אפל פועלת לפיתוח שבב ראשון המיועד במיוחד ליישומי בינה מלאכותית בענן, כך פורסם אתמול (ד') באתר The Information. על פי הדיווחים השונים את השבב צפוי לפתח צוות הפיתוח הישראלי של החברה בהרצליה שיוביל את הפרויקט החדשני. זהו אותו צוות שאמון בימים כתיקונם על פיתוח שבבי M של מחשבי המק של החברה. השבב, שמקודד בשם פנימי "בלטרה", צפוי להיכנס לייצור המוני בשנת 2026 ב-TSMC הטייוואנית.
המהלך נועד להפחית את תלות אפל בשבבים של אנבידיה, השולטים כיום בשוק. אפל משתפת פעולה עם ברודקום, על מנת לפתח טכנולוגיית רשת מתקדמת עבור השבב החדש. ברודקום נחשבת לחברת שבבים מובילה והיא מספקת שירותי פיתוח לאפל ומחזיקה בשלושה מרכזי מו"פ בישראל - בתל אביב, חיפה ונצרת.
הידיעה חושפת פרט מעניין: כדי לאפשר את פיתוח השבב החדש, אפל ביטלה בקיץ האחרון פיתוח של שבב ביצועים גבוהים עבור מחשבי מק, שהיה אמור להיות המתקדם ביותר של החברה עד כה. הצעד נועד לשחרר עובדים ולהאיץ את פיתוח שבב ה-AI. מה שמדגיש את החשיבות שלו עבור יצרנית האייפון. בעוד לכל מעבד של אפל יש רכיב AI מובנה שנועד לאפשר חישובי בינה מלאכותית על האייפון או האייפד. בכל הקשור לבינה מלאכותית יוצרת, נדרש גם מערך מחשבים מבוסס ענן.
כאמור, החברה השלטת בתחום מעבדי ה-AI לשרתים היא אנבידיה. אך מוצריה מכריחים את הלקוחות שלה להשתמש אך ורק בטכנולוגיות שהיא מפתחת. קצת כמו אפל. מכיוון שבאפל לא אוהבים להיות מוגבלים וזוכרים לרעה את ההתבססות שלה על שבבים של יצרנים חיצוניים (שיעול, אינטל, שיעול), החברה החליטה כבר בשנה שעברה לעבור לפיתוח עצמוני של שבב שיוכל להפעיל את מערך ה-AI בענן שהיא בונה עבור המוצרים שלה.
השבב החדש צפוי להשפיע באופן משמעותי על אסטרטגיית השבבים של אפל ועל יכולות ה-AI שלה. עם זאת, ביטול הפרויקט למחשבי מק מעורר שאלות לגבי לוחות הזמנים של השקת דגמי מק עתידיים בעלי ביצועים גבוהים. מעבדי ה-M שמיועדים למחשבי מק נחשבים לחזקים מאוד, אבל בתחומים מסוימים, הם לא מספיקים. כך למשל בחישובי תלת ממד לקולנוע, לסימולציות מדעיות או לפיתוח טכנולוגיות מתקדמות נדרשים מעבדים עוד יותר חזקים ושאותם סיפקו סדרות ה-Ultra ו-Extreme של מעבדי M.
הכניסה של אפל לשוק הזה גם תאפשר לה לספק אולי שירותי חישובי AI ללקוחות חיצוניים. זהו שוק שגדל והולך ולאפל יש עניין למקם את עצמה כמה שיותר מהר כשחקנית חשובה בתחום הזה. במיוחד לאחר שהיא פספסה את מהפכת הבינה המלאכותית היוצרת של OpenAI, אנת'רופיק וגוגל. אגב, גם האחרונה עובדת על שבבי AI לענן שלה עם ברודקום. עם כי רוב הפיתוח מתבצע אצלה.
ההכרזה הזו מעניינת גם עבור המשק הישראלי. פיתוח של שבבי AI בישראל יספק הרבה מאוד ניסיון למהנדסי השבבים של אפל בארץ ועשוי למשוך חברות נוספות לפתוח או להעביר מרכזי מו"פ בתחום. בעולם בו העתיד של אינטל לוט בערפל, מדובר באפשרות מעניינת שעשויה להרחיב את היצע המשרות בתחום ולמשוך כשרונות צעירים לעולם הזה. שבבים נחשבים לענף פחות זוהר מאשר סייבר או פיתוח תוכנה, אך ההייטק הישראלי צמח בעשורים האחרונים לא מעט בזכותו, וההתבססות הכמעט אקסקלוסיבית על אינטל מעמידה אותו בסכנה עכשיו כשלא ברור כיצד יראה העתיד שלה.
פורסם לראשונה: 17:02, 12.12.24