חברת מטא העולמית מאיימת לתבוע אזרח ישראלי-אמריקאי, מבכירי תנועת בית״ר העולמית, בגין הטרדה מתמשכת של עובדיה, ודורשת ממנו לשלם פיצויים ושכר טרחה עבור הוצאות משפטיות. במכתב שנשלח בשבוע שעבר מטעם משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, המייצג את מטא בישראל, לבכיר בתנועת בית״ר, פורטה תגובת החברה לבקשתו לשחזר שני חשבונות אינסטגרם שהושבתו.
מטא הבהירה כי החשבונות הוסרו בשל הפרות חוזרות ונשנות של תקני הקהילה ותנאי השימוש שלה. בנוסף מטא האשימה את בית״ר בהתנהגות מאיימת כלפי עובדי החברה, כולל שליחת הודעות ישירות לג'ורדנה קוטלר, הלוביסטית של פייסבוק ישראל, וחשיפת פרטי הקשר האישיים שלה ברשתות החברתיות במטרה להסית אחרים להטרידה. במכתב צוינו כי המהלכים מהווים ההפרות חמורות לכאורה של חוקי לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות וחוק למניעת הטרדה מאיימת בישראל.
״ביקשנו באופן מפורש שמרשך יימנע מיצירת קשר עם עובדי מטא או עובדי פייסבוק ישראל״, נכתב. ״למרות זאת, הלקוח שלך המשיך לעסוק בהתנהגות מטרידה, מאיימת ומשמיצה כלפי עובדי פייסבוק ישראל, לרבות הגב' קטלר. הוא שלח לה שוב ושוב מיילים פרובוקטיביים שכללו שפה מאיימת ופוגענית ודרישות להתפטר מעבודתה או שיחלו 'בהפגנות במשרד שלה'".
"באופן מדאיג, מרשך הסלים את התנהלותו על ידי חשיפה פומבית של כתובת הדוא"ל של גב׳ קטלר ב-X, ככל הנראה כדי להסית אחרים להטריד אותה עוד יותר. התנהגות זו מהווה הפרות חמורות של החוק הישראלי״, לשון המכתב. החברה התייחסה בנוסף לפסיקות עבר של בתי משפט בישראל, בהן הודגש הצורך לשמור על פרטיות העובדים ומשפחותיהם מול פרסומים מסוג זה.
עוד הדגישה החברה כי "מחאה ציבורית, מוצדקת ככל שתהיה, אינה מקנה לגיטימציה לפגיעה קשה בפרטיות העובדת ובני משפחתה. לא מדובר במחאה חד-פעמית מוגבלת בזמן, וגם לא בפגיעה בפרטיות שניתן להגדירה כ'עניין פעוט’״.
מטא דרשה מהנהגת בית״ר להפסיק מיד את ההטרדות, להסיר כל פרסום אישי הנוגע לעובדיה, ולספק אישור על ביצוע פעולות אלו תוך 48 שעות. "אם דרישות אלו לא ייענו, החברה תנקוט צעדים משפטיים להגנה על עובדיה וביטחונם האישי". בנוסף, מטא מציינת כי עובדיה בישראל אינם קשורים לניהול תלונות על שירותי אינסטגרם, ולכן על פעילי בית״ר להפסיק כל ניסיון תקשורת עמם.
סכסוך מתמשך והאשמות הדדיות
מכתב האזהרה הנוכחי הוא האחרון בסכסוך המתמשך בין תנועת בית״ר העולמית לענקית הטק, שהחל לאחר חסימת חשבונות המדיה של בית"ר ארה"ב בחודש שעבר בעקבות פרסומים שכללו הסתה לאלימות. כזכור, החסימה הגיעה לאחר שפעילי בית"ר פרסמו פוסטים בהם הכריזו על כוונתם לשלוח "ביפרים" לאנשים שתיארו כ"יהודופובים", בהן חברות הקונגרס ראשידה טליב ואילהאן עומאר, וכן לפעילים פרו-פלסטינים בקמפוסים בארה"ב.
