מטא, החברה שהביאה לנו את המטאוורס, כבר לא כל כך בענייני מטאוורס. אתר The Information גילה השבוע שהחברה מפתחת מנוע חיפוש חדש מבוסס AI. זה לא מאוד מפתיע, ומטא אינה היחידה שמפתחת כלים עוקפי חיפוש גוגל, אבל מה שהיה בלתי אפשרי בעבר, הופך אפשרי בעידן ה-AI. כעת, נראה כי מטא צוברת עוד ועוד דאטה, ומפלסת את עצמה באגרסיביות אל צמרת ענקיות ה-AI העולמיות.
5 צפייה בגלריה
אירוע המפתחים של מטא
אירוע המפתחים של מטא
מתוך אירוע המפתחים של מטא
(מטא)

היקף השקעות עצום ב-AI

בימים הקרובים יציגו ענקיות הטכנולוגיה את הדו"חות הרבעוניים שלהן, כאשר עיני המשקיעים לטושות בעיקר להיקף ההשקעה של החברות בתחום ה-AI, ויותר מכך - להיקף ההכנסות מ-AI. אם להאמין לאנליסטים, מטא היא כנראה החברה שהיקף ההשקעות שלה בתחום גדל בשיעור הגבוה ביותר. לגבי הכנסות, אפשר לצפות ממטא, חברה שמצהירה שכלי ה-AI שלה ניתנים בחינם, שהאסטרטגיה הזו תשתלם ברבות הימים, כשהיא תחלוש על נתח משמעותי משוק ה-AI.
ודווקא "חיפוש מטא" עשוי להתגלות בתור הדבר שיקדם את החברה באופן המשמעותי ביותר בתחום. קודם כל כי לחברה יש גישה למקור המידע הגדול ביותר בעולם של נתוני ושיחות משתמשים – כ-8 מיליארד משתמשי פייסבוק, אינסטגרם ו-וואטסאפ, חלקם חופפים אמנם, אבל עם דאטה שונה.
5 צפייה בגלריה
האפליקציות של מטא
האפליקציות של מטא
האפליקציות של מטא - מקור המידע הגדול בעולם של נתוני משתמשים
(צילום: Koshiro K / Shutterstock.com)
הסיבה השנייה היא סורקי הרשת של מטא, שפועלים במרץ כבר שמונה חודשים לפחות. המשמעות? מטא עשויה להביא למשתמשיה גישה למידע חדש, כזה שגוגל נמנעה מלאפשר גישה אליו מסיבותיה שלה. וחוץ מזה, כשחברות כמו מטא, OpenAI, אפל ואחרות, מכוונות כולן ביחד לייצר אלטרנטיבה לחיפוש של גוגל, קיים סיכוי ממשי שמשהו יצליח לסדוק את ההגמוניה המוחלטת של ענקית הטק בתחום.

המטרה? להתחרות מול הגדולות

לא רק חיפוש מבוסס AI הוא שמניע את מטא. מטא עובדת מזה שנתיים על מאגר נתונים גיאוגרפיים שאולי יצליח להציג, לראשונה מאז Waze, אלטרנטיבה ראויה לשירותי המפות של גוגל ואפל.
במקרה הזה מטא חברה למיקרוסופט, אמזון, לינוקס וחברת המיפוי TomTom להקמת פרויקט בשם Overture Maps. בחודש יולי השנה פורסם מאגר הנתונים של השירות, הכולל 60 מיליון מקומות בעלי עניין, 200 מיליון כתובות ועד דאטה המאיימת על מודל המפות של גוגל. יש לציין כי מטא הצטרפה לפרויקט כשחזון המטאוורס היה בשיאו ומיפוי העולם האמיתי נראה עניין מרכזי עבורה, אבל עכשיו זה מתאים לה מסיבה אחרת לגמרי: התכתשות עם גוגל.
5 צפייה בגלריה
גוגל מפות
גוגל מפות
גוגל מפות. האם מטא תצליח לייצר אלטנרנטיבה?
(צילום: shutterstock)
ולא נשכח כמובן את Imagine, כלי ה-AI של החברה ליצירת תמונות והנפשות מפרומפטים (הנחיות טקסטואליות), שכמובן נועד להתחרות ב-DALL-E של OpenAI, מידג'רני ועוד חצי תריסר כלי AI ליצירת גרפיקה ווידאו ודומיהם. לא צריך להיות נביא כדי לנחש שמטא תציג בהמשך גם יכולות ליצירת ווידאו מפרומפטים. היא הרי רוצה להוביל בתחום ה-AI.
אבל כל אלה הם מהלכים צדדיים מבחינת מטא. המהלך המרכזי של החברה הוא פיתוח העוזר האישי Meta.AI, שאמור להתחרות מול התותחים הכבדים של התעשייה – ChatGPT של OpenAI, ג'מיני של גוגל, קלוד של אנתרופיק וגרוק של x.AI. ומטא לא שוכחת כמובן לאן היא מכוונת – הכלי (שמוצע בחינם אגב) נמצא בדיוק איפה שהמשתמשים מבלים את רוב זמנם: פייסבוק, אינסטגרם, ו-וואטסאפ.
במקביל, מטא משקיעה הון כדי לשפר את המוצר, למשל כשחתמה לאחרונה על הסכם לקבלת גישה לדיווחי החדשות של סוכנות רויטרס כדי להפוך את הצ'אבוט שלה למומחה לעניינים חדשותיים. ברקע היא ממשיכה לפתח את מודל השפה שלה, כאשר רק לפני חודש הושק Llama 3.2 , המודל המתקדם ביותר מסוגו (מודל פתוח), שמסוגל לפענח תרשימים וגרפים, לתאר תמונות ולזהות אובייקטים בתמונות באופן מדויק להפליא, כך לטענת החברה. ונראה שהאסטרטגיה הזו עובדת - המנייה של מטא זינקה השנה לפסגות חדשות.
5 צפייה בגלריה
מטא
מטא
הבינה המלאכותית של מטא
(מטא)

