בשבוע שעבר, בתוך עשרות ההכרזות שהוצגו בכנס Ignite, שעיקרן הטמעה מסיבית של בינה מלאכותית ביישומיה, הטילה מיקרוסופט גם פצצה קטנה מתחום אחר: היא הציגה מחשב שולחני שהוא למעשה קופסה ריבועית קטנה (12 על 12 ס"מ), קל משקל (1.1 ק"ג) - אפילו ללא מאוורר – שמאיים לשנות את הדרך שבה אנו חושבים על מחשבים אישיים.
5 צפייה בגלריה
מחשב הענן החדש Windows link 365
מחשב הענן החדש Windows link 365
מחשב הענן החדש Windows link 365 מחובר לשני מסכים, מקלדת ועכבר
(מיקרוסופט)
המכשיר, הנושא את השם המסורבל Windows 365 Link, לא כולל מערכת הפעלה של ממש ואין אפשרות לאחסן בו נתונים או להפעיל ממנו אפליקציות, גם לא עם "הרשאות מנהל": הוא פשוט מתחבר בתוך שניות, בצורה מאובטחת, לשירות המציע את מערכת ההפעלה המלאה בענן, ובמקום להריץ דרכו את התוכנות והקבצים שלכם, אתם עושים את זה ישירות מהענן. ובמהירויות הגישה שמציעות כיום רשתות הסיבים - התגובה מיידית.
אבל מיקרוסופט לא ממציאה כאן לגמרי את הגלגל: מחשבים "רזים" מתוצרת חברות כמו HP , Dell ו-Lenovo, שיונקים את ביצועיהם מהרשת – בדרך כלל הארגונית - מלווים את עולם המחשוב כבר עשרות שנים.
בדרך כלל מדובר במחשבים שמותקנת בהם מערכת הפעלה מלאה (לינוקס או ווינדוס), עם חומרה בסיסית שמספיקה למשימות פשוטות בלבד, והם מחוברים לרשת הארגונית למשימות מורכבות יותר, וכדי לגשת לשרתים, לאחסון נתונים וליישומים. היתרונות: אין צורך במחשב יקר וחזק, מכיוון שרוב העבודה מתבצעת ברשת, ובעיקר חשוב השקט הנפשי - כל המידע מאובטח בשרתים, מה שמפחית את הסיכון מנזקי פריצות וחדירות למחשב.
5 צפייה בגלריה
מחשב הענן החדש Windows link 365
מחשב הענן החדש Windows link 365
מחשב הענן החדש Windows link 365
(מיקרוסופט)

