רואה חשבון יהודי מניו יורק, שקרובי משפחתו נרצחו ב-7 באוקטובר, תובע את לינקדאין בטענה לאפליה והתנהלות שפוגעת בחופש הביטוי של משתמשים יהודים ופרו-ישראלים. בתביעה, שהוגשה לבית המשפט בניו יורק, טוען מרק שטרוהל (59) כי הרשת החברתית הסירה את חשבונו בגלל שדיווח בעקביות על פוסטים אנטישמיים, במה שהוא מתאר כ״פרקטיקה של דיכוי המזכירה את גרמניה הנאצית של שנות ה-30״.
לדבריו של שטרוהל, הסרתו מהפלטפורמה פגעה בעסק שהוא מנהל מזה 25 שנים ובמוניטין המקצועי שלו, כאשר לטענתו מאז היעלמות נוכחותו באתר, הוא מקבל פחות פניות מלקוחות. רואה החשבון דורש פיצויים על הנזק למוניטין ולעסק שלו, על ״הפציעות הרגשיות״ שנגרמו לו עקב חשיפה לתכנים אנטישמיים, וכן את השבת חשבונו ללינקדאין.
לפי התביעה, לינקדאין הסירה במקור את הפרופיל של שטרוהל בטענה להפרת תנאי השירות של החברה, אך לא ציינה מהי ההפרה הספציפית. הוא הגיש ערעור על ההחלטה ב-19 באוקטובר 2024, ולאחר מכן התברר שההגבלה הייתה תוצאה של "שגיאה אוטומטית/אלגוריתמית" והיא בוטלה לאחר התערבות אנושית. בהמשך אותו החודש, לינקדין שלחה לשטרוהל שוב פעם הודעה על הגבלת הפרופיל שלו, והפעם לצמיתות, ללא הסבר נוסף וללא זכות לערעור.
ניסה להילחם בשנאה ולדווח – ונחסם
שטרוהל נולד בניו יורק, אך לדבריו קשריו עם ישראל עמוקים - אשתו ישראלית ושתי בנותיו מחזיקות באזרחות כפולה, ישראלית ואמריקאית, והוא מתאר את עצמו כ״ציוני גאה״. במשך השנים השתמש שטרוהל בלינקדאין כדי לקדם את עסקיו, ולפרופיל שלו היו כ-14,000 עוקבים.
עוד לפני ה-7 באוקטובר, שטרוהל נהג לדווח לפי נהלי לינקדאין על פוסטים ותגובות ״אנטישמיים ואנטי ישראליים נוטפי שנאה״, כדבריו. לאחר ה-7 באוקטובר הפוסטים הללו גברו, ובהתאמה - גם הדיווחים שלו.
בין השאר הוא דיווח על אמירות כמו ״מוות לישראל״, ״יהודים הם חיה אכזרית וחסרת רגשות שצריך להכחיד״, ״עוד היטלר דרוש בשביל היהודים״, ו״נראה שמישהו בגרמניה של שנות ה-40 לא סיים את המלאכה, וכל העולם סובל״. חלק מהפוסטים הקונספירטיביים אף האשימו את ישראל ביצירת נגיף הקוביד, בהפיכת ארה״ב לקולוניה יהודית, ובשליטה בעולם באמצעות הלוואות ורווח כלכלי.
בשיחה עם ynet, מספר שטרוהל: "התחושות שלי מאוד קשות. הרגשתי שאני מקבל מהפלטפורמה יחס ואכיפה סלקטיביים רק כי אני יהודי וציוני שמראה אהבה ותמיכה באופן פומבי בישראל – מדינה שיש לה את הזכות להגן על עצמה ולהגן על אזרחיה מפני טרור, ולא צריכה לסבול כל העת מאנטישמיות שמתחזה לאנטי-ציונות וביקורתיות כלפי הפעולות שלה״.
שטרוהל טוען בנוסף כי הוא לא היחיד שחשבונו נחסם, ומשתמשים יהודים וציונים נוספים חוו חוויות דומות. לדבריו, מהלך זה מצד לינקדאין פוגע באפשרות שלו ושל אחרים לבטא תמיכה בישראל ולדווח על אנטישמיות ללא משש מהשעיה.
עורכת דינו, אווה זלנטסקי, טוענת בתביעה כי ״לינקדאין מסירה משתמשים ציונים, יהודים וישראלים מהפלטפורמה שלה באופן לא פרופורציונלי כאשר הם מדברים נגד אנטישמיות או טרור. זהו מוסר כפול סלקטיבי המאפשר לתעמולה אנטישמית ואנטי-ישראלית לפרוח תוך דיבור מצמרר והשתקת קולות יהודים וישראלים״.
מעניין לציין כי אחת הטענות המרכזיות בתביעה, מעבר לנושא חסימתו של שטרוהל, היא שלינקדאין, שנרכשה בשנת 2016 על ידי ענקית הטק מיקרוסופט, מעבירה את משימות הפיקוח על התוכן שעולה לפלטפורמה למדינות בהן קיימת לכאורה אנטישמיות חזקה, כמו פקיסטן ודרום אפריקה.
"לינקדאין, באמצעות האלגוריתמים שלה ו'צוות האמון והבטיחות', סירבה להוריד פוסטים התומכים בחמאס, מבקרים את ישראל, משבחים את היטלר והנאצים, והשיבה לתלונות שהוגשו לפיהן הפוסטים הללו אינם מפרים את התנאים וההגבלות של לינקדאין", לשון התביעה.
מלינדקאין לא התקבלה תגובה טרם פרסום הכתבה וזו תובא כשתתקבל.
פורסם לראשונה: 11:18, 05.01.25