היום (ראשון) בבוקר ייכנס לתוקף "חוק החשבוניות" החדש. החוק שיזמה רשות המיסים במשרד האוצר קובע כי כל עסקה שתבוצע בכל מקום ובכל תחום בישראל בין בתי עסק, בשווי של 25,000 שקל ומעלה, תדרוש אישור מראש של רשות המיסים. המטרה היא להיאבק בעבריינות החשבוניות הפיקטיביות.
מדובר בחוק שיטיל מטלה חדשה על כל בתי העסק והחברות בישראל. רבים מבעלי העסקים התבטאו בשבוע האחרון כי הם עדיין לא יודעים להתנהל לפי החוק החדש, אולם ברשות המיסים הסבירו כי הם קיימו לאחרונה הדרכות רבות בנושא, ואין עוד כל אפשרות לבצע החל ממחר עסקאות ללא אישור מראש של הרשות בסכומים העולים על סכום של 25,000 שקל.
המגזר העסקי סוער בחודשים האחרונים בעקבות החוק החדש. כל ניסיונותיהם החוזרים ונשנים, כולל בשבועות האחרונים, של ראשי הארגונים במגזר העסקי לדחות את כניסת החוק לתוקף ואף למנוע את הכנסתו לספר החוקים – נכשלו. טענתם היא שמדובר בבירוקרטיה שתהווה נטל עצום על כל העסקים בישראל.
בחודש האחרון נעשה הניסיון האחרון לדחות את הפעלת החוק לשנת 2025, או לפחות עד חודש אוקטובר השנה, בעיקר בשל המלחמה. אולם דרישתם של ראשי המגזר העסקי, התאחדות התעשיינים, לשכות רואי החשבון ויועצי המס וארגוני העצמאים שנדונה בישיבה מיוחדת עם בכירי משרד האוצר ורשות המיסים - נדחתה סופית, לפי שעה. "לא תהיה עוד דחייה וזה סופי", הבהירו בכירי האוצר בגיבויו של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. ברקע, הגירעון העצום בתקציב המדינה, והציפייה שהחוק החדש יסייע למנוע פגיעה של מאות מיליוני שקלים כבר בשנה הקרובה.
רק בחודשים האחרונים נחשפו אלפי חשבוניות כאלה, בערך של יותר ממיליארד שקלים, כאשר חברות שונות, בעלי עסקים ובעיקר כאלה הקשורים לארגוני פשיעה, ניסו להונות את שלטונות המס ולעשות רווחים של מאות מיליוני שקלים, כתוצאה מהצגת חשבוניות פיקטיביות על חברות ופעולות שכלל לא היו קיימות. ההערכות הן שחשבוניות פיקטיביות רבות לא נתפסו כלל לפני הפעלת החוק החדש, ומפיציהן הוציאו במרמה מקופת המדינה עשרות ואף מאות מיליוני שקלים גם בתקופה האחרונה.
מנהל רשות המיסים, שי אהרונוביץ, אמר גם הוא בימים האחרונים ל-ynet כי "לא תהיה עוד דחייה מעבר ל-5 במאי. החוק ימנע את המשך ההונאה באמצעות חשבונות פיקטיביים והוא מהחשובים שחוקקו כאן בעת האחרונה למניעת עבריינות מס".
רואי חשבון דווקא שיבחו ברובם את החוק החדש, בתנאי שאכן יצליח לעצור את הקבלות הפיקטיביות. נשיא לשכת רו"ח, חן שרייבר, ציין כי אם יתברר שהחוק אינו ישים ומהווה מכשול לעסקים, ניתן יהיה, לפי הבטחת משרד האוצר וועדת הכספים של הכנסת, לדון בו מחדש לקראת ראשית שנת 2025.
רו"ח איריס שטרק, לשעבר נשיאת לשכת רו"ח, אמרה כי "יש לברך על כניסת החוק לתוקף. זהו מהלך אסטרטגי וחיובי, הנכנס כעת לתוקף לאחר מספר דחיות. החוק יצמצם מאוד את תופעת החשבוניות הפיקטיביות המייצרות הון שחור שפוגע במישרין בכל אחד מהאזרחים משלמי המיסים כחוק, בכך שחלק גדול יותר של נטל המס נופל על כתפיהם".
