לכולנו יש כזאת בבית: מגירה או קופסה עמוסה בכבלים ישנים שאספנו לאורך השנים - מהחיבור של מכשיר הווידיאו שרכשנו ב-1989 ועד כבל ההטענה של הסמארטפון הראשון שלנו. לידם (או, יותר סביר להניח, מלופפים סביבם) יש בטח גם כמה כאלה שאין לכם מושג מאיפה הם הגיעו ולמה הם משמשים. אם אתם בבידוד, חל"ת או עובדים מהבית בימים אלה, יש סיכוי גבוה שיש לכם הרבה זמן פנוי כדי לעשות סדר בבלגן הזה.
כמובן, אנחנו כאן כדי לעזור לכם. לא, אנחנו לא נגיע אליכם הבית ונמיין לצדכם את הכבלים - וזה ממש לא קשור להסגר. אבל אנחנו כן נסייע לכם לזהות את הכבלים המוזרים שצברתם לאורך השנים ונמליץ לכם מה לשמור ומה עדיף להשליך לפח.
USB Type-A
רובכם הגדול מכיר את הראש הזה מעשרות כבלים שצברתם לאורך שני העשורים האחרונים. הנה מה שאתם אולי לא יודעים: לצבע של פיסת הפלסטיק בתוך ראש הכבל (וכן בשקע ה-USB) יש משמעות. אם הפלסטיק הוא לבן, מדובר כנראה במיצג מוזיאוני עם קצב העברת נתונים מזעזע - כבל USB 1.0. זה תקן שהיה בשימוש בסוף שנות ה-90.
אם הפלסטיק שחור, מדובר כנראה בכבל USB 2, תקן מתחילת העשור הראשון של המאה שעדיין נפוץ עד היום. הפלסטיק כחול? זהו כבל USB 3, התקן הכמעט-הכי-עדכני. אם יש לכם מחשב מהשנים האחרונות, כנראה שיש בו כמה כניסות USB עם פלסטיק כחול בתוכן, ואחרות עם פלסטיק שחור. התקן הכי עדכני, USB 3.1, משתמש בצבע כחול-ירוק (teal).
אלה, כאמור, צבעי התקן, אבל בנוסף אליהם יש עוד כמה צבעים שחברות ספציפיות משתמשות בהן. כבלים שתומכים בהטענה מהירה של קוואלקום יגיעו עם פלסטיק בצבע ירוק, וכבלים שתומכים בהטענה מהירה של וואווי עם פלסטיק בצבע סגול. אגב, אם שקע ה-USB במחשב שלכם הוא צהוב, כתום או אדום, כנראה שמדובר בשקע שנשאר "ער" גם כשהמחשב במצב שינה.
ההמלצה שלנו: להעיף USB 1.0, לשמור USB 3.
USB Type-B
את הראש הזה אתם לא פוגשים הרבה, כנראה. הוא משמש בעיקר לחיבור של ציוד היקפי כמו מדפסות, סורקים וכוננים חיצוניים. הצבעים של USB Type-A רלוונטיים גם כאן.
לחיבור הזה יש שני אחים קטנים ונפוצים הרבה יותר. מדובר ב-Mini-B וב-Micro-B, כשבעברית השמות שהשתרשו הם "מיני-USB" ו"מיקרו-USB". את המיני כבר לא פוגשים הרבה כמו פעם, אבל יש סיכוי שיש ברשותכם עוד מכשיר-שניים שמשתמשים בהם. שלטי Move של פלייסטיישן 4, למשל, משתמשים עדיין ב-Mini-B. כבלי המיקרו נפוצים היום הרבה יותר, אפילו שהם נמצאים כבר בשלהי תקופת הרלוונטיות שלהם.
כבל מוזר שאתם עשויים לפגוש במגירה נראה כמו מיקרו-USB שהוסיפו לו עוד חלק קטן משמאלו. הוא כנראה מתחבר לכונן קשיח נייד, היות ומדובר ב-Micro-B שתומך בקצבי העברת מידע של USB 3.
ההמלצה שלנו: תשאירו לכם כמה כבלי מיקרו-USB, כבל מיני-USB וכבל Type-B למקרה הצורך.
USB Type-C
התקן העדכני ביותר, והרלוונטי ביותר לשנים הקרובות. סביר להניח שאתם משתמשים בו כדי להטעין את הסמארטפון שלכם, את האוזניות האלחוטיות וגאדג'טים אחרים. האמת, די מוזר שהוא בכלל הגיע למגירת הכבלים הישנים שלכם.
ההמלצה שלנו: חד-משמעית לשמור.
Lightning
יש לכם מכשירים של אפל? זה הכבל שלהם.
ההמלצה שלנו: לאגור.
Apple 30-pin
יש לכם מכשירים ישנים של אפל, למשל אייפון 4 או אייפד מהדורות הראשונים? זה הכבל שלהם.
המלצה: להשאיר אחד רק אם יש לכם עדיין מכשיר ישן שמתחבר באמצעותו.
כבל רשת
אם יש לכם הרבה כבלי רשת בבית, הסיכויים הם שאלה משתייכים לאחד משלושה תקנים שונים: Cat 5, Cat 5e או Cat 6. לא ניכנס יותר מדי להבדלים ביניהם, אלה טכניים מאוד, אבל Cat 6 תומך במהירויות גבוהות יותר. ההבדל בין Cat 5 ל-5e הוא בעיקר באיכות הכבל. איך תזהו איזה כבל יש לכם? זה צריך להיות כתוב איפשהו לאורכו. לא כתוב? לצערנו אין דרך צרכנית קלה לזהות.
