מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר 2024 הפתיע בירידה חדה של 0.4%, פי שניים מהתחזיות, מה שהוביל לירידה קלה בשיעור האינפלציה השנתי ל-3.4% (לעומת 3.5% בחודש שעבר). עם זאת, למרות הבשורה הטובה יחסית שמחזירה את האינפלציה השנתית לכיוון היעד של בנק ישראל (1%-3%), לא צפוי שהריבית תרד בהחלטה הקרובה בינואר משום שמדד דצמבר צפוי להעלות את האינפלציה ומדד ינואר, שיכלול את כל עליות המחירים כולל עליית המע"מ ומחירי החשמל והמים, מיסי הארנונה והתחבורה הציבורית - צפוי לזנק כבר בקרוב לאחוז.
עם זאת, אם גם מדד דצמבר יהיה נמוך יחסית - תסתיים שנת 2024 עם אינפלציה של כ-3.5%, פחות מכ-4% שחזו האנליסטים וכלכלני הבנקים ומשרד האוצר.
1 צפייה בגלריה
אינפלציה עליית מחירים
אינפלציה עליית מחירים
אינפלציה עליית מחירים
(צילום: shutterstock, צביקה טישלר)
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: ירקות ופירות טריים שירדו ב-6.6%, תחבורה שירד ב-1.5%, חינוך, תרבות ובידור שירד ב-1.3% והנעלה שירד ב-0.7%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: הלבשה שעלה ב-1.2% ומזון, דיור ושונות שעלו ב-0.3%, כל אחד.
יצוין כי בשכר הדירה עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 2.6% ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 3.8%. יודגש כי שיעורי השינוי הללו משקפים קירוב לשיעור השינוי השנתי בשכר הדירה בקבוצות אלה. זאת מכיוון ששכר הדירה אינו משתנה עבור הרוב המוחלט של השוכרים במהלך השנה האחרונה, בשל הימצאותם תחת חוזה שכירות שבו נקבע שכר-הדירה החודשי, לרוב ללא מנגנוני הצמדה.
נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון אמר לאחרונה כי הפחתות הריבית לא יהיו לפני מחצית שנת 2025 אולם יתכן שבשל שינוי המצב הביטחוני באיזור והמשך הפחתות הריבית באירופה ובארה"ב, תחליט הוועדה המוניטארית של בנק ישראל בראשותו בכל זאת להפחית את הריבית סמוך לחג הפסח.
יצוין שלאחר הפחתת הריבית באירופה בסוף השבוע ברבע אחוז צפויה ביום רביעי השבוע הפחתת ריבית בשיעור דומה בארה"ב, מצב שיכול לחזק מעט את השקל מול המטבעות הזרים בימים הבאים - וזאת למרות שהמדד השלילי צפוי לקרב לאביב הפחתת ריבית גם בישראל, כאמור.

שינוי במחירי שוק הדירות

מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אוגוסט – ספטמבר 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.5%. זאת, לאחר ירידה קלה בחודשיים הקודמים של 0.1%. בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.4%-), צפון (1.5%), חיפה (0.2%-), מרכז (0.4%), תל אביב (1.0%) ודרום (0.4%).
בנוסף, מחירי הדירות החדשות עלו ב-0.3%. מכלל העסקאות של דירות חדשות, שיעור העסקאות במסגרת תמיכה ממשלתית עלה מ-22.8% בתקופה הקודמת (אוגוסט – ספטמבר 2024) ל-24.7% בתקופה הנוכחית. מבדיקת של הלמ"ס עולה כי מדד מחירי הדירות החדשות בניכוי עסקאות בתמיכה ממשלתית (דירות שנמכרו במסגרת תוכניות דירה בהנחה, כמו מחיר למשתכן ומחיר מטרה) עלה ב-1%.
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר – אוקטובר 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים ספטמבר – אוקטובר 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.7%. בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים במחוזות הבאים: חיפה (11.1%), צפון (9.5%), מרכז (7.7%), תל-אביב (5.9%), דרום (5.2%) וירושלים (1.7%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-3.6%.