ירי הרקטות מלבנון לעבר הגליל המערבי הוביל נכון לעכשיו לשני פצועים קל ולפגיעה ברכוש. צוותים של מס רכוש יצאו בשעות אחר הצהרים לאתרים שבהם נפלו טילים ונגרמו נזקים. ככל הידוע ניזוק בית וכמו כן נגרמו כנראה נזקים למספר כלי רכב ולרכוש ציבורי. יצוין, כי אזעקות נשמעו בשעות הבוקר המוקדמות (חמישי) גם בעוטף עזה ובמערב הנגב. מדובר צה"ל נמסר כי שבע רקטות קרקע-אוויר (נ"מ) נורו מרצועת עזה והתפוצצו באוויר. חמש מהרקטות שוגרו לכיוון שטח ישראל ושתיים לעבר הים בשטח הרצועה. לא בוצעו יירוטים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
מה עושים אם האוטו או הבית נפגעו, האם אני זכאי לפיצוי אם בדרך לממ"ד נפלתי ושברתי יד והאם ניתן לבטל חופשה שהזמנו בשל מצוקה נפשית בעקבות המצב? ynet הכין לכם מדריך בנושא באמצעות עו"ד קרן פישר, אחראית מחלקת נזיקין במשרד ש. פרידמן אברמזון.
הזמנתי חופשה לעוד מספר ימים, אולם לאור גל הטרור אני מרגיש מפוחד ומבקש לבטלה. האם אני יכול?
הוראות הדין לא מקנות לצרכן זכות לבטל עסקה בעקבות מצב רגשי, גם אם הוא נובע ממצב אובייקטיבי ואותנטי. אולם המצב מתהפך כשיש הנחיה להישאר בבתים או הנחיה לא להיכנס לאזורים מסוימים.
האוטו שלי נפגע מרסיסים, מי יפצה אותי?
לפי החוק בישראל, מגיע פיצוי הן בגין נזקי רכוש והן בגין נזקי גוף שנגרמו, בין היתר, כפי שקורה כעת - נזקים כתוצאה מפעולות איבה של ארגון עוין לישראל או מפעולות שבוצעו תוך סיוע לארגון עוין, בשליחותו, מטעמו או על מנת לקדם מטרותיו.
החוק אף קובע חזקה לפיה אם נפגע אדם בנסיבות שיש בהן יסוד סביר להניח שנפגע פגיעת איבה, יראו את הפגיעה כפגיעת איבה אם לא הוכח אחרת. הפיצוי ניתן הן לתושב ישראל, הן לאזרח ישראלי והן למי שנכנס לישראל על פי אשרה או רישיון שניתנו לפי חוק הכניסה לישראל.
בהקשר זה מסבירה עו"ד ענת גינזבורג, מומחית לנזיקין, יו"ר ועדת נכים תגמולים ושיקום בלשכת עורכי הדין, כי מס רכוש הוא הגוף שמפצה במקרה שרכב או רכוש נפגע כתוצאה מפעולת איבה. לצורך כך, חייבים לקבל אישור מראש מקרן הפיצויים (מס רכוש) לפני תיקון הרכב. יש לפנות למוקד מס רכוש ולהגיש את התביעה על הטופס הרלוונטי בתוך שבועיים ממועד האירוע.
הדירה שלי ניזוקה מפגיעת ישירה או מרסיסים, אני זכאי לפיצוי?
עו"ד גינזבורג מסבירה כי יש להודיע באופן מיידי קרוב לזמן האירוע, כך שאנשי קרן הפיצויים (מס רכוש) ברשות המיסים יגיעו לדירה עם אנשי מקצוע כגון מהנדסים ושמאים על מנת לאמוד את הנזק.
