מכשירי הניקיון הביתיים האלחוטיים, ובעיקר שואבי האבק הניידים, חדרו לחיינו בסערה בשנים האחרונות ונדמה כי מדי יום מופיע בשוק מכשיר חדש שמבטיח שהוא זה שינקה טוב יותר את הבית שלנו. אומנם לא מדובר בקטגוריית מוצרים חדשה, אבל בשנים האחרונות הסוללות והמנועים החשמליים השתפרו משמעותית ופערי האיכות מהמכשירים המחוברים לחשמל בכבל הצטמצמו. למרות ההבדל במחיר – הלקוחות התאהבו.
עושה רושם שהשלב הבא במהפכה הזו הוא מכשירי הספונג'ה הביתיים – אלה לא רק שואבים לכלוך "מרחף", אלא גם מרטיבים את הרצפה או השטיח, משפשפים אותם היטב ושואבים בשמחה גם לכלוך רטוב. עם זאת, ישנם כמובן גם חסרונות למכשירים השוטפים מול שואבי אבק אלחוטיים – הם כבדים יותר, דורשים תחזוקה וניקיון לאחר כל שימוש כמעט, הם לא מודולריים ולא יאפשרו שימוש ברכב ובמקומות צפופים, ולבסוף אינם מגיעים עם אביזרים מגוונים. הם מיועדים בעיקר למשטחים גדולים שצריכים ניקיון שדורש מים נקיים ומרימים לכלוך רטוב שממש לא מומלץ לשאוב באמצעות שואב רגיל.
כתבות נוספות למנויים:
אם שקלתם לרכוש מכשיר כזה לאחרונה, כנראה שנתקלתם באחד משלושת המוצרים שהגיעו אלינו למבחן שכן המבחר די מצומצם - Bisselle Cordless Crosswave, Hizero ו-Leifheit Regulus Aqua. במבט ראשון שלושת המכשירים נראים דומים מאוד, אך יש ביניהם לא מעט הבדלים. הביסל והלייפהייט משתמשים בשיטת עבודה דומה: מים עם חומר ניקוי מוזרמים ממיכל ייעודי אל תא המברשת, שמצידה מסתובבת מהר ו"מפרידה" לכלוכים מהרצפה באמצעות חיכוך. בשלב הבא נכנסת לפעולה מערכת היניקה, שמושכת הכול למיכל הפסולת. ההייזירו, לעומת זאת, משתמש בטכניקה שונה: מים מרטיבים גליל ספוגי שנמצא בתחתית המכשיר ומרים את הפסולת באמצעות מגע ישיר – בדומה לפעולת הרטבת האצבע כשקוראים עיתון. הפסולת עולה ומופרדת לשני מכלים בתוך המכשיר – נוזלים ומוצקים.
במבחן המרוכז התמקדנו כמובן ביכולת הניקיון של כל מכשיר, אך הציון הסופי התבסס על כל הפרמטרים שהמכשירים האלו מציעים - הסוללה, נוחות השימוש, התחזוקה והניקיון, נפח המיכלים, יכולת כיסוי השטח, עוצמה, רמת הרעש וכמובן - המחיר. כלל הנתונים השפיעו על הציון הסופי ושוקללו לפי מידת החשיבות שלהם.
במבחן עצמו אתגרנו את שלושת מכשירי הספונג'ה בקושי שהוא הרבה מעל הממוצע הביתי, כדי לבדוק בזמן קצר יחסית מי מתפקד טוב תחת לחץ ומי קורס. המבחנים נעשו בצורה הוגנת ושווה ואפשרו לכל אחד מהם להראות את היכולת להתמודד עם משימות מחוץ לאזור הנוחות שלו. השתמשנו בשילוב של חומרים שתפקידם לא רק להראות את פעולת הניקיון, אלא גם להבין מה קורה בתוך המכשיר לאחר השאיבה וכמה קשה לנקות אותו. על הרצפה נזרקו קמח, קטשופ, רוטב סויה, קפה שחור, אורז וביצה. תפקיד הקמח – להקשות על הפילטרים הרגישים ולהתגבש לבצק עם החומרים האחרים, הקטשופ עשיר בסוכר ונמרח על משטחים, רוטב הסויה מימי ומשאיר כתם משמעותי על הרצפה, הקפה השחור צובע חומרים אחרים בגוון כהה, האורז מדמה לכלוך גס והביצה היא האימה הגדולה של המכשירים האלו - שילוב של קליפה קשה עם חלבון וחלמון שיעשו הכל כדי לא להישאב. איך כל אחד מהם התמודד עם האתגרים?
