על רקע הירידה במחירי הדירות, לפי הנתונים שפורסמו היום (חמישי) על ידי הלמ"ס, מדד מחירי השכירות עלה ב- 0.4% בממוצע בלבד בחודש מאי, אך עבור דירות במדגם שבהן הייתה תחלופת שוכר נרשמה עלייה ממוצעת של 8.6% בשכר הדירה החודשי. בלמ"ס התחילו לפרסם נתון זה לפני שנה בדיוק, ומאז נתון זה נע בין 5%-9% לחודש. עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 3.6%, ונתון זה נע בשנה האחרונה בין 1%-4% בחודש.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
נזכיר, מחירי השכירות הם חלק ממדד המחירים לצרכן, שמפורסם מדי חודש, ויש להם משקל לא קטן (כ-26% החל מהחודש הנוכחי) ב"סל" המוצרים שמשפיעים על המדד - שלפיו נמדדת האינפלציה בישראל.
במשך השנים הייתה ביקורת רבה על נתונים אלה, שלטענת רבים לא משקפים את המצב האמיתי בשוק, ומוטים כלפי מטה מכל מיני סיבות. ביקורת זו הוחרפה בשנה שעברה, אז שוכרים רבים מאוד העידו על העלאות מחירי שכירות בעשרות אחוזים.
בתגובה לביקורת, פרסמה הלמ"ס לראשונה לפני שנה ביחד עם הודעת המדדים החודשית, פירוט והסברים לגבי האופן שבו מחושב השינוי במחירי השכירות.
בלמ"ס הסבירו כי מדד שכר הדירה מבוסס מידי חודש על מדגם של כ-17 אלף תצפיות שאמור לייצג שלוש קבוצות אוכלוסייה בקרב שוכרי הדירות.
הקבוצה הראשונה היא שוכרים המצויים תחת חוזה, שעבורם כמובן המחיר לא השתנה באותו חודש, הקבוצה השנייה היא שוכרים שמחדשים חוזה שהסתיים והקבוצה השלישית היא השוכרים החדשים - שמייצגים דירות במדגם שבהן הייתה החלפת שוכר - כלומר אלה שחתמו על חוזה חדש.
כאמור, קבוצות אלו אינן משפיעות באופן אחיד על חישוב המדד, וזאת מכיוון שהקבוצה הראשונה, זו ששינוי המחיר לגביה תמיד יהיה אפס, מהווה חלק ניכר יותר מסך הדירות, בעוד שהקבוצות הנוספות, שרק אצלן ניתן לראות מה קורה בעצם בשוק, מהוות חלק קטן יותר.
מבחינת מחירי הדירות לקנייה, מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ - אפריל 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר - מרץ 2023, נמצא כי מחירי הדירות ירדו ב-0.2%. שיעור התייקרות הדירות ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-9.8%.