מחשב העל Israel-1 התברג גבוה בצמרת האירוויזיון של מחשבי העל. המחשב, אותו בונה בישראל ענקית הטק אנבידיה, דורג במקום ה-34 ברשימת 500 מחשבי העל החזקים בעולם, כך עולה מרשימת "TOP500" שנחשפה הערב (ב') בכנס מחשבי העל SC24 באטלנטה, ג׳ורג׳יה. זו הפעם הראשונה מזה עשור שמחשב על שפועל בישראל מדורג ברשימה.
4 צפייה בגלריה
מחשב העל israel-1
מחשב העל israel-1
מחשב העל israel-1
(אנבידיה)
עם זאת לא צריך להתבלבל: לא מדובר בפרויקט "מחשב העל הישראלי" של רשות החדשנות, שעתיד לתת שירותי אימון מודלים של בינה מלאכותית לחברות במשק ובעיקר לחברות סטארט אפ. מחשב העל הישראלי, שעלותו הכוללת כ-300 מיליון שקל, נמצא עדיין בשלבי תכנון ובימים אלה מתנהל מכרז על בחירת החברה שתקים אותו – אמזון או גוגל.

מה זה מחשב-על ולמה הוא חשוב

מחשב-על הוא השם שניתן למחשבים בעלי עוצמת חישוב חזקה במיוחד. למעשה, מדובר במרכזי נתונים (Data Centers) גדולים, שמיועדים כיום בעיקר לאימון ולהרצה של בינה מלאכותית. כל חברות ה-AI הגדולות מפעילות מחשבי על כאלה, והבולט בהם הוא כנראה "קולוסוס", מחשב העל של חברת x.AI של אילון מאסק. המחשב הזה מכיל יותר מ-100 אלף יחידות עיבוד H100 של אנבידיה, המעניקות לו עוצמה רבה. המטרה הסופית דבריו של מאסק היא לפתח "סופר-אינטליגנציה" (AGI).
מבחינות רבות מחשב Israel-1 הוא אחיו הקטן של קולוסוס, והוא מגיע עם קצת פחות מאלף יחידות עיבוד. אנבידיה הקימה אותו בישראל לצרכי מחקר ופיתוח, כאשר טכנולוגיות התקשורת הפנימית שלו, שנמצאות בין השאר בקולוסוס, פותחו בישראל.
4 צפייה בגלריה
מחשב העל של אנבידיה בטכנולוגיית HGX
מחשב העל של אנבידיה בטכנולוגיית HGX
מחשב על של אנבידיה בטכנולוגיית HGX
(צילום באדיבות אנבידיה)
אנבידיה הכריזה על הכוונה להקים את Israel-1 במאי 2023, והצהירה כי הביצועים המתוכננים למחשב יהפכו אותו לאחד ממחשבי העל החזקים בעולם. ובדיעבד, בחברה צדקו. המחשב החל לפעול מוקדם מהצפוי, כבר בנובמבר 2023, בגרסה חלקית שמגיעה למחצית מהעוצמה המתוכננת. במקביל, הטכנולוגיה המודולרית שלו תאפשר להרחיב את יכולותיו עד לעוצמה מלאה ואף מעבר לכך.
יעל שנהב, סמנכ״לית מוצר BlueField באנבידיה ישראל, מנהלת את פיתוח אחת המערכות המשמעותיות ביותר לעוצמתו של מחשב-העל – יחידת התקשורת הפנימית Supenic-Bluefield3 ופלטפורמת התקשורת Spectrum-X שמשמשת כתשתית להקמת המחשב.
לדבריה, "למרות שהמחשב מתפקד נכון לעכשיו בתצורה חלקית, החלטנו בכל זאת להשתתף בתחרות מחשבי-העל הכי חזקים בעולם. העובדה ש-Israel-1 דורג במקום ה-34 היא לא פחות ממדהימה. בעשור האחרון לא היה מחשב-על ישראלי שנכנס לרשימה, וגם לפני עשר שנים הוא לא דורג במקום כזה טוב. אמנם לפני 20 שנה היה מחשב-על ישראלי שדורג במקום ה-33, אבל כמובן שסדרי הגודל מבחינת כוח מחשוב הם אחרים לגמרי".
