המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה הגישה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה להכריז על רוסטיסלב פאנב, אזרח ישראלי תושב חיפה, כבר-הסגרה לארה"ב, זאת לצורך העמדתו לדין שם בעבירות של קשירת קשר לביצוע מרמה ופעילות סייבר פלילית, קשירת קשר להונאה באמצעים אלקטרוניים, וכן עבירות נוספות.
העתירה הוגשה באוקטובר האחרון והיום (ה') הוסר צו איסור הפרסום בעניינה. על פי בקשת ההסגרה, פאנב היה חלק מקבוצת LockBit, קבוצת האקרים מהבולטות בעולם בתחום מתקפות כופרה, שפיתחה תוכנת אשר שימשה לתקיפת מחשבים של כ-2,500 קורבנות, שנדרשו לשלם דמי כופר בתמורה לשחרור מחשביהם ומידע רגיש שלהם. במקרים של סירוב תשלום, המידע שנגנב פורסם על גבי שרת ייעודי של הקבוצה.
אחת מקבוצות הסייבר המסוכנות בעולם
יש לציין כי מדובר באחת מהפרשות הגדולות בעולם הסייבר. קבוצת Lockbit מואשמת במתקפות כופרה בהיקף כולל של חצי מיליארד דולר שנגנבו מממשלת ארה"ב. הקבוצה נעלה מחשבים של בתי חולים אמריקניים ודרשה כופר של מיליוני דולרים בתמורה לשחרור המידע. האמריקאים חושדים שהרשת קשורה גם לביון הרוסי, והיא ביצעה תקיפות במדינות נוספות בעולם כגון צרפת.
מפרטי בקשת ההסגרה עולה כי בין השנים 2024-2019 שימש פאנב כמפתח תוכנה ב- LockBit. במסגרת פעילותו, הוא פיתח רכיבים מתקדמים, בהם כלי המאפשר הדפסת מכתבי כופר מכל מדפסת המחוברת למחשב הנתקף. בתקופה זו קיבל פאנב תמורה כוללת של כ-230,000 דולר, ששולמו במטבע ביטקוין.
במסגרת החקירה נתפסו בביתו של פאנב מכתבי האיום אותם הקבוצה הייתה שולחת לקורבנותיה, כמו גם הארנקים הדיגיטליים באמצעותם הוא קיבל שכר מהארגון. עוד נודע כי חוקרי FBI הגיעו לישראל ולנוכח חומרת העבירות, דרשו לחקור את פאנב בעצמם.
ישראל הסכימה לחקירה ואולם, בשל התנגדות עורך דינו של הנאשם, שרון נהרי, אשר טען שיש עיוות דין בכך שבארה"ב יש זכויות אחרות לנחקרים, בהן הזכות לנוכחות של עורך דין בחקירה וזכויותיו ייפגעו אם ייחקר על ידם – פאנב סירב לחקירה וחוקרי סוכנות הביון נאלצו לחזור לארה"ב. גם צרפת פנתה לרשויות בישראל וביקשה לחקור את פאנב, ואולם בשל התנגדות הסניגור נהרי – הצרפתים לא הורשו לחקור אותו.
פאנב נעצר בביתו שבחיפה ב-18 באוגוסט השנה, ולאחר קבלת בקשת הסגרה רשמית מארה"ב וחתימת שר המשפטים על ההוראה המתאימה, הוגשה עתירה להכרזתו בר-הסגרה, לצד בקשה למעצרו עד להכרעה בעתירה. צו איסור פרסום היה מוטל עד כה על הפרשה ופרטיה לבקשת ארה"ב, שחששה כי פרסום הפרשה יוביל לבריחתם של חשודים נוספים לרוסיה, מה שיפגע בחקירה המתנהלת נגד הקבוצה.
בתיק מטפל עו"ד אבי קרוננברג מהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה. מעצרו של פאנב תואם ובוצע על ידי מחלקת תיאום מבצעי בחטיבת המודיעין של משטרת ישראל, כאשר הדיון בעתירה נקבע לתחילת חודש ינואר הקרוב בבית המשפט המחוזי בירושלים.
סנגורו של פאנב, עורך הדין שרון נהרי, המתמחה בצווארון לבן והסגרות מסר בתגובה: "מרשי טכנאי מחשבים. חלקו היה בפיתוח התוכנה בלבד, תוך שהוא אינו מודע או שותף לביצוע העבירות העיקריות בהן הואשם של מרמה, סחיטה והלבנת הון".