מהו מודל חשבוניות ישראל?
זהו תיקון חקיקתי שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2024 ומועד תחילת אכיפתו נדחתה בגין המלחמה ל-5 במאי 2024. תכליתו היא להיאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות על ידי הנפקת מספרי הקצאה לחשבוניות שמפיקים עוסקים לעוסקים אחרים, וקביעה כי לא ניתן לנכות את המע"מ המופיע בחשבונית שמעל לסכום מסוים, ללא קיומו של מספר הקצאה.
אז מה בעצם משתנה החל ממחר?
עוסק שקיבל חשבונית מס מעוסק אחר בסכום גבוה מ-25,000 שקלים, לפני מע"מ, לא יוכל לנכות את המע"מ הגלום בחשבונית אם אין לה מספר הקצאה. הסכום המינימלי שהחל ממנו תחול החובה לקבל מספר הקצאה יירד בהדרגה מידי שנה – ל-20,000 שקלים ב-2025, 15,000 שקלים ב-2026, 10,000 שקלים ב-2027 ו-5,000 שקלים ב-2028. בשלב ראשון, כל בקשה למספר הקצאה תיענה בחיוב. החל מה-1 בינואר 2025, רשות המיסים תתחיל לבחון כל בקשה, ותסרב להעניק מספר הקצאה במקרים שבהם עולה חשד כי מדובר בעסקה פיקטיבית.
איך יתבצע התהליך של קבלת מספר הקצאה?
מדובר בתהליך המתבצע מיידית, בדומה לתהליך אישור עסקה בכרטיס אשראי. אם מנפיק החשבונית עובד עם תוכנת הנהלת חשבונות שקשורה למערכות של רשות המיסים, כל שעליו לעשות הוא להירשם באזור האישי באתר רשות המיסים ולהיכנס לתוכנה עם שם המשתמש והסיסמא המשמשים אותו לצורך כניסה לאזור האישי באתר רשות המיסים. במקרה כזה כל חשבונית שהוא ינפיק תעבור תהליך בדיקה ואישור מול רשות המיסים ותופק עם מספר ההקצאה מוטבע עליה. אם מנפיק החשבונית משתמש בפנקס חשבוניות ידני, עליו להירשם לאזור האישי באתר רשות המיסים ולהיכנס ליישום הייעודי שפותח לשם כך. שם יוכל למלא את פרטי החשבונית ולבקש עבורה מספר הקצאה ולרשום את המספר שהתקבל על גבי החשבונית בכתב יד.
איך יידע עוסק שהתוכנה שאיתה הוא מפיק חשבוניות התממשקה למערכת המקוונת של רשות המיסים?
יש לפנות לבית התוכנה שבה הוא משתמש ולוודא התאמה לחשבוניות ישראל.
איך ניתן לזהות את מספר ההקצאה על גבי החשבונית?
מדובר במספר ייחודי בן 9 ספרות. מספר ההקצאה יודפס ויירשם על גבי חשבונית המס תחת כותרת "מספר הקצאה", וזאת בנוסף למספר האסמכתא ה"רגיל".
איך יכול עוסק לדעת שמספר ההקצאה אמיתי ולא מומצא?
ניתן להיכנס ליישום הייעודי באתר רשות המיסים ולבצע וידוא של מספר הקצאה באון ליין. ביישום ניתן לראות אם מספר ההקצאה אכן הוקצה ע"י רשות המיסים וכן לוודא שהסכומים ופרטי העסקה נכונים ומתייחסים לחשבונית שקיבלתי.
מדוע חייבים להזדהות כדי להפיק או לאשר מספר הקצאה?
אחת הדרכים להפצת חשבוניות פיקטיביות היא על ידי זיוף חשבוניות של עוסקים אחרים, ללא ידיעתם. לכן, נדבך חיוני ביישום מודל חשבוניות ישראל הוא יצירת חובת ההזדהות בקבלת מספר הקצאה. חובת ההזדהות מספקת לעוסק הגנה מפני היכולת של גורמים זרים להתחזות אליו ולהנפיק חשבוניות על שם העסק שלו.
