רגע לפני שתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES 2025, נפתחת בלאס וגאס, אינטל מניחה את הקלפים על השולחן ומכריזה היום (ב') על משפחה חדשה של מעבדים מתקדמים, רובם למחשבים ניידים, המשלבים יכולות בינה מלאכותית מובנות. ולישראל, כמובן, יש חלק מרכזי בכל הסיפור.
ההכרזה מגיעה בתקופה מאתגרת במיוחד עבור ענקית השבבים, שהגיעה לשיאה עם התפטרותו המפתיעה של המנכ"ל פט גלסינגר בסוף 2024, זאת על רקע אכזבת המשקיעים מקצב ההתקדמות בתוכנית ההבראה של החברה.
בינה מלאכותית גם לגיימרים
בין המעבדים החדשים ניתן למצוא את מעבדי הגיימינג שזכו לשם Core Ultra 200HX, החזקים ביותר שאינטל מציעה כיום למחשבים ניידים. הם מגיעים עם עד 24 ליבות מהדור הבא, תדרים שמטפסים עד 5.5 גיגה הרץ ומעבד בינה מלאכותית (NPU) המסוגל לספק 13 טריליון פעולות בשנייה (אם כי לא ברור אילו פעולות ומה התועלת של זה, ד״ג). הם כוללים גם תמיכה מובנית ב-WiFi 7, תאימות ל-Thunderbolt 5 ומגיעים בגודל הקטן ב-33% אחוזים מהדור הקודם.
במקביל, אינטל הודיעה על תוספת מעניינת לסדרת מעבדי ה"לונאר לייק" (Lunar Lake) שלה, שהושקו בחודש ספטמבר האחרון והתגלו בתור הצלחה גדולה, והציגה את Intel Core Ultra 200V + vPro, מעבד חדש מאותה הסדרה הכולל רכיב עיבוד בינה מלאכותית (NPU) ומתאים לתקן ה- +CoPilot של מיקרוסופט.
לטענת החברה, המעבד המשודרג נועד בעיקר לשוק העסקי וכולל מערך אבטחה וניהול מתקדם, פרי עבודת צוותי ההנדסה והפיתוח של אינטל בירושלים, שנועד להעניק לארגונים פתרון מודרני ובטוח יותר לניהול ה-IT, חיי סוללה ארוכים במיוחד ויכולות AI מתקדמות הפועלות ישירות על המחשב, ללא צורך בחיבור לאינטרנט (מה שבתורו מעניק פרטיות ופוטר משתמשים מהתלות בשירותי ענן).
חדשנות ישראלית בחזית הטכנולוגיה
בלב מעבד ה-Core Ultra 200V + vPro נמצא מנוע האבטחה החדש של החברה, Intel Partner Security Engine (IPSE). לטענת אינטל,המעבד מספק הגנה רב-שכבתית נגד איומי סייבר וכולל יכולות AI מתקדמות המאפשרות זיהוי ותגובה לאיומים בזמן אמת, מניעת דליפת מידע, גלישה מאובטחת וניהול יעיל של מחשבים מרחוק.
במקביל, אינטל הציגה ב-CES גם את סדרת Core 200H החדשה למחשבים ניידים. מעבדים אלו, המבוססים על הארכיטקטורה של מעבדי ה"רפטור לייק" (Raptor Lake) מהדור הקודם, כוללים שיפורים משמעותיים לעומת קודמיהם והם תוצר של שיתוף פעולה פורץ דרך בין מפעל הייצור של החברה בקרית גת ומרכז הפיתוח בחיפה.
הרעיון לפיתוח מעבדים אלו עלה לראשונה בישראל בצוותי חשיבה משותפים עם מנכ"לי אינטל ישראל דניאל בן עטר, קרין אייבשיץ סגל, יחד עם המנהלים הבכירים ביותר של אינטל ישראל בפיתוח ובייצור: איציק סייליס, אורן כהן, קרן ארליך ומירב בן חמו.
באינטל התגאו וסיפרו כי זו הפעם הראשונה בחברה בה צוותים משולבים של פיתוח וייצור עבדו יחד כבר משלבי התכנון המוקדמים, תוך שילוב ידע ומומחיות ייחודיים של המפעל בקרית גת בשיפור תהליכי ייצור מתקדמים.
"המפעל בקרית גת לקח חלק פעיל בפיתוח המעבד, תוך התאמת תהליכי הייצור למיצוי ביצועים מיטביים", מסרו שי פרץ ויוני עזרן, מנהלי פיתוח התהליך באינטל קרית גת, ותומר ששון, סגן נשיא בקבוצת המחשוב האישי של אינטל. "זוהי דוגמה מצוינת לחדשנות ישראלית, בה מרכז הפיתוח ומפעל הייצור עובדים יחד כדי להביא לשוק מוצרים מתקדמים".
מרוץ החימוש הטכנולוגי
המעבדים החדשים של אינטל צפויים להגיע לשוק במהלך החודשים הקרובים ולהופיע במחשבים הניידים של חברות כמו לנובו, Dell, HP, Acer ועוד. האופן בו המעבדים יתקבלו בשוק יהיה מבחן משמעותי לחברה וליכולת שלה להתאושש ולחזור להיות שחקנית משמעותית בתעשיית השבבים.
נזכיר כי השנתיים האחרונות היו מהקשות בתולדות אינטל. החברה נאלצה לפטר למעלה מ-20,000 עובדים ברחבי העולם, כחלק מתוכנית התייעלות נרחבת. במקביל, היא מתמודדת עם נסיגה משמעותית בנתח השוק שלה בתחום שרתי הענן, שם אנבידיה הפכה לשחקנית דומיננטית בזכות מעבדי ה-GPU שלה, המותאמים לעידן הבינה המלאכותית. רק הזמן יגיד האם ענקית השבבים באמת הפיקה לקחים והצליחה לחזור למשחק.
הכתבת הייתה אורחת של חברת אינטל באירוע CES 2025 בלאס וגאס.