מטרת השמאות היא לקבוע את שווי הפיצוי הכספי, כך שניתן יהיה לשקם ולתקן את הנזק, על פי אנשי מקצוע לפי בחירת הניזוק. הנפגעים יכולים לבחור בין שתי אופציות, האחת שיקום הנזק ע"י חברות מטעם הקרן לפיצויים, והשנייה היא שיקום המבנה באמצעות אנשי מקצוע לפי בחירת הנפגעים.
יש להגיש הודעה על הנזק בתוך שבועיים ממועד האירוע. את תביעת הפיצויים יש להגיש בתוך שלושה חודשים ממועד האירוע. לגבי פיצוי על ידי חברת ביטוח המבנה, יש לבדוק את תנאי פוליסת הביטוח שרכשתם על מנת לוודא שאין החרגה של נזקי פעולת איבה.
ומה לגבי תכולת הדירה שנפגעה?
במקרה של תכולת דירה, הנפגעים זכאים לפיצוי, על פי הקטגוריות הבאות: אין פיצוי על כסף מזומן, תכשיטים, אמנות (ציורים, פסלים וכו') ועתיקות; הנזק נגרם עקב אירוע איבה; הדירה נמצאת בשטח ישראל; הנפגעים הם בעלי הרכוש.
לצורך כך יש לפנות לקרן הפיצויים בתוך שבועיים ממועד הנזק ולהגיש תביעה לקרן הפיצויים תוך שלושה חודשים. ניתן להגישה גם באופן מקוון. כמו כן, יש לבדוק את פוליסת הביטוח היות ובחלק מהפוליסות ניתן לקבל פיצוי על תכולה המתייחס להפרש בין הפיצוי המוגבל שמשולם על ידי מס רכוש לבין הנזק בפועל.
בעודי יורדת למקלט נפלתי מבהלה ושברתי את הרגל. מה עושים?
נפילה או פגיעה בזמן ירידה למקלט או ריצה למרחב מוגן, כמו גם ריצה לחדר הילדים כדי להוציאם למרחב מוגן או לשמור עליהם בקשר עם קולות פיצוצים, אזעקות וכדומה, נחשבת כפגיעה כתוצאה מפעולות איבה, ככל שהנסיבות הנטענות שגרמו לפגיעה תוכחנה. אולם, יש להציג תיעוד כלשהו שיוכל לשמש יסוד לסבירות הנחה שמדובר בפעולת איבה במועד הנטען לפגיעה. למשל, שהמועד תואם למועד בו נשמעו אזעקות או הוצגו הודעות במדיה המורות על כניסה למרחבים מוגנים.
כיצד ניתן להוכיח שאני נפגע חרדה ומה הן זכויותיי?
עו"ד נתן רון ודוד לסגולד ממשרד רון-פסטינגר המתמחה בדיני נזיקין, ביטוח ורשלנות רפואית, מציינים כי נפגע חרדה כתוצאה מנפילת רקטות עשוי לזכות בהכרה מהמוסד לביטוח לאומי (מל"ל) כ"נפגע פעולות איבה". לשם כך, עליו להגיש תביעה באמצעות הטופס המתאים למל"ל תוך ציון מדויק של זירת האירוע והמל"ל בודק את קיום האירוע מול כוחות הביטחון (יש במשרד הביטחון גוף שקרוי "הרשות המאשרת" שזה תפקידו).
משאושרה התביעה, ניתן להגיש למל"ל תעודות אי-כושר מלא כדי להוכיח היעדרות מהעבודה ואי-יכולת להשתכר כתוצאה מהאירוע ולקבל פיצוי עבור כך. בהמשך יש לבחון האם נותרו נזקים כדוגמת חרדות סיוטים וכו', העולים לכדי נכות נפשית זמנית או לצמיתות.
יש להקפיד על מעקב רפואי ותיעודו כדי לשכנע בקיום נכות כזו. ככל שתוכר נכות הדבר יזכה את הנפגע במענק חד פעמי (בנכות עד 19% לצמיתות) או בקצבה חודשית במקרים החמורים יותר - 20% נכות ומעלה.