היום זה סוף סוף קורה: מיקרוסופט משיקה את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הפופולרית בעולם - ווינדוס. שש שנים לאחר שהבטיחה כי ווינדוס 10 תהיה הגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה, ותזכה רק לעדכונים תקופתיים, מיקרוסופט החליטה שיש לה מספיק מה לחדש כדי להצדיק את השם ווינדוס 11.
עוד כתבות שיעניינו אתכם:
ואכן, רשימת המכולת של החידושים הצפויים במערכת ההפעלה ארוכה מאוד: החל מתמיכה בהפעלה של יישומי אנדרואיד, דרך תפריט התחל חדש ועד לחנות מחודשת שמטרתה לייצר בית לכל יישומי ווינדוס באשר הם. אך כגודל השאיפות של מיקרוסופט, כך גם מספר השאלות שעולות כשמדברים על ווינדוס 11. כאן ננסה לענות על חלק מהן, ונצביע על שאלות מהותיות עליהן טרם קיבלנו תשובה.
מתי תצא ווינדוס 11?
תאריך ההשקה הרשמי של ווינדוס 11 הוא היום, 5 באוקטובר 2021. עם זאת, כמו בעדכוני ווינדוס אחרים מהשנים האחרונות, התאריך הזה הוא רק נקודת הפתיחה של חלון שדרוגים רחב. מיקרוסופט תציע למשתמשים לשדרג למערכת ההפעלה החדשה בצורה הדרגתית. עם זאת, אפשר להניח שתוכלו לכפות עדכון בצורה ידנית החל מ-5 באוקטובר. לפני מספר ימים התחילה מיקרוסופט להפיץ את גרסת ההשקה הסופית למשתמשי הבטא שלה. תהליך העדכון, אגב, לא שונה מעדכונים סדירים של ווינדוס - והינו כמעט אוטומטי בהנחה ויש לכם מחשב תומך.
כמה תעלה ווינדוס 11?
כמו עם ווינדוס 10, גם הפעם מרבית המשתמשים לא יידרשו לתת לאף אחד מזומן או פרטי אשראי כדי להתחדש בווינדוס 11. יש לכם עכשיו מחשב ביתי עם ווינדוס 10? רוב הסיכויים הם שהרישיון מזכה אתכם בשדרוג חינמי לגרסה הבאה. קונים מחשב חדש? גם כאן, רוב הסיכויים הם שאת השדרוג לגרסה החדשה תקבלו בחינם.
ומה אם יש לי ווינדוס 7 או גרסה מוקדמת יותר?
משתמשי ווינדוס 7 עם מחשבים שתומכים במערכת ההפעלה החדשה יוכלו לשדרג גם הם, אך בניגוד למשתמשי ווינדוס 10 לא מדובר בעדכון גרסה אלא בהתקנה מלאה של מערכת ההפעלה מחדש. עדיין עם XP או ויסטה? תצטרכו לרכוש את מערכת ההפעלה בנפרד - אם כי רוב הסיכויים הם שהמחשב שלכם ישן מכדי לתמוך בגרסה 11.
איך אדע האם המחשב שלי יכול להריץ את ווינדוס 11?
על פניו, למערכת ההפעלה החדשה יש דרישות סף לא מאוד גבוהות: מעבד במהירות גיגה-הרץ עם 2 ליבות או יותר, 4 גיגה זיכרון, 64 גיגה שטח אחסון, מסך 9 אינץ' לפחות (עם רזולוציית 720p לפחות) וכרטיס גרפי שמסוגל לתמודד עם DirectX 12. בפועל, המצב הרבה יותר מסובך.
בעת ההכרזה, הודיעה מיקרוסופט כי רק ארבעת הדורות האחרונים של מעבדי אינטל ושני הדורות האחרונים של מעבדי AMD יתמכו בווינדוס 11. זה אומר שאם יש לכם מעבד אינטל מדור שבע ואחורה, או מעבד AMD מסדרת Zen+ ואחורה, המחשב שלכם לא ייתמך על ידי מערכת ההפעלה בצורה רשמית. זה נכון גם למעבדים שעומדים בדרישה הטכנית של מהירות וליבות.
אם המעבד שלכם ישן יותר, לא תוכלו להתקין את מערכת ההפעלה בצורה הפשוטה, דרך ממשק העדכון המובנה של ווינדוס. עדיין תוכלו להוריד אותה ידנית ולהתקין אותה, אך במיקרוסופט לא מבטיחים שמחשבים אשר אינם נתמכים יקבלו עדכוני מערכת - כולל עדכוני אבטחה. הם לא אומרים גם שזה לא יקרה, אבל מזהירים מפני התקנה שכזו.
וזו לא המגבלה היחידה, במיקרוסופט רוצים עוד משהו: TPM 2.0. מדובר ברכיב חומרה שמגיע כיום מובנה בחלק מלוחות האם והמעבדים, שמתעסק במפתחות הצפנה. הוא מאפשר דברים כמו שימוש בכונן קשיח מוצפן, ומקשה על סוגים שונים של תקיפות נגד המחשב.
