טקסי האזכרה לקרובי משפחה אהובים הולכים כנראה להשתנות: אפליקציות חדשות, מבוססות בינה מלאכותית, מאפשרות כבר היום להעלות העתק דיגיטלי של הנפטר, שנראה כמוהו, מדבר בקולו, ובעיקר - מעלה בשיחה זיכרונות אישיים ותובנות האופייניות לו. אפשר לשוחח אתו על ילדותו, לשמוע על האהבה הראשונה שלו, וגם לקבל את דעתו על אירועים אקטואליים.
כן, מטריד ככל שזה נשמע, נראה שהבינה המלאכותית חודרת גם לתחום האפל מכולם – המוות, או יותר נכון – החיים לאחר המוות. כלי ה-AI של היום מסוגלים בקלות "ללמוד" אתכם ברמה מעמיקה כל-כך, שמאפשרת ליצור סימולציה אמינה למדי שלכם גם אחרי שתלכו לעולמכם.
הדמות הדיגיטלית שתיווצר תהיה דומה לכם ויזואלית, תעשה שימוש בקולכם האמיתי, כולל חיוויים אופייניים, ותדע אפילו להסיק מהמידע שבידה מה הייתם אומרים במצבים שונים. והעיקר - אתם תוכלו להגדיר מראש למי ומתי תהיה גישה לדמות שלכם, מכל מחשב או סמארטפון.

דרך יעילה לשמר זיכרונות

מבין כלל החברות המציעות כבר שירות כזה, בעיקר בארה"ב ובאירופה, זה של חברת Life's Echo ("הד החיים") הבריטית חורג מהם ברמת הדיוק של החיקוי הקולי ובעומק הראיונות, כך לטענת מגזין הרשת "טק-רדאר". כדי לבנות העתק דיגיטלי אמין של לקוח, החברה דורשת ממנו שיתוף פעולה - היא מקיימת עמו ראיונות עומק מורכבים המנותחים בעזרת AI, וכן משכפלת ו"לומדת" את קולו.
2 צפייה בגלריה
"שרה" - המראיינת שתלמד אתכם לעומק
"שרה" - המראיינת שתלמד אתכם לעומק
"שרה" - המראיינת שתלמד אתכם לעומק
(Life's Echo)
לפי החברה מדובר בדרך יעילה לשמר לדורות הבאים סיפורים, זיכרונות, וגם "פיסות אישיות" של נפטרים באמצעות גרסה שלהם בפורמט דיגיטלי, המאפשרת אפילו אינטראקציה – שיחה, שאלות ותשובות ועוד. החברה מציעה גם מוצר בשם "מילים אחרונות", שיוכל לייצר עבורכם את ההספד של עצמכם, בקולכם.
הזמנתם את השירות? Life's Echo תושיב אתכם מול "שרה", מראיינת מבוססת בינה מלאכותית גם כן, שתערוך לכם חמישה ראיונות בני 45 דקות כל אחד. היא תציע לכם להעלות תמונות וסרטונים מן העבר, תשאל על ילדותכם, על המשפחה, על הקריירה וגם על חיי האהבה שלכם, יותר מ-1,000 שאלות, ותעודד אתכם לשתף עמה את הסיפורים והפרטים האישיים ביותר. בתום המפגשים השיחות מתומללות, והטקסט מוזן למודל.

יצירת כל דמות וקול שתרצו

היכולת לחקות את אישיותם של בני-אדם ואת המחוות והתובנות האופייניות להם אינה חדשה. חברת Character.AI אותה ייסדו נועם שזיר ודניאל דה-פרייטס, ושעלתה לאחרונה לכותרות באופן שלילי למדי, פיתחה למשל שירות צ'אטים, המאפשר לבחור דמות מוכרת או ליצור דמות לפי צורך ספציפי – מאלברט איינשטיין עד קניה וסט, ולשוחח איתה בשפה חופשית ממש, בלי תשובות סטריאוטיפיות מהסוג שמספקים הצ'אטבוטים המוכרים.
2 צפייה בגלריה
Character.ai  - יצירה תמימה לכאורה של צ'טבוטים המובילה לתגובות חסרות מעצורים
Character.ai  - יצירה תמימה לכאורה של צ'טבוטים המובילה לתגובות חסרות מעצורים
Character.ai - כבר היום בינה מלאכותית יכולה ליצור כל דמות שתרצו
(Character.ai)
התגובות של הדמויות מבוססות על נתוני אמת עליהן שנאספו מהאינטרנט. שזיר ודה פרייטס אפילו שכללו את התוכנה כך שהיא מאפשרת גם צ'אטים קבוצתיים שבהן משולבות דמויות AI אהובות, והן ממש משתתפות בהחלפת הרעיונות או בעבודה הקבוצתית.
גם טכנולוגיית השיבוט הקולי אינה חידוש: כלי תוכנה מבוססי בינה מלאכותית, כמו ElevenLabs ו-Respeecher ורבים אחרים, מצליחים לחקות קולות בצורה אמינה למדי. וחברת MyHeritage הישראלית הציגה מזמן כיצד היא הופכת אפילו תמונות סטילס ישנות של דמויות מן העבר לסרטונים נעים ומדברים, כולל התאמה מלאה ומדויקת של תנועות השפתיים.
אגב, מנכ"לית Life Echo, רות אנדאקוט, ייסדה את החברה יחד עם בעלה סטיב, יזם הייטק מברייטון שבבריטניה, שזכה בעבר לפרסום כאשר ניסה להריץ את "AI סטיב", מועמד הבינה המלאכותית הראשון לפרלמנט הבריטי.
לפי הקמפיין שהריץ בזמנו, מדובר "במועמד היחיד שיכול לנהל שיחה עם 45 אלף בוחרים בו זמנית ולגבש מיד מדיניות המבוססת על הדיון". AI סטיב, הבטיח, יהיה חבר פרלמנט "שאפשר לדבר איתו בכל זמן ובכל מקום, 24/7".