מערך הסייבר הלאומי הוציא הודעה ובה הוא מודיע כי אין כרגע מתקפת סייבר על ישראל במקביל לחדירת מחבלי החמאס מעזה. על פי דוברות המערך: "בשעות האחרונות רצות שמועות אודות מתקפת סייבר על ישראל. מערך הסייבר הלאומי מבהיר כי בשלב זה אין מתקפת סייבר ספציפית הקשורה למצב הנוכחי. כחלק מההיערכות במשק, מערך הסייבר הנחה את הגופים החיוניים בהעלאת כוננות."בכל חשד למתקפת סייבר וכן לבירור שמועות הקשורות בסייבר, יש לחייג 119". נזכיר כי המספר המקוצר משמש לדיווח ומידע על מתקפות סייבר או אירועים הקשורים לנושא.
1 צפייה בגלריה
לפטופ
לפטופ
אין כרגע תקיפות סייבר כך לפי מערך הסייבר
(עיבוד תמונה. צילום: AFP, Shutterstock)
זאת ועוד מזכירים במערך שאין זה מונע שעשויים להיות ניסיונות של גורמים עוינים כן למנף את המרחב הדיגיטלי במסגרת המערכה. במערך ממליצים להימנע מכניסה לקישורים לא מזוהים וקוראים לציבור לגלות אחריות: "הודעה ממערך הסייבר הלאומי: אנו מזכירים כי בחירום, כמו בשיגרה, יש להימנע מכניסה לקישורים לא מזוהים. אנו קוראים לציבור ולארגונים לגלות אחריות וככל שיהיו התפתחויות נעדכן", כך לפי המערך. כחלק מההיערכות הממשלה למצב הכוננות שהוכרז במדינת ישראל, מערך הדיגיטל הלאומי הנחה את משרדי הממשלה להעלות כוננות ומסייע ומלווה את המשרדים ככל הנדרש. אנא הימנעו מהפצת מידע כוזב והיצמדו להודעות הרשמיות.
עוד מציינים במערך כי: "חשוב להדגיש כי כעת משרדי הממשלה אינם תחת מתקפת סייבר חריגה וכמו בשגרה, אתרי הממשלה זמינים ומאובטחים כדי לספק לציבור מידע אמין ובטוח."
המרחב הדיגיטלי המדובר כולל את רשת האינטרנט ורשתות חברתיות כך שהרשת הפכה לזירת קרב נוספת, הן מהצד הישראלי והן מהצד הפלסטיני. בעוד הכוחות בשטח סוגרים על עוטף עזה ומטהרים את השטח, ישראלים רבים שנשארו ללא קליטה וללא מענה בגלל הקריסה של רשתות הסלולר בעוטף מפרסמים פוסטים והודעות בקשה לסיוע ברשתות החברתיות. רבים מעלים שמות של קרובים עם מספרי טלפון או מיקומים אחרונים בבקשה לסייע למצוא אותם או ליצור קשר. גם עיתונאים ומשפיענים מפרסמים בקשות עזרה שקיבלו. עם זאת יש לשים לב שבכאוס שנוצר אי אפשר לאמת כל הודעה כזו ולכן צריך לשים לב.
במקביל הצד הפלסטיני מנסה להעצים את ההישגים של "הצלחת התקיפה" ומעלה תמונות וסרטונים שבהם מופיעים תיעודים של כל האירועים השונים, בין אם מדובר בתקיפות על ישובים ישראליים או הישגים כגון תקיפות על כלים של צה''ל. במקביל נראות תמונות שונות ובהם תיעוד כביכול של בני ערובה ישראליים שנחטפו לרצועה על ידי מחבלי החמאס. חשוב להזכיר ששיתוף של סרטונים ותמונות כאלה מסייעים לקרב התודעתי של החמאס ומעצימים את היכולות שלו. החמאס הראה יכולת גבוהה בטשטוש המצב ברצועה וכן בזירת העוטף ואף העלה סרטונים המתעדים תקיפות על צה''ל ואזרחים. בחלק מהמקרים מדובר בדיווחים לא מאומתים ולכן ההמלצה היא לא לשתף כאלה ככל שהם לא מסייעים לשיפור המצב.
שימוש ברשת הפך בשנים האחרונות לדבר שבשגרה אך התעצם בשנים האחרונות בעיקר סביב המלחמה בין אוקראינה לרוסיה במסגרתה הצדדים מינפו את הרשתות החברתיות להעצמת ההישגים שלהם וזריעת דיסאינפורמציה. בינתיים לא נראה שהחמאס מצליח לפעול בתחכום מקביל לפעילות הרוסית, אך אין מניעה שאם יש כאן מעורבות איראנית, נראה אולי פעולות של יחידות סייבר של הרפובליקה האיסלמית שכבר הוכיחו שיש להן יכולות שעשויות להפריע ואף לפגוע בהיערכות הישראלית כמו למשל תקיפות על תשתיות דיגיטל או משאבים כגון אתרי פיקוד העורף או חברות במשק שפעילותן הכרחית בשעת חירום.
פורסם לראשונה: 13:47, 07.10.23