ההמלצה שלנו: לתעדף Cat 5e ו-Cat 6.
HDMI
רוצים לחבר את המחשב לטלוויזיה? זה הכבל שאתם צריכים. כמו במקרה של USB, גם תקן HDMI עבר כמה גרסאות לאורך השנים. רק שבניגוד ל-USB, הכבלים הישנים שלכם כנראה עובדים בסדר גמור גם עם המכשירים החדשים. רוב רובם של הכבלים מהעשור האחרון מוגדרים כ-High-Speed (מהירות גבוהה) וזה לעיתים יהיה כתוב לאורך הכבל עצמו. הכבלים האלה תומכים בכל מה שתקני HDMI עד 2.0, התקן הרלוונטי ביותר היום, צריכים לספק.
בשנה האחרונה מגיעים לשוק יותר ויותר מכשירי HDMI 2.1, שאמנם יכולים להשתמש בכבלים הנוכחיים אבל צריכים כבלים עוד יותר מהירים כדי למצות את הפוטנציאל שלהם. אם אין לכם מסך 8K שאותו אתם רוצים לחבר לנגן 8K שלכם, זה כנראה עדיין לא רלוונטי עבורכם.
ההמלצה שלנו: להשאיר מספר סביר של כבלים, לכו תדעו מה עוד תצטרכו לחבר באמצעות HDMI.
DisplayPort
חלק ניכר ממסכי המחשב היום כוללים כניסת HDMI, אבל יש כאלה שמשתמשים בסוג שונה של כניסות, DisplayPort ו-Mini DisplayPort. כך התקעים האלה נראים, כשבצד השני יכול להיות תקע HDMI או DVI.
ההמלצה שלנו: לא יזיק לשמור כבל כזה, הם עדיין רלוונטיים.
ומשהו חשוב לגבי Mini Displayport: יש ממשק חיבור בשם Thunderbolt, שמפותח על ידי אינטל ואפל ביחד. הגרסה העדכנית שלו משתמשת ב-USB-C, אך שתי הקודמות השתמשו בחיבור Mini Displayport. אם על הכבל יש סימן של ברק, מדובר בכבל Thunderbolt מהדור הראשון או השני.
ההמלצה שלנו: להשאיר אם יש לכם עדיין מחשב עם Thunderbolt.
VGA
אם יש לכם כבל VGA בבית, אתם כנראה אוגרים אותם כבר לא מעט שנים. מדובר בחיבור שהחל את דרכו בשנות השמונים והתחיל להיעלם בתחילת שנות האלפיים. כבל VGA ל-VGA כבר כמעט ולא רלוונטי, כי רוב רובם של המסכים כיום לא מסוגלים לקבל אות בצורה כזו. אם בצדו השני יש חיבור מלבני עם כמה עשרות פינים, המשיכו לקרוא.
ההמלצה שלנו: לזרוק. אלא אם אתם עדיין משתמשים במחשב פנטיום שקניתם ב-1995.
DVI
תקן DVI, שהחל את דרכו בתחילת המאה, היה החיבור הדיגיטלי הראשון בין מחשבים למסכים. אמנם ה-HDMI די ייתר אותו לאורך השנים (בין השאר כי HDMI תומך ביותר צבעים ובהעברת אודיו), אבל יש עדיין כרטיסי מסך עם חיבור DVI, אז הוא לא בדיוק מת.
עוד נקודה רלוונטית היא שממשק DVI תומך הן בזרם מידע דיגיטלי והן באנלוגי, כך שניתן לחבר באמצעותו מקור ותיק (VGA) למסך חדש יותר, דבר שבלתי אפשרי לעשות עם HDMI בלי ממיר מיוחד. זו הסיבה שאולי יש לכם כבל שבצדו האחד DVI ובצידו השני VGA. אם יש לכם מחשב ישן, כבל כזה עשוי להועיל לכם.
ההמלצה שלנו: אפשר לוותר, בכפוף לאמור לעיל.
כבלי RCA
מחברי RCA (כבל בננה) נמצאים איתנו בערך 70 שנה, והם עדיין רלוונטיים. הם משמשים להעברת וידיאו ואודיו, ותוכלו למצוא אותם עד היום ברסיברים, פטיפונים, קונסולות משחק ישנות, וכן בטלוויזיות - כולל המסכים הכי חדשים בשוק. לאורך העשורים השתרשו מוסכמות לגבי צבעי הכבלים, אם כי הכבלים כולם זהים והצבעים הם רק עניין של נוחות. במוסכמות האלה אדום ולבן משמשים לאודיו, ואילו הצהוב לווידיאו. כשהמידע אודות אות הווידיאו מחולק לשלושה כבלים, אלו יהיו לרוב ירוק, כחול ואדום.
ההמלצה שלנו: להשאיר, הם לא מזדקנים.
SCART ו-S-Video
יש לכם כבל SCART או S-Video בבית? אתם לא אספנים של ציוד וידיאו ישן? אמרו להם להתראות.
ההמלצה שלנו: לפח
פורסם לראשונה: 11:17, 30.03.20