עם מנוע של 250 וואט וסוללת 36 וולט, הביסל הוא החזק בחבורה. הנתונים האלו אפשרו לו להתמודד עם הלכלוך היבש בצורה טובה. החיסרון: מדובר במכשיר המרעיש ביותר מבין השלושה. האורז, הקמח והקפה נשאבו היטב, אך הקטשופ והסויה דרשו סיבוב נוסף עד שהרצפה נראתה נקייה. הביצה דרשה גם היא מספר סיבובים, אבל הביסל הצליח לנקות אותה לחלוטין. אף שמדובר במכשיר הכבד מכולם, במשקל של 4.9 ק"ג, התמרון איתו על הרצפה נעים והוא יגיע להיכן שתכוונו, אם כי המברשת לא מגיעה לקצוות ותדרוש מכם לחזור על אזורים ולא פעם תגרור איתה לכלוך.
נפח המיכלים של הביסל הוא הגדול בחבורה וזה כמובן יתרון כשמדובר במשטחים גדולים. נוסף לרצפות הוא מסוגל לנקות גם שטיחים באותה שיטה של הזרמת מים כדי לרענן את הבד וזה שימושי בבתים שיש בהם סוגים שונים של משטחים. ניקיון מיכל הפסולת לא מסובך, אך ידרוש ללכלך את הידיים מתחת לכיור. שאבתם גם שטיחים? השיערות יקשו קצת יותר על הניקיון. כמו בכל המכשירים, יש לנקות גם את המברשת והסביבה שלה, במיוחד אם שאבתם לכלוך שעשוי להסריח. במקרה שלנו, גושי בצק שנוצרו מהקמח והביצה דרשו התייחסות מיוחדת ופירוק של בית המברשת.
מחיר: 1,650 שקלים
ההייזירו הצליח להפתיע אותנו: בלי הרבה רעש, עם סוללה צנועה ומברשת שמסתובבת ב-400 סל"ד בלבד, הוא מרים את הלכלוך כבמעין קסם. סיבוב אחד מעל החומרים היבשים והרטובים השאיר רצפה נקייה כמעט לחלוטין. סיבוב נוסף נעשה רק בשביל תחושת הביטחון. במבחן הביצה הקושי התגבר, אולם יש לומר שההייזירו לא באמת מיועד למשימות כאלו. כיוון שהביצה מורכבת מקליפה יבשה ותוכן רטוב, היא לא הופרדה כראוי ונשארה בקרבת הגליל שבסופו של דבר הקציף אותה וגרם לה לנזול החוצה. אצלכם בבית כדאי להימנע משאיבת ביצים, או פשוט לשטוף את מכלי הפסולת מיד לאחר מכן.
המברשת האיטית מניעה את המכשיר על הרצפה גם בלי דחיפה, אבל מרווח "גחון" נמוך מאוד יגרום להייזירו להיתקע בכל פס בולט ברצפה. אם יש לכם רצפת פרקט, כמו אצלי, תמצאו את עצמכם מתמרנים את המכשיר בזוויות שונות כדי לעבור פסים שבולטים מהרצפה וקווי הפרדה. למברשת האיטית יש חיסרון בולט – היא מגבילה את קצב הניקיון. עם המכשירים האחרים ניתן "לרוץ" על הרצפה, אבל בהייזירו דחיפה יזומה של המכשיר לא באמת אפשרית - המשטח ייצא לא נקי ולא אחיד. צריך לתת למכשיר להתגלגל קדימה ולגרור אותו בכיוון השני נגד סיבוב הגליל כדי להעמיק את הניקיון ולהיפטר מכתמים יבשים.
מי שמחפש שאיבה מהירה למשטח גדול עלול להיות מתוסכל מקצב הניקיון של ההייזירו בגלל שיטת העבודה ומהירות הגלגל. חיסרון משמעותי נוסף מצאתי בניקיון – מיכל הנוזלים המלוכלכים קל מאוד לניקוי אבל בסביבת המברשת יש לפרק ולשטוף את הגליל הספוגי היטב. במקרה של המבחן שלנו, הניקיון היה המסורבל ביותר ודרש לא מעט מאמץ ולכלוך ידיים. חוסר היכולת של ההייזירו לנקות גם שטיחים היא בעוכריו ולכן הוא לא יתאים לכל בית. הוספה של חומרי ניקיון לא ייעודיים עלולה לגרום להקצפה, ולכן מומלץ להשתמש בבקבוק חומר הניקוי של הייזירו או בחומר אחר שמומלץ על-ידי היצרנית.
