מי תפורק קודם? גוגל או מטא? לפי דיווח חדש של סוכנות בלומברג שעלה אתמול (ב'), נראה כי גוגל היא הראשונה בתור לפירוק, כאשר משרד המשפטים האמריקאי, שעומד מאחורי תביעת ההגבלים העסקיים נגד ענקית הטק, צפוי לדרוש ממנה למכור את הדפדפן כרום ולהפריד את אנדרואיד מתחום החיפוש ופלטפורמת האפליקציות למובייל "גוגל פליי".
3 צפייה בגלריה
גוגל כרום
גוגל כרום
גוגל כרום
(אילוסטרציה: Shutterstock)
כרום הוא הדפדפן הפופולרי בעולם כיום עם כ-67% נתח שוק, ולאחריו ספארי עם כ-18%. דפדפן אדג' של מיקרוסופט (שגם הוא תואם כרום ומבוסס על אותה הפלטפורמה, ללא רכיבי גוגל) מחזיק רק כ-5%. מכירתו עשויה לגרום לאובדן הכנסות מהותי לגוגל, שכן הוא מאפשר לה גישה ישירה לנתוני המשתמשים כדי לדייק את הפרסום הממוקד שהיא מספקת. יתרה מכך, לפי טענות התביעה, כרום מאפשר לגוגל להפיץ את השירותים האחרים שלה ללא הפרעה, מה שחוסם הלכה למעשה את התחרות בתחום ומגביל את אפשרויות ההפצה של דפדפנים מתחרים.

גם אנדרואיד על הכוונת

גם אנדרואיד נמצאת כאמור על הכוונת. למרות שמערכת ההפעלה של גוגל צפויה להישאר בידיה - התובעים דורשים שהיא תופרד מחטיבת החיפוש (שאחראית על כ-80% מסך ההכנסות של גוגל) ובעיקר מפלטפורמת גוגל פליי, שמעבר לחנות האפליקציות כוללת גם את שירותי המעקב והפרסום של החברה, ומחברת בין אפליקציות צד שלישי לשירותי גוגל לטובת שירותי ניווט וגישה מאובטחת (כמו למשל זיהוי משתמשים בכניסה לשירותי גוגל).
ההפרדה הזו דומה במהותה להפרדה שנדרשה מאפל על ידי האיחוד האירופי לטובת שימוש בפלטפורמות מתחרות לאספקת אפליקציות. אם המהלך יצליח, משתמש שרכש סמארטפון חדש יוכל לבחור לא להשתמש בשירותי גוגל ובמקום זאת לעשות שימוש בשירותי צד שלישי לטובת מיילים, ניווט, הורדת אפליקציות או הוצאת וקבלת שיחות דרך חייגן צד שלישי. לאנדרואיד יש כיום נתח שוק של כ-72% בתחום המובייל, כאשר ל-iOS של אפל יש נתח שוק של כ-28%, כך לפי נתוני אתר המדידה StatCounter.
3 צפייה בגלריה
אנדרואיד
אנדרואיד
אנדרואיד - האם גוגל תידרש להפריד את מערכת ההפעלה מחטיבת החיפוש?
(עיבוד תמונה. צילום: shutterstock)

גוגל נדרשת להעביר מידע למפרסמים

עוד דרישה שהתביעה העלתה היא שגוגל תעביר יותר מידע למפרסמים על המיקום בו הפרסומות שלהם מופיעות. כמו כן ישנה גם דרישה שגוגל תבקש מראש אישור על שימוש במידע מקוון שמפורסם על ידי אתרי תוכן צד שלישי לאימון פלטפורמת הבינה המלאכותית שלה.
לקינוח, התובעים יבקשו גם למנוע מגוגל להחתים שותפים על הסכמי בלעדיות שחוסמים אותם משימוש על ידי צד שלישי. באופן לא מפתיע, בגוגל לא אהבו, וזה בלשון המעטה, את המהלכים המסתמנים נגדה. "משרד המשפטים דוחף אג'נדה קיצונית שהולכת הרבה יותר רחוק מהסוגיות המשפטיות שנידונות בתיק הנוכחי", הגיבה סגנית הנשיא לעניינים רגולטוריים של גוגל, לי אן מאלהולנד.
3 צפייה בגלריה
סאטיה נאדלה
סאטיה נאדלה
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה. בינתיים החברה היא היחידה שמצליחה להתחמק מתביעה
(צילום: Anna Gordon / Reuters)
חשוב להדגיש שהמהלך המדובר הוא רק בקשה מהשופט ואין שום ערובה לכן שבית המשפט יסכים או יאשר אותו, או אפילו את חלקו. במקביל, גם מטא עומדת למשפט שעשוי להכריח אותה למכור את וואטסאפ ואינסטגרם, וזה נראה שהפוטנציאל לתביעות נוספות מסוג זה הולך וגדל, במיוחד לאור ההצלחה של תביעת האיחוד האירופי מול אפל. גם אמזון עומדת מול תביעה דומה על הדומיננטיות שלה בתחום הקמעונאות המקוונת (ואולי גם בתחום מחשוב הענן).
ענקית אחת שבינתיים הצליחה להתחמק מתשובות היא כמובן מיקרוסופט, זאת למרות שהיא מחזיקה בכ-74% משוק מערכות ההפעלה למחשבים - כמו אחוז השימוש של אנדרואיד במובייל - כך שאם המהלך נגד אנדרואיד יצלח, לתובעים יהיה תקדים לדרוש גם ממנה הפרדה מבנית בין שימוש בשירותי מיקרוסופט לבין שימוש במערכת ההפעלה שלה, מוצר שהמשתמש רוכש בכסף ולא מקבל בחינם.