אם עניין השבבים לא מספיק, ההכרזה של ענקית הטכנולוגיה הסינית עליבאבא, שהציגה היום (ד') גרסה חדשה של מודל הבינה המלאכותית שלה Qwen 2.5, שלטענתה עולה על המודל V3 של הסטארט אפ "דיפסיק" (DeepSeek) הסיני – מוסיף גם הוא שמן למדורה.
לפי הדיווח של סוכנות רויטרס, העיתוי יוצא הדופן של ההשקה - ביום הראשון של ראש השנה הירחי, כאשר רוב הסינים בחופשה עם משפחותיהם, מדגיש את הלחץ שמייצרת בשלושת השבועות האחרונים עלייתה של דיפסיק לא רק על מתחרים מעבר לים, אלא גם על התחרות מבית. "Qwen 2.5-Max עולה כמעט בכל התחומים על V3 של דיפסיק, GPT 4o של OpenAI ו-Llama-3.1-405B של מטא", נמסר בהודעה שפורסמה בחשבון ה-WeChat הרשמי של חטיבת הענן של עליבאבא.
גם המתחרים המקומיים נלחצו
תזכורת מהירה - שחרורם של שני המודלים של דיפסיק - V3 ו-R1, הדהים את עמק הסיליקון וגרם לצניחת מניות טכנולוגיה. עלויות הפיתוח והשימוש הנמוכות לכאורה של הסטארט אפ הסיני גרמו למשקיעים לתהות לגבי תוכניות ההוצאות העצומות של חברות בינה מלאכותית מובילות בארה"ב.
אך הצלחתה של דיפסיק הובילה גם לבהלה בקרב מתחריה המקומיים. יומיים לאחר שחרורו של R1, גם בעליה של טיקטוק, חברת בייטדאנס (ByteDance), שחררה עדכון למודל הבינה המלאכותית המוביל שלה, שלטענתה עלה על o1 של OpenAI ב-AIME (מבחן ביצועים שבודק עד כמה מודלים מבינים ומגיבים להוראות מורכבות). זה שיקף את טענת DeepSeek כי מודל ה-R1 שלה התחרה ב-o1 של OpenAI במספר מדדי ביצועים.
קודמו של המודל V3, שבאופן לא מפתיע נקרא V2, פתח מלחמת מחירים בין מודלי הבינה המלאכותית בסין לאחר ששוחרר במאי האחרון. העובדה ש-V2 היה בקוד פתוח וזול בצורה חסרת תקדים, רק יואן אחד, או 0.14 דולר למיליון טוקנים (יחידות נתונים המעובדות על ידי המודל) - הובילה את עליבאבא להודיע על קיצוצי מחירים של עד 97% במגוון מודלים.
חברות טכנולוגיה סיניות אחרות הלכו בעקבותיה, כולל ביידו (המקבילה בסין של גוגל), ששחררה את המקבילה הראשונה של סין ל-ChatGPT במרץ 2023, וחברת האינטרנט היקרת ביותר במדינה, Tencent.
ליאנג וונפנג, מייסדה המסתורי של דיפסיק, אמר בראיון נדיר לכלי התקשורת הסיני Waves ביולי כי הסטארט-אפ "לא מודאג" ממלחמות מחירים וכי השגת AGI (בינה מלאכותית כללית) היא מטרתו העיקרית. OpenAI מגדירה AGI כמערכות אוטונומיות העולות על בני האדם ברוב המשימות, אבל בעולם מתייחסים למונח כמודל שיכול לתפקד כמו בן אדם.
אך בעוד שלחברות טכנולוגיה סיניות גדולות כמו עליבאבא יש מאות אלפי עובדים, דיפסיק פועלת כמו מעבדת מחקר, המאוישת בעיקר על ידי בוגרים צעירים ודוקטורנטים מאוניברסיטאות סיניות מובילות, במודל שמאוד מזכיר את OpenAI, אנת'רופיק (מפתחת "קלוד") או פרפלקסיטי.
ליאנג טען עוד כי לדעתו חברות הטכנולוגיה הגדולות בסין עשויות "לא להתאים" לעתיד תעשיית הבינה המלאכותית, והשווה את העלויות הגבוהות והמבנה "מלמעלה למטה" שלהן לעומת התפעול הרזה וסגנון הניהול הרופף של דיפסיק, שפועל כסטארט אפ קטן וזריז. "מודלים גדולים דורשים חדשנות מתמשכת, ליכולות של ענקיות הטכנולוגיה יש גבולות", אמר.