דור 5 בסלולר רק עושה את צעדיו הראשונים בעולם, בטח בישראל, וחלק ניכר מן היישומים שהוא מבטיח עדיין מעורפל. אבל ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות - כמו הממשלות העומדות מאחוריהן - כבר החלו במרוץ לפיתוח של דור 6. הקרב האגרסיבי בין ארה"ב והמערב לבין סין על הובלת דור 5 בעיצומו, אך שני הצדדים, ובעיקר האמריקאים, למדו במהלכו שכל עיכוב קטן עלול לעלות בהמשך באובדן הבכורה.
הקרב הוא לא רק על הטכנולוגיה, אלא גם על התודעה: לא במקרה השיקה סין בתחילת נובמבר מה שהגדירה כ"לוויין הדור השישי הראשון". בפועל, מדובר בתעלול יחצ"ני: תקן דור 6 לא קיים עדיין, והוא רחוק שנים מהגדרה. הקשר העקיף היחיד בין הטכנולוגיה הסלולרית העתידית לבין הלוויין הזה הוא שאחת ממטרותיו היא לבחון את טכנולוגיית הרדיו בתדר טרה-הרץ, אשר תהיה חלק מהתקן של דור 6.
זוהי רק דוגמה אחת לפרסומים מבלבלים בנושא, שמשחררות באחרונה חברות תקשורת וממשלות. בפועל, ניתן לצייר בינתיים קוויים כלליים בלבד לדמותו האפשרית של דור 6, וגם זה בקושי ועל תנאי. על פי ההערכות האופטימיות, הוא לא צפוי להגיע אלינו לפני 2030.
רשימת משאלות
דורות הטכנולוגיה האלחוטית נקבעים על ידי איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי (ITU) אחת לעשר שנים בערך. בדרך כלל, כל דור עושה שימוש בקידוד דיגיטלי מתקדם, שדורש מכשור חזק משמעותית מזה שנדרש לקודמו, ברצועות רחבות יותר של תדרים, ובמערכי אנטנות מורכבים יותר. לגבי דור 6 מוסכם רק דבר אחד על כל השחקנים בזירה: כל מה שלא תואם את מפרט דור 5 הנוכחי, שנקבע ב-2017, כבר יוגדר כדור 6.
מתי צפוי דור 6 להגיע? על פי נייר העמדה הראשוני שפירסמה סמסונג בנושא, העבודה על הגדרת החזון תתחיל באיגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי במהלך השנה. מניסיון העבר, סביר שהתקן יושלם רק בסביבות 2028, אבל כבר עכשיו מתחילים חוקרים ומדענים באקדמיה ובענקיות הטכנולוגיה לגבש מעין "רשימות משאלות" של התכונות הכמעט בדיוניות המצופות ממנו.
בינתיים מדובר בעיקר ברעיונות מחקריים. עיקר הדגש הוא על העברת נתונים בתדרים גבוהים במיוחד. לשם המחשה: מהירות העברת הנתונים בדור 5 יכולה להגיע בתיאוריה ל-100 גיגה-הרץ. עבור דור 6, המדענים מנסים לאפשר העברת נתונים במהירויות של מאות גיגה-הרץ או טרה-הרץ. התדרים הללו מחייבים פיתוח חומרים מיוחדים. האתגר מורכב מאוד: אפילו אדי מים באטמוספרה משבשים כיום מעבר של גלי טרה-הרץ. יש גם צורך בפיתוח מערכים עצומים של אנטנות זעירות, שיפוזרו בצפיפות גבוהה. וכדי לאפשר שיגור וקבלה של מידע באופן דו-כיווני, שעובר במקביל באותם ערוצים, נדרשת מתמטיקה מסובכת מאוד.
הרעיון המדובר ביותר בהקשר לדור 6 הוא השימוש במכשירים עצמם כמאיצי העברת נתונים, מעין אנטנות משנה, וב"מחשוב מפוצל", שבו חלק ניכר מפעולות העיבוד יתבצע בשרתים מרוחקים ולא במכשיר עצמו. הדבר אפשרי רק במכשירים עם זמן השהיה ("לייטנסי") אפסי או נמוך במיוחד. זמן ההשהיה מתאר את פרק הזמן מהרגע שתהליך נוצר עד הרגע שבו הוא מתחיל להתבצע. ההשהיה הצפויה בדור 6 אמורה להיות מתחת למילי-שנייה.
לפני שבועיים פורסם בבלומברג כי אפל היא בין חלוצות המחקר של טכנולוגיית דור 6. הדבר נחשף במודעות דרושים שפרסמה החברה, שלפיהן היא מחפשת מהנדסים המתמחים בתחום. אפל, מתברר, מבקשת הפעם לפתח מודם סלולרי משלה לדור 6, ולא להסתמך, כמו היום, על שותפים. החברה גם הצטרפה באחרונה להתאגדות Next G Alliance, עם חברות ענק כמו LG וגוגל, שאמורה לשלב כוחות ולהגדיר יחד את המפרטים של דור 6.
ניחוש מסוכן
קשה לחזות היום מה יהיו היתרונות שיביא דור 6 לחיינו. ניחוש כזה מסוכן אפילו לגבי דור 5. ההיסטוריה מלמדת שהנבואה אכן ניתנה לטיפשים: בדור 2 חשבו שזו תהיה איכות השיחות הקוליות, אבל ה-SMS כבש את הבמה; בדור 3 חשבו ששיחות וידאו יהיו הלהיט, והאינטרנט הנייד ניצח אותן; בדור 4 הימרו על הפס הרחב הנייד, אבל אינסטגרם ויוטיוב הכריעו אותו.
מומחים מדברים בהקשר לדור 6 על הולוגרמות תלת-ממדיות בנוסח "מלחמת הכוכבים" שיהיה ניתן ליצור בסמארטפון. לצורך כך נדרשת מהירות העברת נתונים של 580 גיגה-ביט בשנייה לפחות. מומחים אחרים מדברים על מסכים המשולבים בכל דבר - בגדים, רהיטים, מכשירים - כשהכל מקושר לענן; על בגדים חכמים המזהים בעיות בריאותיות; על מתחמי תעשייה אוטונומיים לחלוטין, למשל מפעלים ואפילו נמלים המופעלים על ידי בינה מלאכותית.
לרבים מהרעיונות הללו יש השלכות מפחידות למדי על הפרטיות, על חיי החברה ועל צורת העבודה העתידית שלנו, אבל התשובה עליהן תחכה קצת: עוד לא התחלנו להתמודד עם ההשלכות של דור 5.