ישראל עושה צעד משמעותי לעבר רגולציה על הרשתות החברתיות: ל-ynet נודע כי שר המשפטים, גדעון סער, הקים ביום רביעי האחרון ועדה רשמית של משרד המשפטים וכמה משרדי ממשלה נוספים, שתגבש המלצות הנוגעות ליחסה של המדינה לרשתות החברתיות ולשאלת היחס של ישראל כלפי חברות טכנולוגיה. לצפייה במכתב של סער לחברי הוועדה לחצו כאן.
עוד כתבות בנושא:
מדובר באחת הסוגיות הרגישות והבוערות בעולם, לנוכח הביקורת הגוברת במדינות מערביות על פייסבוק וטוויטר, ועל רשתות חברתיות נוספות. "התרחבות הפער בין המשפט לטכנולוגיה מביא לכך שהאינטרסים של המדינה, כלכלת המדינה וזכויות הפרט עלולים להיפגע ולהינזק באופן בלתי הפיך, ככל שלא נשכיל להתאים את ההסדרים החוקיים והרגולטוריים למציאות המשתנה מידי יום", כתב שר המשפטים לחברי הוועדה במסמך שאנחנו מפרסמים כאן לראשונה.
גורם המקורב לוועדה אמר ל-ynet: "לראשונה יישבו סביב שולחן אחד כל נציגי הרשויות הממשלתיות בראשות מנכ"ל משרד המשפטיים, לצד מומחים ויגבשו אסטרטגיה כוללת להתפתחויות הטכנולוגיות. לוועדה ניתן מנדט רחב לבחון את כל הדינים הקיימים - דיני לשון הרע, פרטיות, מיסוי, קניין רוחני, הדין הפלילי - ולהציע שינויים ורפורמות ולגבש תכנית עבודה מתועדפת לטיפול בתחומים השונים".
בכתב ההסמכה של הוועדה נכתב עוד כי מדובר ב"ועדה להתאמת המשפט לאתגרי החדשנות והאצת הטכנלוגיה". המשימה של הוועדה, כפי שהגדירה שר המשפטים סער, היא "לגבש אמצעים וצעדים שונים לצמצום הפער ההולך וגדל מידי יום בין ההתפתחויות הטכנולוגיות ובין ההסדרים הרגלוטוריים והמשפטיים בישראל, ולהתמודדות עם השפעות חברתיות שליליות של תופעות שונות הכרוכות בפער האמור".
שר המשפטים מביע דאגה כי "התרחבות הפער בין המשפט לטכנולוגיה מביאה לכך שהאינטרסים של המדינה, כלכלת המדינה וזכויות הפרט עלולים להפגע ולהינזק באופן בלתי הפיך, ככל שלא נשכיל להתאים את ההסדרים החוקיים והרגולטוריים למציאות המשתנה מידי יום". סער מורה לוועדה לבחון ולגבש עמדה במגוון נושאים דחופים שעל הפרק: ההסדרים המשפטיים הקשורים לרשתות החברתיות, כלכלת המסחר במידע ובינה מלאכותית. כמו כן, קובע שר המשפטים כי הוועדה תגבש המלצות אפקטיביות ל"צמצום הפער בין ההתפתחות הטכנולוגית לבין המשפט והרגולציה".
למעט העיסוק ברשתות החברתיות, נראה כי שר המשפטים סער מבקש לקבוע גם כללים משפטיים בכל הנוגע לטכנולוגיות מתקדמות שעוסקות, בין היתר, בריגול אחר אזרחים. וכך כותב סער: "על הוועדה לבחון, בין היתר, את האיזון הראוי בין המשך עידוד חדשנות ופיתוח טכנולוגי בישראל מצטיינת בו, ובין הצורך ברגלוציה חכמה ומידתית שתצמצם את הסיכון וההחצנות השליליות".
גם נציגי חברות הטכנולוגיה יזומנו
בכתב ההסמכה, מורה שר המשפטים לשלב בדיוני הוועדה גם מומחים ממדינות זרות. "בכוונתי לפעול להידוק שיתוף הפעולה הבינלאומי לשם קידום רגלוציה אפקטיבית על חברות הטכנולוגיה הגדולות".
על מנת להדגיש את חשיבות הוועדה מבחינתו, הציב סער בראש הוועדה את מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי. החברים האחרים בוועדה: נציגי פרקליטות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, רשות המיסים, משרד ראש הממשלה, משרד הכלכלה ומשרד המדע. בוועדה חברים גם מומחים חיצוניים - ד"ר קירה רדינסקי, ד"ר מתן גוטמן וד"ר לירז מרגלית.
הוועדה צפויה לזמן גם את נציגי חברות הטכנולוגיה הגדולות, מומחים מהאקדמיה וארגוני מגזר שלישי, והיא צפויה לבחון גם סוגיות הנוגעות בינה מלאכותית, אתיקה בעידן הרשתות החברתיות ולבדוק כיצד לכלול במסקנות לביצוע את מסקנות הוועדות הקודמות שדנו בנושאים הקשורים לאינטרנט: ועדת ביניש לנושא תעמולת בחירות וועדת ארבל לענייני תכנים מזיקים ברשתות.