לדברי עורכי הדין הישראלים של מטא, החשבונות כאמור נחסמו כי ״הפרו שוב ושוב את תקני הקהילה של מטא. אנחנו שואפים למנוע אלימות פוטנציאלית לא מקוונת הקשורה לתוכן בפלטפורמות שלנו. למרות שאנו מבינים כי לעיתים אנשים מביעים בוז או אי-הסכמה באמצעות איומים או קריאות לאלימות בדרכים לא רציניות וסתמיות, אנחנו מסירים כל שפה שמסיתה או מקלה על אלימות ואיומים אמינים לביטחון הציבור או הפרט״.
במטא ציינו בזמנו כי הפוסטים שפורסמו בחשבונות המקושרים לבית״ר, ב-6 וב-7 בנובמבר, כללו ״תוכן שמעודד פרס כספי או תגמול לפעולות אלימות נגד מפגינים וכן פוסט נוסף שקורא לגברים 'לצאת לרחובות עם נשק חוקי כדי להילחם'. שיח כזה אסור בפייסבוק ובאינסטגרם. מדובר בדיבור אלים ומסית שמאיים על ביטחון הציבור והפרט, ועלול להוביל לנזק פיזי ממשי מחוץ לרשת״.
בבית״ר העולמית האשימו מצידה את מטא במוסר כפול והפנו להחלטה האחרונה של מועצת הפיקוח של פייסבוק, המאשרת שוב את השימוש בביטוי ״מהנהר לים, פלסטין תשוחרר״, בטענה כי לא ניתן לקבוע שהמושג אנטישמי או תומך בחמאס.
בבית״ר מסרו בתגובה כי "מה שלצערנו אנו לומדים מהסרת בית"ר על ידי מטא הוא שיש כללים שונים למחבלים פרו-טרוריסטים ולציונים. האיומים בתביעות משפטיות על כך שאנו מערערים על מטא בישראל מבהירים שאין לנו ייצוג במטא. למרבה הצער, מועצת הפיקוח של מטא מלאה בשונאי יהודים ובאנשים הקשורים לאחים המוסלמים".
"אנחנו פונים למשרד החוץ ולמשרד התפוצות לקרוא תיגר על מטא. כציונים, אין לנו כל ייצוג בחברה זו. מעניין שמטא מפרשת פניות פשוטות ותלונות על עובדיה כאיומים. חברה שמאפשרת שידור המוני של מסרים פרו-טרוריסטיים, אינה מספקת כל דרך לישראלים או לציונים לתקשר איתה. למרבה הצער, תגובת מטא מבהירה לעם ולממשלת ישראל שאין לנו בני ברית״.
יש לציין כי זאת לא הפעם הראשונה שהארגון מסתבך בגלל הפעילות שלו נגד גורמים פרו-פלסטיניים. בחודש שעבר הגישה אוניברסיטת ניו יורק (NYU) תלונה למשטרה בגין איומים והשחתה לכאורה מצד פעילי בית"ר. בהודעה רשמית של האוניברסיטה נטען כי כתובת "בית"ר הייתה כאן" רוססה על קירות המכון לחקר העולם העתיק, וכי פעולות אלו, לצד פוסטים מאיימים ברשתות החברתיות, כללו קריאות "לשבש באלימות" אירועים פרו-פלסטיניים בקמפוס.
מבית"ר נמסר אז בתגובה כי הארגון אינו מעורב במעשים האלימים, אך עמד מאחורי התכנים שפורסמו: "אנחנו לא נעמוד מנגד כש-SJP וקבוצות דומות משבחות מחבלים וקוראות לפעולות טרור", נמסר בהצהרה רשמית. לטענתם, האוניברסיטה אינה מגינה על סטודנטים יהודים ויוצרת "סביבה עוינת המעודדת אנטישמיות".