בהרבה מחשבים מודרניים כבר יש רכיב TPM, אבל הוא לא תמיד מופעל. כדי להבין אם הוא קיים, ולהפעיל אותו אם הוא כבוי, צריך להתעסק ב-UEFI - ממשק ההגדרות הבסיסי של המחשב. אם לא שמעתם עליו, אתם אולי מכירים את קודמו בתפקיד הזה, BIOS. זה די מסבך את העניינים, כי יצרני לוחות אם שונים קוראים להגדרות הרלוונטיות בשמות שונים.
כשהכריזה על ווינדוס 11, השיקה מיקרוסופט כלי שמטרתו להגיד לאנשים האם המחשב שלהם מסוגל להתעדכן למערכת ההפעלה החדשה, והכלי פסל את כל המחשבים שבהם רכיב ה-TPM היה כבוי. זה עורר מהומה קטנה, והוביל לכך שמיקרוסופט הורידה את הכלי מהאוויר והבטיחה לבנות אותו מחדש בצורה יותר יעילה. הגרסה החדשה הזו טרם הושקה.
בכל אופן, לא ברור כיצד מתכננת החברה לעזור למשתמשים להפעיל את רכיב ה-TPM. נכון לעכשיו, נראה שהמשימה היא על המשתמשים. מיקרוסופט מוכנה להגיד לכם שהוא טרם הופעל, אבל כל ההתעסקות עם ה-UEFI היא משהו שתצטרכו לעשות בעצמכם.
האם יש לכל המגבלות האלה סיבות טכנולוגיות טובות, או שמדובר בניסיון לגרום לאנשים לקנות מחשבים חדשים?
לחלק מהמגבלות יש סיבות מצוינות, אבל הניסיונות של מיקרוסופט לשכנע שמעבדים ישנים יותר, אפילו אם הם עומדים בדרישות כוח העיבוד, יפגמו מהותית בחוויה ובאבטחה של ווינדוס 11 נתקלים בינתיים בקיר של סקפטיות.
מה החידוש הגדול ביותר בווינדוס 11?
קשה להצביע על חידוש אחד ולקרוא לו "הגדול ביותר". אתם תבחינו בהבדלים לעומת ווינדוס 10 כבר ברגע הראשון, כאשר תגלו שורת משימות ממורכזת שאינה ממלאת את כל המסך (שאותה גם אי אפשר להזיז לצידי המסך, בניגוד למה שקרה עד עכשיו). גם תפריט ה"התחל" יהיה שונה, וכן חלון הווידג'טים.
יהיו יישומים חדשים, בראשם המסנג'ר Teams, ותהיה חנות חדשה. מיקרוסופט כשלה עם החנות שלה בווינדוס 10, כאשר הגבילה את סוגי היישומים שיכלו להיכלל בה. הפעם זו תהיה חנות לכל יישום ווינדוס זמין, והחברה אפילו לא תיקח מהמפתחים כסף אם הם יעשו את המונטיזציה של יישומיהם לא דרך מיקרוסופט. מאלה שיאפשרו לכם לרכוש את יישומיהם בחנות היא כן תיקח אחוזים.
רגע, ומה עם יישומי אנדרואיד?
מיקרוסופט הכריזה כי ווינדוס 11 תוכל לא רק להריץ את יישומי אנדרואיד, אלא גם תכלול חנות יישומים לאפליקציות - זו של אמזון. מדובר באחת מחנויות היישומים הגדולות ביותר לאנדרואיד כיום, בזכות הפופולריות של הטאבלטים מבית אמזון. עם זאת, חשוב לציין שמיקרוסופט הודיעה שהתמיכה ביישומי אנדרואיד, ועמה גם החנות של אמזון, יושקו במועד מאוחר יותר.
האם ווינדוס 11 תהיה זמינה בעברית?
כן.
האם ווינדוס 11 תהיה זמינה על טאבלטים?
כן.
האם היישומים הקיימים יעבדו עם ווינדוס 11?
מיקרוסופט, היסטורית, מרגישה צורך לתמוך לאחור ביישומים שפותחו עבור הגרסאות הקודמות של ווינדוס לאורך שנים ארוכות. רוב הסיכויים הם שיישומים שעבדו לכם בווינדוס 10 יעבדו גם בווינדוס 11.
האם חייבים לשדרג לווינדוס 11?
לא, ממש לא. אם אתם לא מהמאמצים המוקדמים של טכנולוגיות חדשות, יש לכם לפחות עד 14 באוקטובר 2025 ליהנות מהתמיכה של מיקרוסופט בווינדוס 10. כל עוד כל מה שחשוב לכם הם עדכוני אבטחה, בארבע השנים הקרובות לא תצטרכו לשדרג.
ומה אם אני רוצה מחשב חדש? מתי כדאי לקנות?
רוב המחשבים שנמכרים כיום יתמכו בווינדוס 11 כשזו תצא. כמו כן, הסתיו הוא התקופה שבה רוב יצרניות המחשבים מחליפות דגמים, אז צפו למבול מחשבי ווינדוס 11 בחודשים הקרובים.
יש לכם שאלות נוספות על ווינדוס 11? כתבו לנו בתגובות
פורסם לראשונה: 07:00, 17.09.21