פרנסס האוגן, עובדת פייסבוק לשעבר שעומדת מאחורי הדלפת הענק של מסמכי החברה, התייצבה הערב (יום ג') לשימוע בסנאט בנוגע לבטיחות באינטרנט. "אתמול ראינו את פייסבוק נעלמת מהרשת", התייחסה האוגן לתקלה ששיתקה את שירותי הרשת החברתית, "אני לא יודעת למה זה קרה, אבל אני יודעת שבמשך יותר מחמש שעות, לא נעשה שימוש בפייסבוק כדי להעמיק פערים, לפגוע ביציבות של דמוקרטיות ולגרום לילדות קטנות ולנשים להרגיש רע לגבי הגוף שלהן".
עוד בנושא:
האוגן התקבלה על-ידי קהל אוהד של סנאטורים, שתקפו בזה אחר זה את הרשת החברתית. "אני חושב שבעוד עשרים שנה נסתכל אחורה ונגיד 'מה לעזאזל חשבנו לעצמנו' כשנזהה את הנזק שזה (מדיה חברתית) גרם לדור שלם", אמר הסנאטור הרפובליקני דן סאליבן. עמיתו הדמוקרטי אדוארד מארקי הצהיר: "נגמר עידן החדירה לפרטיות וההיטפלות לילדים. הקונגרס ינקוט בפעולה". הוא כינה את האוגן "גיבורה אמריקנית של המאה ה-21".
מדובר בשימוע השני שמקיימת ועדת המשנה להגנה על הצרכנים מאז שהעיתון וול סטריט ג'ורנל פרסם את "תיקי פייסבוק", המבוססים על המסמכים שהדליפה האוגן, מנהלת מוצר בת 37 שעבדה בפייסבוק מ-2019 ועד לפני כחצי שנה בצוות שאחראי על המאבק במידע כוזב. בין היתר עלה מהמסמכים כי אינסטגרם מודעת לכך שהיא גורמת להחמרה של דאגות בנוגע לדימוי גוף בקרב אחוז ניכר מהנערות, וכן כי פייסבוק תכננה לפתח מוצרים עבור ילדים לאור התחרות הגוברת עם טיקטוק. בעקבות החשיפה החליטה פייסבוק להקפיא את העבודה על "אינסטגרם קידס" - גרסה מותאמת לילדים של הרשת החברתית לשיתוף תמונות, סרטונים וסטורי.
גם בשימוע שהתקיים בשבוע שעבר תקפו הסנאטורים את פייסבוק והשוו את אינסטגרם ל"תחרות פופולריות בקפיטריה של תיכון", כמו גם לסיגריה ראשונה שאמורה לגרום לילדים להתמכר לפלטפורמה. הסנאטור הדמוקרטי ריצ'רד בלומנטל, שמוביל את הקמפיין הנוכחי נגד פייסבוק בוושינגטון, חזר על הדימוי הזה בשימוע שהתקיים הערב. "ענקיות הטכנולוגיה עומדות כעת בפני רגע האמת שומט הלסתות שמולו עמדו ענקיות הטבק". הוא הוסיף כי "הילדים שלנו הם הקורבנות. בני נוער מסתכלים היום במראה ומה שהם מרגישים זה ספק וחוסר ביטחון. מארק צוקרברג הוא זה שצריך להסתכל על עצמו במראה".
דאגה לביטחון הלאומי
האוגן עצמה אמרה כי "ההנהגה של החברה יודעת כיצד להפוך את פייסבוק ואינסטגרם לבטוחות יותר, אבל לא תעשה את השינויים הנדרשים בגלל שהרווחים האסטרונומיים חשובים להם יותר מאשר בני אדם". כמו כן, היא קראה לפייסבוק לנהוג ביותר שקיפות ולחשוף מהם התכנים הכי פופולריים בפלטפורמה וכיצד היא בוחרת לקדם דווקא אותם.
המדליפה נשאלה על שימוש של מנהיגים אוטוריטריים או תומכי טרור בפייסבוק, והשיבה כי הצוות שלה ניטר בין היתר פעילות סינית למעקב אחרי המיעוט האויגורי וכן מאמצים של המשטר האיראני לרגל אחר מדינות אחרות. היא אמרה כי הצוותים שעוסקים במאבק בריגול ובטרור סובלים ממחסור קבוע בכוח אדם וכי "הדרך שבה פייסבוק פועלת כיום מעוררת דאגות רציניות בנוגע לביטחון הלאומי". היא הוסיפה כי היא "מדברת על כך עם גורמים אחרים בקונגרס". הסנאטור בלומנטל אמר כי ייתכן שיקבע שימוע נוסף שיעסוק באופן ספציפי בנושא הזה.
למרות הביקורת החריפה על החברה, האוגן ציינה כי יש לה אמפתיה כלפי מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, ואמרה כי לדעתה בחברה "מרגישים קצת לכודים ומבודדים". הסנאטורים גילו פחות חמלה כלפי צוקרברג וציינו כי למרות הסערה סביב הרשת החברתית בשבועות האחרונים, הוא בילה את סוף השבוע האחרון בשיט עם משפחתו.
מפייסבוק נמסר בתגובה לדבריה של האוגן בסנאט: "העובדת לשעבר עבדה בחברה במשך פחות משנתיים, לא ניהלה עובדים, מעולם לא לקחה חלק בתהליכי קבלת החלטות עם מנהלים בכירים - והעידה יותר משש פעמים כי היא לא עסקה בנושא שעליו נשאלה. אנחנו לא מסכימים עם הצורה שבה היא אפיינה הרבה מהנושאים שעליהם העידה. למרות כל אלו, אנחנו מסכימים על דבר אחד; הגיע הזמן להתחיל ולגבש חוקים לאינטרנט. עברו 25 שנים מאז שחוקי האינטרנט עודכנו, ובמקום לצפות מהתעשייה לקבל החלטות בנושאים חברתיים שאמורות להתקבל על ידי המחוקקים, הגיע הזמן שהקונגרס יפעל בנושא".