תלות מוחלטת ברשת

גוגל הייתה הראשונה לקחת את הרעיון צעד נוסף קדימה - מחשב מבוסס דפדפן, שפונה דווקא לתלמידים ולסטודנטים, הזקוקים בעיקר לגישה לאינטרנט וליישומים בסיסיים. מ-2011 היא משווקת את ChromeOS – מערכת הפעלה למחשבים זולים, בעיקר ניידים, שהיא למעשה דפדפן אינטרנט לכל דבר, דרכו מתבצעת כל הפעילות במחשב: היישומים הם יישומי דפדפן, ואחסון הנתונים מתבצע כמובן ברשת.
אבל ב-Windows 365 Link מיקרוסופט עולה שלב נוסף בכל הנוגע להעברת העומס לענן: המחשב לא מבוסס דפדפן כמו במקרה של גוגל, אלא מציע גישה למערכת הפעלה מלאה. זהו פתרון גורף ויומרני בהרבה, שהחברה השקיעה בו שנים ארוכות של מחקר ופיתוח, ומתאים גם למשתמשים עסקיים הנזקקים למגוון רחב של יישומים ותוכנות.
והוא גם קל לניהול מרחוק על-ידי הארגון. אם "מחשב רזה" ומחשב ChromeOS יכולים לפעול במצב לא מקוון באופן מוגבל – במקרה של המחשב החדש של מיקרוסופט התלות ברשת מוחלטת: הכל, כולל הכל, נמצא בענן.
5 צפייה בגלריה
ChromeOS של גוגל
ChromeOS של גוגל
ChromeOS של גוגל
(גוגל)
כמו מחשבי הרשת הרזים הוותיקים במשרדים או מחשבי ChromeOS, שהפכו להצלחה גדולה בבתי ספר ובמוסדות חינוך בארה"ב - גם מכשירים כמו Windows 365 Link יתאימו בשלב ראשון בעיקר לבתי ספר ולמשרדים. לא משנה איפה אתם יושבים - תמיד תוכלו להיכנס ל"מחשב בענן" הספציפי שלכם ולהמשיך מהמקום שבו הפסקתם. גם אין צורך להקפיד על עדכונים תכופים – הכל אוטומטי.
לצד זאת, הרבה אופציות חדשות נפתחות עכשיו בזכותו: נניח, למשל, שאתם לא גרפיקאים מקצועיים אבל נדרשים מדי פעם לבצע משימה גרפית תובענית ומורכבת במיוחד; סביר שתעדיפו להירשם במנוי זמני ל"מחשב גרפי בענן" במקום לבזבז הון על מחשב ייעודי חזק, שהשימוש בו יהיה נדיר. זה דומה לאופן בו שירות המשחקים בענן xCloud של מיקרוסופט מאפשר כבר שנים לשחק במשחקי אקסבוקס דרך הענן על מגוון מכשירים, כולל מחשבים, סמארטפונים וטאבלטים.
ברור המחשב החדש של מיקרוסופט לא יכול היה להיוולד – ודאי שלא להצליח - בעולם שבו מהירות הגישה לרשת נמוכה: רק כשהרשת מהירה מאוד ויציבה מאוד אפשר כבר "להפיל" עליה גם משימות כבדות ולצפות לתגובה מהירה יותר מזו שמתקבלת מהדיסק הקשיח במחשב עצמו. יותר מזה – אפשר לצפות שרשתות הדור השישי העתידיות בסלולר יולידו מחשבים ניידים כאלה, שיתפקדו גם מחוץ למשרד ויאפשרו לכל אחד ליהנות מביצועיהם בכל מקום, גם בלי חיבור פיזי לרשת או WiFi.
5 צפייה בגלריה
סאטיה נאדלה
סאטיה נאדלה
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה. החזון הוא להעביר את כל המחשוב לענן
(צילום: Mark Lennihan / AP)
Windows 365 Link מוכיח כי חזון העתיד - עולם שבו כל המידע והיישומים נגישים מכל מקום ומכל מכשיר – הולך ומתקרב. מיקרוסופט כבר הצהירה, שהמטרה היא להפוך את ווינדוס לזמינה בכל מקום, כך שתספק שירותים מכל מכשיר ובכל זמן שנזדקק לה. כלומר, המחשב האישי ילך ויהפוך פחות מכשיר פיזי ויותר שירות מקוון; נוכל להיכנס ל"ווינדוס בענן" שלנו גם דרך המסך שעל המקרר או דרך הצג בלוח השעונים שבמכונית.

כזה ראו וכך תעשו

החזון הזה משותף לתעשייה כולה; מה דעתכם על "אנדרואיד בענן"? גוגל, שהחלה לממש אותו במערכת ההפעלה מבוססת הדפדפן ChromeOS, עוסקת כבר תקופה ארוכה, כך לפי שמועות עקשניות, בניסיון לאחד ולמזג אותה עם מערכת ההפעלה המשמעותית יותר, אנדרואיד: היא מבצעת בהדרגה שינויים באנדרואיד, שכוללים שיפורים בתמיכה בחלונות, במקלדת ובעכבר, וכן במסכים חיצוניים ובשולחנות עבודה מרובים.
במקביל, מיקרוסופט מתכננת לפעול במתכונת דומה לגוגל ומחשבי ה"כרומבוק" שלה, שלא יוצרו רק על-ידה אלא גם על-ידי יצרניות המחשבים הגדולות, והיא תאפשר להן לייצר מחשבי Windows 365 Link מסוגים שונים.
5 צפייה בגלריה
גוגל כרומבוק
גוגל כרומבוק
גוגל כרומבוק. המודל של מיקרוסופט יהיה דומה
(צילום: יח"צ)
לצד זאת, לפי מיקרוסופט המחשב מפעיל בכל-זאת גרעין כלשהו של מערכת הפעלה: ברשת נפוצו דיווחים, אגב, כי מדובר במהדורת Windows CorePC - פרויקט ותיק של החברה, שמטרתו הייתה ליצור גרסה מודרנית ומודולרית של ווינדוס.
כך או כך מבחינת החברה, המכשיר הראשון, שיעלה 349 דולר וישווק החל מאפריל (בשלב ראשון "במדינות נבחרות", לא בישראל), יהיה ליצרניות מה שמהווה ה"פיקסל" של גוגל בעולם הסלולרי – בבחינת "כזה ראו וכך תעשו". בהודעה הרשמית לרגל הופעת המכשיר הבטיחה מיקרוסופט: "יהיו לנו עוד דברים לשתף בעתיד בנושא זה".