בשנים האחרונות חלה התקדמות מרשימה בעולמות הבית החכם. לפתע, מקררים החלו להציע לנו מתכונים בהתבסס על חומרי הגלם שיש בהם ותנורים מתחברים לרשת הווי פיי ומציעים לנו להתחיל לאפות עוד לפני שיצאנו מהסופר. והמגמה הזו רק צפויה להתרחב בשנת 2025.
בעוד שבעבר היכולת לשלוט במכשירים מרחוק באמצעות אפליקציה או להדליק אורות בקול הייתה נחשבת לחדשנות פורצת דרך, כיום מדובר על נקודת מוצא בלבד. עתיד הבית החכם טמון בטכנולוגיות מבוססות AI, ניתוח נתונים מתקדם וחווית משתמש המבוססת על התאמה אישית ברמה שעוד לא הכרנו.
ממטהרי אוויר, דרך מערכות תאורה חכמה, שואבים-שוטפים עם AI, מראות חכמות ומערכות השקיה מתקדמות – אלו חמשת הגאדג'טים המובילים שצפויים להיכנס אלינו הביתה ולשלוט באופן שבו אנחנו חווים את החיים עצמם.
AI במטהרי האוויר: הבינה שתעזור למשפחה לנשום אוויר נקי יותר
כשאנחנו מדברים על זיהום אוויר, רובנו חושבים מיד על הסביבה החיצונית שלנו, ומעטים מקדישים מחשבה על האוויר אותו אנחנו נושמים בבית, למרות שגם אותו, ובכן, אנחנו נושמים באופן קבוע.
עם העלייה בזיהום האוויר בערים גדולות והכרה רחבה יותר בסיכונים הקשורים לפליטת מזהמים, אבק, אבקני צמחים ואלרגנים שונים, מטהרי האוויר הפכו לפריט חיוני למדי. בשנת 2025 אנחנו צפויים לראות דור חדש של מטהרי אוויר חכמים המצוידים בחיישנים מתקדמים המסוגלים לזהות חלקיקים, גזים רעילים ואף נגיפים וחיידקים מסוימים.
ב-2025 אנחנו צפויים לראות דור חדש של מטהרי אוויר חכמים המצוידים בחיישנים המסוגלים לזהות חלקיקים, גזים רעילים ואף חיידקים מסוימים
למרות שמותגים מובילים כמו דייסון ושיאומי כבר מציעים דגמים שמתחברים לאפליקציות בסמארטפונים, אנחנו צפויים לראות שילוב גדול יותר של AI במטהרי האוויר, שלומד את הרגלי המשפחה ויודע לזהות את דפוסי זיהום האוויר בבית. למשל – אם המטהר יזהה עלייה בלחות האוויר העלולה להוביל להיווצרות עובש, הוא ידע להפעיל באופן אוטומטי תוכנית שתוריד את אחוזי הלחות באוויר.
תאורה חכמה: אור מותאם אישית למצב הרוח שלכם
אחד הטרנדים הבולטים בעולם הבית החכם הוא התאורה החכמה, אך בשנת 2025 אנחנו צפויים לראות את התחום מגיע לרמות חדשות של התאמה אישית. כבר כיום קיימות מערכות המאפשרות שליטה מרחוק או באמצעות קול על צבע האור ועוצמתו, ובקרוב מערכות אלו יוכלו להשתמש באלגוריתמים מתקדמים לניתוח שגרת המשפחה, כך שיתאימו את התאורה לא רק ליום ולשעה, אלא גם למצב רוח, לאירועים מיוחדים ואפילו לבריאות העיניים.
במקביל, באמצעות חיישנים מבוססי זיהוי פנים, המערכת “תזהה” מי נכנס לחדר ותתאים את טמפרטורת הצבע המועדפת עליו. האם זה ישים סוף לריבים בין בני זוג הצריכים לבחור תאורה לבית, כאשר אחד מעדיף לבן חם והשני אוהב תאורה קרה? נשאר רק לקוות.
שואב-שוטף עם בינה מלאכותית: הרובוט שלומד את הבית
שואבי האבק הרובוטיים, שהיו בתחילה בגדר גאדג’ט נישתי, השתדרגו משמעותית בשנים האחרונות. בשנת 2025 אנחנו צפויים להמשיך לראות את המגמה בה יותר ויורת שואבים-שוטפים מגיעים עם יכולות AI משוכללות, המעניקות את האפשרות למפות את הבית בצורה חכמה ודינמית, ולזהות אתגרים בזמן אמת. במילים אחרות – היכולות האנליטיות של הרובוטים הולכות להשתפר אפילו יותר.
מראות מדברות: מראה מראה שעל הקיר, מה תחזית מזג האוויר?
