמריקאית.
החברה קיוותה כי הקפאה זמנית של החוק תאפשר לנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, יותר זמן לנסות ולהציל את האפליקציה, כפי שהבטיח בקמפיין הבחירות שלו, כאשר החוק אמור להיכנס לתוקף יום לפני השבעתו לנשיאות.
יחד עם זאת, בראיון לתוכנית "Meet the Press" ("פגוש את העיתונות") ברשת NBC, נשמע טראמפ כמתרחק מעט מהצהרותיו הקודמות על הצלת הפלטפורמה. כשנשאל על תוכניותיו בנושא, אמר כי הוא "יפעל להבטיח שחברות אחרות לא יהפכו למונופול גדול יותר". הוא הוסיף כי "החוק קובע שלממשל שי את הזכות לאסור על פעילותן של אפליקציות אם הוכח שחברות סיניות (הנשלטות בפועל על ידי הממשל הסיני, ד"ג), מחזיקות בה".