סין פרסמה לראשונה סט קווים מנחים אתיים לפיקוח על טכנולוגיית בינה מלאכותית במדינה - כאשר הדגש בהם הוא הגנה זכויות המשתמשים ומניעת סיכונים. אותו דגש על הגנת המשתמשים משקף ככל הנראה את מאמצי הממשל בסין לשלוט יותר בסקטור הטכנולוגי במדינה.
עוד בנושא:
לפי אתר החדשות South China Morning Post, הקווים המנחים פורסמו על ידי משרד המדע והטכנולוגיה של סין, ונוסחו על ידי ועדה ממשלתית. מוצהר בהם כי לבני אדם צריכה להיות השליטה על בינה מלאכותית, ומכאן שהמשתמשים צריכים להיות אלו שבכוחם לקבל החלטות, ולבחור אם לקבל שירותים המשתמשים בבינה מלאכותית, וכן את היכולת להפסיק את פעולתה של מערכת בינה מלאכותית בכל זמן. זאת בניגוד לשירותים שונים שמשתמשים באלגוריתם המלצות למשל, שלומד את העדפות המשתמש ובוחר אילו תכנים להציג לו, מבלי לשאול להסכמתו לכך. המסמך שפרסמה ממשלת סין מתייחס בנוסף לכך גם לסוגיות כמו שמירה על אבטחת המידע ועל הפרטיות של המשתמשים.
המסמך מתחלק לשישה עקרונות בסיסיים שמפתחי מערכות שעושות שימוש בבינה מלאכותית צריכים לקחת בחשבון - בהם להבטיח שהן "ניתנות לשליטה וראויות לאמון", משפרות את הרווחה האנושית ומקדמות הוגנות וצדק.
עוד לפי המסמך שפרסמה הממשלה, במטרה למנוע סיכונים, יש לאתר ולהתייחס לנקודות תורפה טכניות במערכות AI, לוודא שהגופים הרלוונטיים נושאים באחריות אליהן, ושאיכות המוצרים שמשתמשים בבינה מלאכותית תשתפר. הכללים אוסרים על מוצרי ושירותי בינה מלאכותית לקחת חלק בפעילויות לא חוקיות, לסכן את הביטחון הלאומי או את ביטחון הציבור וכן לפגוע באינטרס הציבורי.
בעוד שלמערכות בינה מלאכותית אכן עשויות להיות השפעות חברתיות שונות, ובעוד שפיתוחן תוך חשיבה על בטיחות המשתמשים ולקיחת סוגיות אתיות בחשבון הן מטרות חשובות, נראה כאמור כי הכללים הסיניים מגיעים כחלק ממאמצי הממשל לפעול נגד העוצמה ההולכת וגדלה של ענקיות הטכנולוגיה המקומיות. בחודשים האחרונים הממשל נקט בשורת צעדים מגוונים שיפגעו בצמיחת הענקיות, כמו צמצום הגישה למשחקי וידאו, קידום רגולציה נגד איסוף מידע, וחקירות נגד חברות שהונפקו מחוץ לסין.
גם מדינות נוספות בעולם מנסות כמובן לקדם שימוש אתי במערכות בינה מלאכותית, כאשר באפריל פרסם האיחוד האירופי טיוטה של כללים, שקובעים מה היא AI הוגנת. "אלה נורמות שיאפשרו לוודא שאפשר לתת אמון ב-AI", אמרה אז מרגרט וסטגר, ראש תחום הטכנולוגיה בנציבות האיחוד האירופי. חודש לאחר מכן, מכון התקנים האמריקאי (NIST) פרסם מסמך המתאר שיטה להערכת אמון המשתמשים במערכות AI, במטרה לעורר דיון ציבורי על שקיפות ואחריותיות בפיתוח AI. אלא שכשממשלת סין עושה צעד כזה, כאשר היא בעצמה משתמשת במערכות בינה מלאכותית בשלל דרכים שמנטרות את אזרחיה, באופן טבעי הוא נראה חשוד יותר.
סין גם שמה לעצמה ליעד ב-2017 להפוך למובילת בינה מלאכותית עולמית עד 2030, ולהיות מתקדמת יותר מארה"ב בתחום, והשקיעה בכך מאמצים רבים. השלב הראשון בתוכנית היה להביא את התעשיה המקומית לעמוד בקצב עם טכנולוגיות ויישומים מובילים וגם כללים אתיים ומסגרת מדיניות עד 2020. השלב הבא בתוכנית הסינית הוא פריצות דרך משמעותיות עד 2025 והפיכה למדינה המובילה בתחום עד סוף העשור.