מראה היא כבר לא רק פריט עיצובי, אלא יכולה להפוך למרכז מידע אישי חשוב ויעיל ביותר. כבר היום ישנם פיתוחים של חברות כמו HiMirror ו-CareOS המציעות מראות עם לוח מיוחד המציג טיפים לטיפוח ומעקב אחר מצב העור. בשנה הקרובה אנחנו צפויים לראות את דור ההמשך, עם יותר ויותר פיצ'רים חכמים שיתווספו למראות החכמות.
המראה החכמה של העתיד תוכל להציג, בין היתר, את תחזית מזג האוויר, להתחבר לסמארטפון שלכם ולהציג תזכורות, מידע על איפור ועוד. יתרה מכך, כבר היום ישנם פיתוחים שונים שמטרתם לגרום למראה להתממשק עם מכשירי בריאות ולספק ניתוח רפואי ראשוני, כמו: מדידת קצב לב ומדדים חיוניים, אבחון שינויים בצבע הפנים או בעור, ואף המלצות לפעילות גופנית או לתזונה נכונה ובריאה.
מערכת גינה מתוחכמות: התרעות על מזיקים שתוקפים לכם את הגינה
החזרה לטבע ולסביבה הפכה לתופעה רחבה בשנים האחרונות, כשרבים מנסים לגדל צמחים וירקות בגינה או במרפסת הבית. אך לא לכולם יש את הזמן והידע הדרוש לטפל בגינה בצורה מיטבית (כן, אנחנו מדברים אליכם "הורגי הצמחים" הידועים).
כאן נכנסות לפעולה מערכות הגינה החכמות, שמבוססות על חיישני לחות, ניטור איכות אדמה וניתוח מזג האוויר. חברות שונות בתחום כבר מפתחות פתרונות שמאפשרים שליטה מלאה על מערכות ההשקיה מהסמארטפון, ובשנת 2025, הטכנולוגיה תצעד שלב נוסף קדימה ותדע להתאים את ההשקיה לא רק על פי תחזית מזג האוויר, אלא גם על פי ניתוח של תפקוד הצמחים עצמם.
הגינה הביתית תפרח לאורך כל השנה, ללא צורך בבזבוז מים מיותר או בהתעסקות אובססיבית בהשקיה ידנית
דמיינו מערכת שיודעת לזהות מחסור תזונתי בצמח מסוים, לשלוח התראה לסמארטפון, ואף להזמין אוטומטית דשן מתאים. או מערכת שיכולה להתריע בפניכם על מזיקים שתוקפים את הצמחים שלכם, לסווג אותם ולהסביר לכם כיצד להתמודד איתם ביעילות. כך, הגינה הביתית תפרח לאורך כל השנה, ללא צורך בבזבוז מים מיותר או בהתעסקות אובססיבית בהשקיה ידנית.
חיבור בין מערכות: הבית שמדבר עם עצמו
אם נסתכל על התמונה הגדולה, אחת ההתקדמויות המשמעותיות בתחום הבית החכם בשנת 2025 צפויה להיות היכולת לחבר בין כלל המערכות השונות ויצירת "אקוסיסטם" אחיד שבו כל המכשירים החכמים יודעים לדבר זה עם זה ולפעול באופן מסונכרן.
כך, מטהר האוויר יידע להעלות את רמת הסינון כשהשואב-שוטף פועל ומעלה אבק, המראה החכמה תקבל מידע על איכות האוויר ותוכל להזהיר את בני הבית עם המגבלות הבריאותיות, ומערכת התאורה החכמה תדע להתאים את עוצמת האור בהתאם לרמת האבק שיש באוויר או לרמת הלחות. למעשה, הבית החכם לא יפעל עוד כאוסף של מכשירים נפרדים, אלא כ"מערכת אקולוגית" שלמה.
בתוך כמה שנים, הגאדג'טים הללו צפויים להיות חלק מהסטנדרט הבסיסי של בנייה ורכישת דירות חדשות. אם היום אנו מדברים עליהם כעל "תוספת" או "שדרוג", הרי שבעתיד הלא-רחוק הם יהיו חלק בלתי נפרד מעיצוב והתכנון ההנדסי של כל בית.
בתוך כמה שנים, הגאדג'טים הללו צפויים להיות חלק מהסטנדרט הבסיסי של בנייה ורכישת דירות חדשות
כך, ניתן לצפות שבטווח של עשור ניהנה כולנו מבתים שאינם רק חכמים – אלא גם בריאים וידידותיים יותר לסביבה. כשמדובר בכלים כמו מטהרי אוויר חכמים, תאורה דינמית, שואבים-שוטפים רב-תכליתיים, מראות אינטראקטיביות ומערכות גינה מושקעות, אין ספק שהעתיד כבר כאן – וכל שנותר הוא לאמץ אותו לחיקנו.
פורסם לראשונה: 17:47, 03.01.25