הסופר-אינטליגנציה של צוקרברג

אבל המהלך הגדול באמת, אותו צוקרברג מוביל באופן אישי, הוא פיתוח AGI - בינה כוללת מלאכותית, או ה"סופר-אינטליגנציה" שתאפיל ביכולותיה על הבינה האנושית. זהו הגביע הקדוש של מנכ"לי חברות ה-AI, ויש פה תחרות מצ'ואיסטית משהו, ומאוד מאוד אישית, בין צוקרברג לבין סם אלטמן מ-OpenAI, שמצטייר כרגע במועמד המוביל, סונדאר פיצ'אי מגוגל, דריו אמודיי מאנתרופיק וכמובן אילון מאסק. הם מכירים את העלויות, הם מבינים את הסכנות, והם טסים קדימה כמו אצנים באולימפיאדה.
ומישהו כמו צוקרברג לא ירשה לעצמו להפסיד בתחרות הזו. כבר בתחילת השנה הוא הצהיר על כוונתו לפתח AGI, ולא רק זאת, אלא שהוא מתכוון לשחרר גם אותה בחינם במתכונת של קוד-פתוח. לשם כך, הוא הוציא מיליארדי דולרים על רכישת כמות עצומה של יחידת עיבוד AI של אנבידיה ואיחד שתי קבוצות מחקר במטא כדי להגדיל את יכולות הפיתוח שלהן. הוא אפילו התלונן לאחרונה כי התחרות בתחום גורמת לכך שאין מספיק מומחי AI ושהמשכורות שלהם מגיעות לסכומים לא הגיוניים.
המירוץ הזה לפיתוח AGI מעורר כמובן חששות עמוקים: מומחים בולטים בעולם התריעו שפיתוח סופר אינטליגנציה "דמוית אלוהים", כמו שכינה אותה איאן הוגארת', ללא פיתוח אמצעי בקרה וריסון במקביל, עלולה להביא לכך שהיא תצא משליטה ולא ניתן יהיה להתמודד איתה.
5 צפייה בגלריה
מארק צוקרברג בשימוע בסנאט
מארק צוקרברג בשימוע בסנאט
מארק צוקרברג בשימוע בסנאט. מעולם לא עצר באדום
(צילום: Evelyn Hockstein / Reuters)
ועדיין, יש הבדל בין המתחרים במרוץ הזה, כאשר ה-AGI של אנתרופיק תהיה כנראה הבטוחה מכולן והציפייה היא שגם גוגל תקפיד על בטיחות. לעומתם, סם אלטמן כבר פוטר פעם אחת בגלל חוסר האחריות שלו בכל הנוגע לפיתוח בינה מלאכותית, ולא נראה שהוא היטיב את דרכיו מאז שחזר.
בכל הנוגע לשניים הנותרים, צריך להודות ביושר, אילון מאסק הוא הפחות מסוכן. הוא אמנם אימפולסיבי ובלתי צפוי, אבל הוא התבטא בעבר לא פעם על סכנות ה-AGI ועל כך שהוא מודע לסכנה הקיימת מהטכנולוגיה הזו לאנושות. צוקרברג, בניגוד לכולם, לא עצר מעולם באדום, גם לא אחרי פרשת קיימברידג' אנליטיקה, או אחרי שקיבל קנסות עתק מהרגולטורים, ואפילו כשהמשקיעים הצניחו את המנייה מתוך חוסר התלהבות מהשקעות העתק במטאוורס.
נראה שצוקרברג מונע מרצון בלתי נשלט להוכיח משהו למישהו. זה התחיל כנראה עוד כשהיה סטודנט בהרווארד ופיתח את פייסבוק כדי להתחיל עם בנות, כפי שהעיד בעצמו. הוא לא מוגבל כספית, הוא שולט בדירקטוריון של מטא (כך שאי אפשר לעצור אותו), ויש אצלו בעיה אמיתית בתפיסות המוסריות. כל אלו עלולים להוביל אותו לשחרור ה-AGI המסוכן ביותר שהאדם מסוגל לייצר.