שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ויו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, קיימו היום (ה'), מסיבת עיתונאים משותפת ובה הציגו את הסכם השכר חדש במגזר הציבורי והסכם השכר החדש לסייעות. ynet העביר את הדברים בשידור חי.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
שכרם של עובדי המגזר הציבורי לא עודכן בחמש השנים האחרונות חרף האינפלציה, ובהסתדרות תבעו אמנם העלאת שכר בשיעור של 15%, שתשולם במדרגות בשנים הבאות, אך הסכימו לבסוף על תוספת נמוכה יותר של כ-11%, שתשולם לפי הפריסה הבאה: תוספת שקלית אחידה של 400 שקל ביוני 2023 שתעלה ל-500 שקל באוקטובר 2024, תוספת של 2% בדצמבר 2024, שתעלה ל-3.5% באפריל 2025, תוגדל ל-5% באפריל 2026 ול-6% באפריל 2027.
בנוסף, עובדי המגזר הציבורי יקבלו מענק חד פעמי של 6,000 שקל במשכורת מרץ, הסייעות יקבלו שדרוג משמעותי בשכר ושבוע העבודה בבמגזר הציבורי בלבד יקוצר מ-42 שעות בשבוע ל-41 שעות ביוני 2023 ול-40 שעות בינואר 2025. כלומר משרה מלאה תחשב פחות שעות מכפי שהיא מחושבת כיום, אך לא בכל המשק - אלא רק במגזר הציבורי, אלא אם שר הכלכלה יחתום על צו הרחבה. בנוסף יתווסף לעובדי המגזר הציבורי חצי יום חופש נוסף באיסרו חג - יום המימונה, וזאת על חשבון המעסיק.
עוד מסתמן כי באוצר הסכימו להוציא מחוק ההסדרים את החוק שהיה אמור לבטל את הגדלת הפטור ממס לפנסיונרים. העלות תעמוד על כ-12 מיליארד שקל וייתכן שיידרש קיצוץ רוחבי נוסף כדי לממנו.
לפי השלטון המקומי הסכם הסייעות ייכנס לתוקף באפריל 2023 כאשר שכר בסיס של סייעת חדשה בגני ילדים יעלה ל-7,800 שקל (כולל מענק אי היעדרות חודשי בסך 600 שקל) במקום 6,200 שקל כיום. כמו כן, תינתן תוספת ותק של 50 שקל לכל שנה, ותוספת לימודים בסך 400 שקל בכל שלוש שנים ובסך הכל ארבע פעימות לימוד בשווי 1,600 שקל מעל השכר הבסיסי. ההסכם כולל את כל הסייעות ברפורמה, סייעות משלבות, רפואיות, סייעות גני ילדים וחינוך מיוחד. הסייעות הקיימות תקבלנה תוספות שכר על סך כ-2,000 שקל.
לפני כשבוע הוסכם בין ראשי האוצר וההסתדרות לחתום על הסכם קיבוצי חדש בעניין השתתפות המדינה בהוצאות של עובדי שירות המדינה בארוחות במהלך יום העבודה. ההחלטה שהתקבלה היא להעלות את סכום ההשתתפות בארבעה שקלים ל-22 שקל ביום.
יצוין שבשנתיים הקודמות התקיימו מגעים ממושכים בין נציגי האוצר וההסתדרות כדי לנסות ולהגיע להסכם חדש במשק, אולם הדיונים התנהלו בעצלתיים והצדדים היו רחוקים מהגעה להסכמה. יש לציין כי בר דוד התעקש לא להתערב בשבועות האחרונים במאבק הציבורי נגד תוכנית נתניהו-לוין להחלשת מערכת המשפט, למרות הקריאות בקרב ארגוני העובדים שישבית את המשק בשל הסכנה הצפויה לעבודה המאורגנת.
בר דוד התייחס לכך כשישב ליד סמוטריץ' ואמר לו: "אנחנו יושבים פה משני צידי המתרס, חותמים על הסכם, בלי להקיז דם, באווירה חיובית, מתוך רצון לטפל בעם ישראל, ואני פונה אליך: שים את כל כוח משקלך על האנשים בכנסת ובואו נעצור את מה שקורה היום ברחובות עם המחאה, הדבר הזה חייב להיפסק. חייבים לעצור ולדבר. הדברים הם לא בלתי פתירים. אני מצפה ממך לעשות רגיעה במדינת ישראל".
סמוטריץ' השיב: "גם המערכת הפוליטית חייבת לדעת להתכנס. אני משוכנע שאפשר להגיע למתווה מוסכם, יחד כאחים, חברים , משפחה, חברים למפעל ציוני אדיר שהוא נס ועלינו מוטלת האחריות לשמור עליו ולפתח אותו".
אשתקד לא יושם גם הסכם "עסקת החבילה" שהושג בדבר העלאת שכר המינימום, עם נפילת הממשלה. על פי ההסכם בשנת 2022 לא היו אמורות להיות משולמות תוספות שכר במשק. שכר המינימום היה אמור לעלות בהדרגה לראשונה מזה חמש שנים בחודש אפריל 2022 ועד שנת 2026 בחמש פעימות מ-5,300 שקל ל-6,000 שקל.
"עסקת החבילה" לא התקיימה, בין השאר, כי בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת סרבו לכך ששכר המינימום יעלה רק ב-100 שקל אשתקד, ונכון לעכשיו הוא צפוי לעלות בכ-270 שקל בעוד חודש בשל ההצמדה לשכר הממוצע שזינק.
פורסם לראשונה: 10:28, 02.03.23