4 צפייה בגלריה
כנס המפתחים של גוגל
כנס המפתחים של גוגל
כנס המפתחים של גוגל. כולן מפתחות בינה מלאכותית ורצות אחרי מחשבי על
(צילום: ישראל וולמן)
תשתית ה- BlueField נותנת למחשבים שלכם יתרון על מחשבי-על אחרים?
"בהחלט. כל הפלטפורמה של ספקטרום X מיועדת להאיץ מחשוב מבוסס בינה מלאכותית, וזה מוכיח את עצמו בתוצאות המדהימות של Israel-1. הפיתוחים שנעשו בישראל סיפקו ל- x.AIלמשל את הפתרונות שבאמצעותם הם מקימים בימים אלה את המחשב העל הגדול שלהם. הטכנולוגיה שאנחנו מפתחים בישראל משמשת את הלקוחות שלנו ועוזרת להם לבנות מחשבי-על הרבה יותר חזקים וגדולים".
מלבד השימוש שאתם עושים ב-Israel-1 לפיתוח הטכנולוגיה שלכם, האם אתם מאפשרים לחברות ישראליות נוספות להשתמש בו?
"אנחנו בונים את המחשב בשלבים, כאשר בשלב הראשון אנחנו משתמשים בו לפיתוחים הפנימיים שלנו. לצד זאת וכמו שהכרזנו כבר, בהמשך המחשב ייצא לשימוש לאקוסיסטם הישראלי, לטובת הפיתוחים של השותפים המקומיים שלנו".
ואם אתם מתעניינים בפן הטכני של המחשב, אז נספר כי התצורה של Israel-1, שהוגשה לתחרות TOP500, היא אשכול מחשבים (Cluster) המורכב מ-117 יחידות HGX H100 שיוצרו על ידי חברת Dell, והן מכילות 936 מעבדים גרפיים (GPUs) של אנבידיה מדגם H100 80GB. האשכול הזה מואץ על ידי פלטפורמת התקשורת Spectrum-X של החברה, המשלבת מתג את׳רנט Spectrum-4 ושבבי BlueField-3 SuperNIC.
4 צפייה בגלריה
תאום וירטואלי של כדור הארץ - מחשבי-על יעזרו לחברות בתחומי האקלים לשפר את רמת החיזוי שלהן
תאום וירטואלי של כדור הארץ - מחשבי-על יעזרו לחברות בתחומי האקלים לשפר את רמת החיזוי שלהן
תאום וירטואלי של כדור הארץ - מחשבי-על יעזרו לחברות בתחומי האקלים לשפר את רמת החיזוי שלהן
(צילום: באדיבות אנבידיה)
כאמור פלטפורמת Spectrum-X פותחה במרכז המחקר והפיתוח של אנבידיה בישראל, ולמעשה היא נמצאת בשימוש בשני מחשבי על ברשימת TOP500 הנוכחית – מחשב Israel-1 ומחשב GMO GPU Cloud של ספקית שירותי הענן היפנית GMO.
במקביל, הודיעה אנבידיה כי היא עובדת עם קבוצת המחשוב הקוונטי של גוגל (Google Quantum AI) על האצת פיתוח המחשב הקוונטי של גוגל. עוד הכריזה אנבידיה על שני מיקרו-שירותים (NVIDIA NIM) של בינה מלאכותית, שיכולים להאיץ פי 500 את המהירות של מודלי AI לחיזוי שינויי אקלים, זאת באמצעות Earth-2 - תאום דיגיטלי של כדור הארץ - שנבנה על ידי החברה.
הבינה המלאכותית הזו תאפשר לחברות בתחום האקלים להאיץ ולשפר את רמת האיכות והדיוק של התחזיות שלהן לגבי אירועי מזג אוויר קיצוניים, נושא שהפך לקריטי במיוחד בשנים האחרונות. יתרה מכך, מיקרו שירות נוסף של החברה יאפשר להאיץ מחקרים לפיתוח חומרים כימיים חדשים.