זוכרים את הודעת החירום המתפרצת שקיבלו כל בעלי המכשירים הסלולריים בישראל עם תחילת המתקפה האיראנית באוקטובר? משרד התקשורת מתכוון לאפשר שידור הודעות מיידיות כאלה, המיועדות למקרי חירום קיצוניים, לא רק לפיקוד העורף ולמערכת הביטחון אלא גם לרשויות מקומיות.
2 צפייה בגלריה
התרעה של פיקוד העורף, אילוסטרציה
התרעה של פיקוד העורף, אילוסטרציה
עכשיו גם העירייה תוכל לשלוח הודעות חירום. אילוסטרציה
(פיקוד העורף, Getty Images)
הכוונה היא לאפשר גם לרשויות לעשות שימוש בטכנולוגיה לשיגור מידע מציל חיים לכל השוהים בתחומיהן, גם אם אינם מתגוררים בהן, במקרים כמו שריפות מסוכנות, רעידות אדמה, דליפת חומרים מסוכנים, מצבי חירום בריאותיים והתרעות ביטחוניות. המשרד הכין כבר טיוטת תיקון לתקנות התקשורת (בזק ושירותים) ובקרוב יקיים שימוע ציבורי בנושא, שייפתח לבעלי עניין.

טכנולוגיה לעת חירום

הטכנולוגיה, המכונה Cell Broadcast ("שידור תאי", או "מסר אישי" בנוסח הצה"לי), פועלת בחו"ל כבר שנים רבות ומכשירי סמארטפון תומכים בה באופן מובנה. היא נכנסה השנה לפעולה בישראל לראשונה על-ידי פיקוד העורף, ועברה "טבילת אש" לפני מתקפת הטילים האיראנית.
2 צפייה בגלריה
התרעת "מסר אישי" דרך מערכת ההתרעות של פיקוד העורף
התרעת "מסר אישי" דרך מערכת ההתרעות של פיקוד העורף
התרעת "מסר אישי" דרך מערכת ההתרעות של פיקוד העורף
(צילום: פיקוד העורף)
בשונה מהודעות SMS או וואטסאפ, הודעות "שידור תאי" מגיעות לכל מכשיר המקושר לאנטנות סלולריות באזור נתון, "עוקפות" את תעבורת הרשת הסלולרית הרגילה, ואינן תלויות בחיבור אינטרנט - מה שמבטיח את יעילותן גם בזמנים של עומס קיצוני על הרשתות. ההודעה משתלטת על המסך גם ללא הסכמת המשתמש ואינה נשמרת בזיכרון המכשיר.
בארה”ב, למשל, נעשה שימוש במערכת לצורך התרעות על מזג האוויר וסופות קרובות, לאזהרות מפני אסירים נמלטים, ובתקופת הקורונה - גם להנחיות בריאות. בבריטניה החלו להטמיע את השירות בעקבות סדרת הפיגועים בלונדון ביולי 2005. בישראל, נכון להיום, החוק מאפשר שיגור הודעות כאלה לצורך "שמירה על ביטחון המדינה או שלום הציבור", ורק נציג מערכת הביטחון או צה"ל מוסמך לאשר את משלוח ההודעות האלו.
על-פי טיוטת התיקון המוצע לחוק, רשויות מקומיות יוכלו לשלוח את ההודעות מצילות החיים גם באמצעות המערכת של פיקוד העורף וגם דרך מערכות אחרות שיוקמו. החובה להעביר את ההודעות תוטל גם כאן על ספקיות הסלולר, "בכל עת ובלא תשלום" לכל לקוח שמכשירו תומך בשירות.