תמונה או שתיים בשחור-לבן או בצבע שכבר הספיק להצהיב - לפעמים זה כל מה שנותר לנו מבני משפחה שכבר מזמן אינם בין החיים. תכונה חדשה באתר מיי הריטג' (My Heritage), פלטפורמה ישראלית לחקר ובנייה של אילנות יוחסין, מאפשרת להפוך את התמונות הללו לסרטונים קצרים שבהם המצולמים מזיזים את פניהם כאילו הם מתכוננים לצילום. התוצאה: יקירינו, שהלכו מזמן לעולמם, מתעוררים לחיים ולו רק לרגע אחד.
איך זה אפשרי? באמצעות בינה מלאכותית כמובן, וליתר דיוק - למידה עמוקה (Deep Learning). הפיצ'ר שנקרא Deep Nostalgia פותח על-ידי החברה הישראלית D-ID שעוסקת בשיבוש זיהוי פנים ובהנפשה של תמונות סטילס. הפיתוח מבוסס על סרטונים שצולמו מראש: עבור כל תמונת סטילס נבחר קטע שמתאים לה והמערכת מנפישה את המצולמים בצורה שאמורה להיראות טבעית ואנושית בהתבסס על התנועות מהסרטונים. התוצאה מרשימה למדי, אם כי בבדיקה שלנו לא בכל המקרים התקבלו תנועות טבעיות לחלוטין.
Deep Nostalgia מצטרף לפיתוחים נוספים שמיי הריטג' הציגה בשנים האחרונות על מנת להפיח חיים חדשים בתמונות ישנות: MyHeritage Photo Enhancer, שמשפר את איכות הצילומים, ו-MyHeritage In Color שצובע תמונות בשחור-לבן. באתר מיי הריטג' ניתן להנפיש עד עשר תמונות בחינם. רוצים עוד? תצטרכו להירשם לפלטפורמה בתשלום.
פתאום סבא מחייך אליי
"אני חושב שזה הדבר הכי קרוב למכונת זמן", אמר בריאיון לאולפן ynet רועי מנדל, התחקירן הראשי של מיי הריטג'. "כחברה שעוסקת בהיסטוריה משפחתית אנחנו מאוד מתעניינים בתמונות המשפחתיות ובסיפורים שמאחורי התמונות. האפקט הזה, של תמונות שמתעוררות לחיים, הוא כל כך מרגש כי הוא בעצם גורם לך להתעניין עוד ועוד באנשים שמאחורי התמונות. תסתכל על האיש שאנחנו רואים כרגע, טרומפלדור - אף פעם לא ראינו אותו ככה. הוא פתאום מתעורר לחיים וזה מרגש".
"יש תמונה אחת של סבא-רבא שלי שמצאנו על הקבר בבית העלמין בבלגרד", שיתף מנדל, "תמונה מאוד קטנה בגודל של פחות מכף יד. באמצעות הטכנולוגיה של שיפור האיכות של מיי הריטג' וטכנולוגיית ההנפשה Deep Nostalgia, פתאום אני יכול לראות את סבא-רבא שלי, את הבעת הפנים שלו. פתאום הוא מחייך אליי. זה כל כך מרגש וגורם לי לרצות ללמוד עוד על אותו אדם וזה מה שמיוחד ביישום הזה. אני חושב שהדבר הזה לא סתם הפך להיות ויראלי בכל העולם - זה נוגע בכל אחת ואחד מאיתנו. אנחנו פתאום מתחברים לאנשים הללו מהמשפחה שלנו".
מיי הריטג' הוקמה בשנת 2003 והפלטפורמה שהקימה זמינה ב-42 שפות ומשמשת 62 מיליון משתמשים שיצרו כבר למעלה מ-58 מיליון עצי משפחה. ההכרזה על התכונה החדשה להנפשת תמונות סטילס מגיעה ימים ספורים אחרי ההודעה על כך שהקרן האמריקאית פרנסיסקו פרטנרס רוכשת את החברה תמורת כ-600 מיליון דולר.