משקפי המציאות המורחבת (והמדומה, והרבודה, והמשולבת, והמעורבת) לסוגיהם הם אחת החידות הבלתי פטורות של הטכנולוגיה הבידורית: מיליארדים הושקעו בפיתוחים השונים שלהם לאורך השנים, אבל גוגל גנזה את "גוגל גלאס", מיקרוסופט הולכת ונפרדת מ"הולולנס", ומטא הורידה לטמיון מיליארדים על מיזם "מטאברס" ולא מתרוממת יותר מדי עם משקפי ה"קווסט" (למרות שהיא ממשיכה להוביל בתחום ואף מפתחת משקפי מציאות רבודה חדשניים תחת השם "אוריון").
האחרונה שקפצה ראש לבריכה הייתה אפל עם משקפי ה"וויז'ן פרו" המרהיבים אך בעייתיים. ועדיין, הביקוש — גם לאלו המוצלחים, המבטיחים והזולים־יחסית מבין כל המשקפיים הללו — עדיין רחוק מאוד מהציפיות.
כל זה לא הפריע לגוגל להציג בסוף השבוע שעבר בשיתוף סמסונג את אב הטיפוס של אנדרואיד XR: מערכת הפעלה אחידה למשקפיים חכמים מכל הסוגים — מקסדות הבידור העצומות והיקרות בסגנון מטא, סוני, אפל ואפילו מג'יק־ליפ, ועד למשקפי היום-יום המצליחים יחסית של מטא בשיתוף "ריי-באן". ניסיון הרואי להניע דור חדש של מכשירי מציאות רבודה, שיממשו סוף סוף את החזונות הגדולים שנתלו בהם.
שובר השוויון
גוגל בטוחה שזה הזמן, וכי "שובר השוויון" שיגרום למשקפיים החכמים לעבוד הוא הבינה המלאכותית, שנמצאת כאן במרכז חוויית השימוש. ה-AI, ג'מיני במקרה הזה, מאפשרת להפעיל את המשקפיים בעזרת דיבור בקלות רבה מבעבר, כמו גם לשוחח אתה ולקבל תגובות עשירות בהרבה.
גוגל רואה בכך את התכונה שכולנו חיפשנו כל השנים, שתהפוך משקפיים כאלה לשימושיים באמת. היא תהיה, אומר סמיר סאמאט, האחראי על סביבת אנדרואיד בגוגל, מה שהיו הדוא"ל והודעת הטקסט עבור הסמארטפון: "ככל ש'ג'ימיני' הופך להיות יותר רב-מודאלי, כלומר מסוגל ליצור גם אודיו ווידיאו, משקפיים חכמים פתאום הופכים להיות דבר הרבה יותר הגיוני".
עם משקפיים המבוססים על אנדואיד XR - שיחת רחוב, למשל, בין דוברי שתי שפות שונות, יכולה להפוך לטריוויאלית: שני בני השיח מקבלים תרגום מיידי של הנאמר על עדשות המשקפיים שלהם. כל אפליקציות אנדרואיד אמורות לעבוד עם אנדרואיד XR, גם במקביל, כולל גרסה של הדפדפן "כרום". תכונת "הקף כדי לחפש", שמאפשרת למצוא במהירות מידע על כל אלמנט שנמצא על המסך, תעבוד גם פה במחווה פשוטה באוויר, של היד בלבד.
לפי גוגל, היא עובדת על הפרויקט עם יצרניות משקפיים רבות, אבל אב הטיפוס הראשון של מערכת ההפעלה הודגם על משקפי מציאות מורחבת חדשים של סמסונג, גם הם אב טיפוס, שיושק לפי המתוכנן במהלך 2025. כרגע הם מכונים "פרויקט מוהאן" (Moohan – "אינסוף" בקוריאנית) ונראים כמו שילוב בין משקפי "קווסט 3" של מטא לבין ה"וויז'ן פרו" של אפל.
כתבים שזכו להתנסות בהם בסוף השבוע שעבר, בסביבה מבוקרת ועם הדגמות שהוכנו מראש, מספרים על שיח אינטראקטיבי חופשי עם המכשיר: אין צורך ב"היי גוגל", אפשר להתנסח במשפטים לא מדויקים, ואפשר לסמוך עליו בהנחיות כלליות. למשל, השאלה "איך מגיעים לבלומפילד" תעלה הנחיות תנועה לאצטדיון, ותפתח אוטומטית את "גוגל מפות"; בקשה לסיכום המיילים מן היממה האחרונה תיענה בתמצות מהיר שלהם בלי לפתוח בכלל את הסמארטפון.
ספקטרום של חוויות
על פי גוגל, כל סוגי המשקפיים שיכללו את אנדרואיד XR לא אמורים להחליף מכשירים כמו הסמארטפון או השעון החכם. לדברי שהראם איזדי, סמנכ"ל AR ו־XR בגוגל, הם ישלימו זה את זה: "החוויה של השימוש בג'מיני ובבינה מלאכותית בכולם תהיה דומה; היא תאפשר לאנשים להרגיש יותר בנוח עם הרכבת מכשיר ממוחשב על פניהם".
המגמה הזו מאירה פתאום באור חדש את החלטת הרה-ארגון הדרמטית שקיבלה גוגל באפריל השנה, לשלב בין הצוותים העובדים על מערכת ההפעלה אנדרואיד לבין צוותי החומרה שלה. במשך שנים טענה גוגל, שהיא מפרידה ביניהם בקפדנות כדי לא לייצר העדפה לסמארטפונים שלה (או לסבך את היחסים עם חברות כמו סמסונג). הקבוצה החדשה, "פלטפורמות ומכשירים", אחראית מעתה גם על הסמארטפונים והטאבלטים במותג פיקסל, וגם על מוצרי התוכנה אנדרואיד, כרום, תמונות ועוד.
לאיזה מכל סוגי המשקפיים שראינו במהלך העשור האחרון מותאמת אנדרואיד XR? לפי סאמאט - לכולם: "כשאנחנו אומרים מציאות מורחבת או XR, אנחנו בעצם מדברים על ספקטרום שלם של חוויות, ממציאות מדומה ועד מציאות רבודה וכל מה שביניהם". כלומר, המערכת אמורה להתאים למגוון עצום של סוגי משקפיים חכמים, שיוכלו לעבור בצורה חלקה מעולמות וירטואליים למציאות הפיזית הנשקפת מבעד לעדשה.
אנדרואיד XR היא נקודת שיא במגוון ההימורים שגוגל לוקחת בימים אלו בתחום הבינה המלאכותית ועתיד המכשור הלביש. ניסיון העבר מלמד, שאחוז הכישלונות שלה בעבר בהימורים בסדר גודל דומה היה לא קטן. העתיד הקרוב יוכיח אם ההימור החדש יעמוד במבחן האמיתי — הנכונות של הצרכנים לאמץ אותו בהמוניהם.