מטא, ענקית הטכנולוגיה האמריקאית, מעבירה הילוך ומאיצה את תוכניותיה להחליף את הסמארטפון במשקפיים חכמים כאמצעי המחשוב העיקרי שלנו. במסגרת תוכניות אלו, החברה מתכננת להוסיף צגים למשקפי הריי-באן החכמים שלה ב-2025.
כתבנו בניו יורק יצא עם ג'ודי שלום ניר מוזס לנסות את המשקפיים של מטא ורייבאן
(קרדיט: דניאל אדלסון)
מטא, ששוויה מוערך בכ-1.5 טריליון דולר, מתכננת להוסיף מסכים זעירים בתוך משקפי השמש שעולים כיום כ-300 דולר, אותם היא מייצרת ומוכרת בשיתוף פעולה עם ענקית המשקפיים Essilor Luxottica, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס הבריטי. המשקפיים המשודרגים עשויים לצאת לשוק כבר במחצית השנייה של 2025. על פי הערכות, סביר להניח שהתצוגה תשמש להצגת התראות, תמונות או ותגובות מהעוזרת הווירטואלית של מטא.

טרנד שצובר תאוצה

המהלך מגיע במקביל להתקדמות של החברה בתחום המחשוב הלביש, תחום שלדברי מנכ"ל החברה, מארק צוקרברג, עשוי להפוך לפלטפורמת המחשוב הבאה. במקביל, חברות מתחרות כמו אפל, גוגל וסנאפ מפתחות גם הן מוצרים דומים. עם זאת, עד כה רק חברת סנאפ הציגה מוצר שמתחרה ישירות במשקפיים של מטא, אך עם הצלחה הרבה יותר קטנה. על פי הדיווחים לאחרונה, מטא מכרה כ-2 מיליון זוגות משקפיים עד כה ומדובר בהצלחה מאוד מפתיעה ביחס להפצה היחסית מצומצמת שלהם.
הדור הראשון של משקפי הריי-באן הושק ב-2021 וסבל ממכירות ירודות שהגיעו כך לפי דיווחים לכ-300 אלף יחידות בלבד. הדור השני לעומת זאת, נמכר תוך מספר חודשים בכמות גדולה יותר מאשר קודמיו נמכרו בשנתיים, כך לדברי מנכ"ל Essilor Luxottica, פרנצ'סקו מילרי.
3 צפייה בגלריה
אירוע המפתחים של מטא
אירוע המפתחים של מטא
מתוך אירוע המפתחים של מטא
(מטא)
בזכות ההצלחה, משלוחי משקפיים חכמים גדלו ב-2024 בכ-73%. ההצלחה הזו גם שכנעה את מטא שלתחום ה-XR (כל טכנולוגיות המציאות המוגברת, וירטואלית ורבודה) יש עתיד. זאת למרות שצוקרברג הסיט את המיקוד מהעולם המקוון מלא באווטארים שלו, המטאוורס. בזמנו הוא הצהיר על כוונתו להפוך את מטא למובילה בתחום הבינה המלאכותית, תוך שהוא משקיע מיליארדים בתחום, כולל פיתוח מודלי שפה גדולים משלו בקוד פתוח.
במקביל, מטא הציגה מוקדם יותר השנה גם את החזון שלה למשקפי מציאות רבודה שיתחרו בוויז'ן פרו של אפל, הנקראים אוריון (Orion). בעקבות תגובות נלהבות מצד הקהל, החברה האיצה את הפיתוח של הפרויקט והקדימה את התוכניות להפוך אותו למוצר צרכני, אם כי יציאתו לשוק בכל מקרה לא תקרה בשנים הקרובות.
"מה שמתחיל להיות מעניין במשקפי ריי-באן ואוריון הוא האופן שבו אסטרטגיית הבינה המלאכותית של מטא מתמזגת עם מציאות מעורבת", אמר לוק אלוורז, שותף כללי מייסד ב-Hiro Capital, שמשקיעה במשחקים ובטכנולוגיית מטאוורס. "אולי [צוקרברג] יוכל בסופו של דבר להחזיק נתח גדול ממערכת ההפעלה של הדור הבא, שזו בבירור המטרה המוצהרת שלו".
3 צפייה בגלריה
אירוע המפתחים של מטא
אירוע המפתחים של מטא
משקפיי האוריון. יש זמן עד שיגיעו לצרכנים
(מטא)
העיצוב הקומפקטי של אוריון, המסגרת קלת המשקל והתצוגה החדשנית, שמציגה תוכן תלת-ממדי על גבי העולם האמיתי, נחשבים לפריצת דרך לאחר שנים של כישלונות בתחום משקפי ה-AR, כולל Magic Leap שנתמכה על ידי גוגל ו-Hololens של מיקרוסופט.

2025 תהיה שנת מפנה?

מטא סירבה להגיב על אסטרטגיית המשקפיים החכמים שלה, אך עם זאת, באמצע דצמבר 2024 כתב אנדרו בוסוורת', סמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה, ששנת 2025 תהיה "השנה החשובה ביותר בהיסטוריה של Reality Labs", היחידה שבונה את משקפי החברה ואת משקפי המציאות המדומה "קווסט" .
Reality Labs נחשבת להפסדית מאז הקמתה בשנת 2020 כחלק מההימור ארוך הטווח של צוקרברג על המטאוורס. החטיבה הפסידה 13 מיליארד דולר בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, והניבה הכנסות של כמיליארד דולר בלבד. למרות זאת, משקפי הריי-באן מהדור השני הפכו כאמור ללהיט מפתיע בקרב הצרכנים. הדגם הנוכחי כולל רמקולים דיסקרטיים מעל האוזן, מצלמות ומיקרופונים, המאפשרים האזנה למוזיקה, צילום תמונות, סרטונים ושיחות עם הסייעת AI של מטא.
3 צפייה בגלריה
אירוע המפתחים של מטא
אירוע המפתחים של מטא
מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג. עתיד מלא בבינה מלאכותית ומשקפיים חכמים
(מטא)
הניסויים של מטא בעיצוב משקפי AR עדיין נמצאים בשלבים מוקדמים. משקפי אוריון נשלטים על ידי קול, מחוות ידיים וצמיד עם חיישן המקבל אותות מהגוף בטכנולוגיית EMG או אלקטרומיוגרפיה שמשמשת היום לבדיקות רפואיות. גורם המקורב לחברה מסר שמטא בוחנת גם שימוש בטבעת עם משטח מגע או כדור לשליטה באוזניות.
אחת החידושים הגדולים ביותר של אוריון הוא השימוש החדשני בעדשות סיליקון קרביד. החומר לא היה בשימוש נרחב באופטיקה בעבר, והוא סייע למטא ליצור תמונה גדולה ובהירה בהרבה מאשר ניתן להשיג באמצעות זכוכית רגילה. עם זאת, העלות הגבוהה והיעדר ייצור בקנה מידה גדול של עדשות סיליקון קרביד מהווים חסם משמעותי להפיכתם למוצר המוני במחיר סביר.