מחיר: 1,799 שקלים
הדבר הראשון שמבחינים בו בשימוש ברגולוס של לייפהייט הוא המשקל – 3.3 קילוגרם בלבד. הוא כל כך קל שהתחושה היא ששום דבר לא יקרה בלחיצה על הכפתור, אבל בהפעלה הראשונה מבינים שהוא בנוי לניקיון. מהירות המברשת היא 3,000 סל"ד ויחד עם המשקל הנמוך האינסטינקט הוא "לרוץ" איתו על הרצפה, אבל זה לא באמת מאפשר ללכלוך להישאב בפעם אחת. כשמתקדמים בקצב סביר, הלייפהייט מרים את כל הלכלוך בלי קושי מורגש. וכמו בביסל, כיוון שהמברשת לא מגיעה לקצוות, ייתכן שחלק מהלכלוך ייגרר בצדי המכשיר או על ידי הגלגלים.
במבחן שלנו היה צורך לעבור על הלכלוך היבש והרטוב כמה פעמים מזוויות שונות כדי להרים הכול למיכל הפסולת, ולהזרים לבסוף כמות נוספת של מים באמצעות הלחצן כדי לקבל רצפה נקייה באמת. את הביצה הרגולוס הרים באופן מרשים מאוד ועושה רושם שהמברשת המהירה יחד עם עוצמת יניקה טובה עושים את העבודה. עם זאת, מרגישים את ההבדל בעוצמת המנוע והסוללה לעומת הביסל אם כי לא בפער דרמטי. הצד השלילי של המשקל הנמוך הוא נפח המיכלים שהוא הקטן במבחן שלנו, 500 מ"ל לנקיים ו-400 מ"ל למלוכלכים, לצד סוללה קטנה של 24 וולט שמספקת זמן דומה מאוד לביסל אך בעוצמה נמוכה יותר.
התחזוקה והניקוי של המכשיר היו הפשוטים ביותר: יש למברשת מצב ניקוי עצמי ואין ספק שהושקעה מחשבה בהנדסת המכשיר מתוך הבנה שיש לנקות אותו באופן תדיר. עובדה זו מקנה לו יתרון משמעותי. יתרון חשוב נוסף הוא היכולת לנקות שטיחים – המברשת שלו בנויה לרצפה, אבל לכלוכים משוחררים יישאבו בשמחה גם ממשטחים שאינם אחידים. ואיך רמת הרעש? נמוכה מהביסל, אך גבוהה מההייזירו. מקום טוב באמצע.
מחיר: 1,890 שקלים
שלושת המכשירים שבדקנו אמורים לחסוך מכם את הספונג'ה המיושנת, ובסך הכול הם עושים עבודה טובה - חולי הניקיון שבינינו ישמחו להוסיף אותם לארסנל הביתי. עם זאת, יש להכיר את החסרונות שלהם כדי לא להיות מופתעים לאחר הקנייה: הם לא מגיעים לפינות צפופות או קרוב מאוד לקיר, וגם עוצמת היניקה לא תצליח למשוך לכלוכים מהאזורים האלה; יכולת הניקיון שלהם מוגבלת ללכלוך שצמוד לרצפה (לכלוך בעל נפח גדול פשוט יידחף או ייגרר); והם דורשים תחזוקה וניקיון לא זניחים עד כדי כך שבמקרים מסוימים עדיף פשוט להשתמש בסמרטוט שיעשה עבודה נקודתית מהירה ויעילה. למרות כל אלו, הזמינות והיכולות שכן קיימות במכשירים האלה הופכות אותם לתוספת טובה שתקל משמעותית על ניקוי משטחים גדולים.
לאחר שימוש של כמה ימים, יום מרוכז של מבחנים אינטנסיביים ושקלול של כל הנתונים, מצאנו את המנצח – הביסל. הוא אמנם כבד ומרעיש יותר מהשאר, אבל הוא הצליח לנקות בהצלחה את כל סוגי הלכלוך ואפשר לנקות איתו גם שטיחים ברמה טובה. התחזוקה שלו סבירה, יש לו מנגנון ניקוי עצמי, מיכל שנוח לפרק ולנקות, ולקינוח המחיר שלו הוא הנמוך ביותר מבין השלושה.
למקום השני ובהפרש לא גדול הגיע הרגולוס אקווה של לייפהייט - רמת הניקיון שלו טובה והתחזוקה שלו לא תייאש אתכם, אבל העוצמה הכללית שלו מול ביסל חלשה יותר. העלות הגבוהה יותר, בשקלול עם שאר הנתונים, מיקמו אותו במקום השני. למקום השלישי הגיע ההייזירו - הוא התחיל בצורה מבטיחה והשאיר את הרצפה נקייה כמו קסם, אבל בעומס גדול הוא התחיל לפלוט החוצה לכלוך והניקיון הפנימי שלו מסורבל יותר מהאחרים ויוצר לעיתים מעט תסכול. בשגרה ההייזירו יכול להיות שותף נפלא ושקט שעושה את המוטל עליו, אבל חוסר היכולת שלו לנקות גם שטיחים, הגחון הנמוך, הביצועים שלו מול המתחרים והמחיר שאינו נמוך - מציבים אותו במקום האחרון.