חברת הפודטק הישראלית אימג'נדרי ( Imagindairy) המפתחת חלבוני חלב ללא שימוש בבעלי חיים, הודיעה היום (ב') כי קיבלה אישור ממשרד הבריאות לשיווק מוצריה בישראל. האישור מאפשר לחברה להרחיב את פעילותה ולהציע את מוצריה לצרכנים בישראל, זאת בהמשך לאישור שקיבלה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מוקדם יותר השנה, המאפשר לה לשווק את מוצריה גם בארה"ב. לצד זאת, טרם ידוע מתי המוצרים של החברה יגיעו בפועל למדפים בסופרים.
3 צפייה בגלריה
החלב של אימג'נדרי
החלב של אימג'נדרי
החלב של אימג'נדרי
(צילום: יניב קופל)

חלב ללא תלות בבעלי חיים

אימג'נדרי עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת של תסיסה מדויקת (Precision Fermentation) לייצור חלבוני חלב הזהים בטעמם, במרקמם ובערכים התזונתיים שלהם לחלבוני חלב פרה – אך כאמור ללא תלות בבעלי חיים.
התהליך מבוסס על פטריות ומאפשר יצור מוצרי חלב מגוונים, בהם גבינות, יוגורטים, חלב וגלידות, תוך הימנעות מכולסטרול, לקטוז והורמונים הנמצאים בחלב המגיע מן החי. נוסף לכך, הייצור מפחית משמעותית את פליטות גזי החממה, את השימוש במים ואת ניצול הקרקע, מה שהופך אותו לפתרון ידידותי לסביבה עם פוטנציאל להשפעה רחבה על תעשיית המזון.
וכמו תמיד כשמדובר בטכנולוגיה חדשה הנוגעת למזון, גם כזו שקיבלה אישורים מארגוני הבריאות המחמירים ביותר, עולה שאלת הבטיחות. ד״ר זיוה חממא, ראש אגף ניהול סיכונים, שירות המזון במשרד הבריאות, מסרה ל-ynet: "המטרה שלנו בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות הוא קודם כל לאזן בין קידום חדשנות בישראל, לשמירה על בריאות הציבור".
לדבריה, "אישור חלבונים חדשים/אלטרנטיביים הינו צעד נוסף בכיוון זה, אשר פותח אפשרויות חדשות לקיימות ומגוון רחב יותר של מוצרים לצרכן הישראלי. אנו ממשיכים לעבוד בשיתוף פעולה עם התעשייה כדי להבטיח שכל מוצר יעמוד בסטנדרטים המחמירים ביותר של בטיחות".
3 צפייה בגלריה
ד״ר זיוה חממא
ד״ר זיוה חממא
ד״ר זיוה חממא
(טלי מלמד)

אבן דרך משמעותית לחברה

ד"ר אייל אפרגן, מנכ"ל ומייסד החברה, ציין: "אישור משרד הבריאות לשיווק המוצרים בישראל הוא שלב משמעותי עבור החברה, שמדגיש את הבטיחות והאיכות של חלבוני החלב שפיתחנו. אנו נרגשים להביא את המוצרים שלנו לשוק הישראלי ולספק לצרכנים חוויית חלב איכותית ובריאה. האישור פותח בפנינו הזדמנויות שיווק נוספות ומאפשר לנו להמשיך לפתח פתרונות מזון בני-קיימא – נושא שהולך ותופס מקום מרכזי גם לאור הצורך של ישראל בביטחון תזונתי, שיבטיח אספקה מתמשכת ועצמאית של מזון לתושביה".
יהונתן ברגר, מנכ"ל חממת The Kitchen FoodTech Hub של שטראוס, ציין: "האישור ממשרד הבריאות הוא אבן דרך משמעותית לא רק עבור אימג'נדרי אלא גם עבור תעשיית הפודטק הישראלית כולה. זהו צעד נוסף שמקרב טכנולוגיה פורצת דרך למדף הצרכני. אנו גאים ללוות את החברה ואת הצוות שלה".
שמוליק חפץ, שותף מייסד בקרן Target Global הוסיף: "קבלת האישור הרגולטורי בישראל היא הוכחה נוספת לחוזקה של אימג'נדרי ולפוטנציאל האדיר שלה בשוק. אנחנו גאים להיות שותפים לדרך המהפכנית שהיא מובילה לייצור חלבוני חלב בצורה בת-קיימא".
3 צפייה בגלריה
החלב של אימג'נדרי
החלב של אימג'נדרי
החלב של אימג'נדרי
(צילום: יח"צ אימג'נדרי)

תעשייה הולכת וגדלה

החברה הוקמה בשנת 2020 על ידי ד"ר אייל אפרגן, ד"ר אריה עבו ופרופ' תמיר טולר, כחלק מחממת החדשות של שטראוס. מאז הקמתה, גייסה החברה למעלה מ-30 מיליון דולר ממשקיעים מובילים, בהם ענקיות המזון דנונה ושטראוס עצמה, לצד קרנות בולטות כמו Target Global, Entree Capital ו-MoreVC.
אימג'נדרי היא אחת מקומץ חברות שקיבלו אישור מה-FDA לשווק בארה"ב מוצרי חלב שמבוססים על חלבונים שנוצרו בתהליך של התססה. אחת מהן היא רימילק (Remilk) הישראלית, שקיבלה אישור מה-FDA ביוני 2022 ואישור ממשרד הבריאות הישראלי באפריל 2023. רימילק צפויה להשיק בעתיד הקרוב מוצרי חלב שמבוססים על החלבונים שלה בשיתוף עם חברת טרה. חברה נוספת שקיבלה אישור מה-FDA כבר ב-2020 היא פרפקט דיי (Perfect Day) האמריקאית.