האם זה אומר שרק בעל העסק יכול להפיק חשבוניות עם מספרי הקצאה?
לא. בעל העסק יכול להסמיך כל אדם בגיר לקבל מספרי הקצאה בשמו (עובד, מנהל חשבונות), על ידי כניסה לאזור האישי ובחירה באפשרות "הרשאה לפעולות דיגיטליות". מי שהוסמך יצטרך להירשם באזור האישי באתר רשות המיסים ולאשר שהוא מסכים לקבל את ההסמכה.
כיצד מתבצעת ההסמכה כאשר מדובר בחברה בע"מ?
בעל החברה יבצע רישום של החברה באזור האישי שלו, על ידי בחירה באפשרות "רישום תאגיד". לאחר הרישום יוכל בעל החברה להסמיך כל אדם בגיר מטעם החברה לבקש מספרי הקצאה ומי שיוסמך על ידי בעל החברה יוכל בעצמו להסמיך כל בגיר מטעמו לבקש מספרי הקצאה.
מה קורה כאשר יש מספר בעלים לחברה? מי מהם יעניק את הסמכות?
כאשר יש מספר בעלי מניות הם יידרשו לבחור אחד מהם או יותר (או כל אדם בגיר) ולהגדירו כ"מורשה על". בעת ביצוע הרישום של החברה באזור האישי, ניתן יהיה להעלות קובץ של הצהרה חתומה על ידי עו"ד, המגדירה את מורשה העל מטעם החברה והוא יהיה זה שיעניק את הסמכות לאחרים.
מה יקרה אם רשות המיסים תסרב להעניק מספר ההקצאה? האם זה אומר שהעסקה לא חוקית?
ראשית נזכיר כי האפשרות שרשות המיסים תסרב לתת מספר הקצאה תיכנס לתוקף רק ב-1 בינואר 2025. לאחר מכן, אם התקבל סירוב, העסקה עדיין יכולה להתבצע, אולם הלקוח לא יוכל לנכות את המע"מ הכלול בה ללא מספר הקצאה. במקרים מסוימים, רשות המיסים תאשר לצדדים לבצע את העסקה תוך העברת חבות המס ללקוח (חשבונית עצמית).
האם ניתן לערער על החלטת רשות המיסים?
עוסק, שבקשתו לקבלת מספר הקצאה תידחה, יוכל לבקש לקיים שימוע מול חדר הבקרה של רשות המיסים. השימוע יתקיים תוך שני ימי עסקים ממועד הבקשה, וניתן לקיימו פיזית או דרך היוועדות חזותית אונליין. ההחלטה תימסר תוך יום עסקים אחד. ניתן להגיש השגה על החלטה בשימוע תוך 30 יום, והחלטה בהשגה תינתן תוך 21 יום. ניתן גם לערער על החלטה בהשגה לבית משפט מחוזי.
מהן בכלל חשבוניות פיקטיביות ומדוע חשוב כל כך להיאבק בתופעה?
חשבוניות פיקטיביות הן חשבוניות שמתארות עסקה שלא התרחשה בפועל. מטרת הפצתן היא לאפשר למקבל החשבונית לנכות את המע"מ הכלול וכך להפחית את חבות המס שלו, או לאפשר להתכסות על הוצאות שאינו מעוניין להצהיר עליהן בפני רשויות המס, כמו העסקת עובדים באופן לא חוקי, למשל. הפצת חשבוניות פיקטיביות גורמת לקופת המדינה נזק כספי של מיליארדי שקלים מדי שנה. בנוסף, היא פוגעת בחברה בכך שהיא מעניקה כסות למגוון פעילויות לא חוקיות ומהווה אפיק הכנסה חשוב לארגוני פשיעה וארגוני טרור, אשר מוכרים חשבוניות פיקטיביות לעסקים, ומשתמשים ברווחים שהם מפיקים מכך כדי לממן את פעילותם.
כיצד חיוב מספר הקצאה מסייע להיאבק בתופעה?
הקושי המרכזי במאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות הוא שרשויות האכיפה מזהות את העבירות רק לאחר שהנזק הכלכלי לקופת המדינה כבר נגרם, ועברייני המס, חברי ארגון פשיעה או טרור כבר הפיקו את הרווחים שלהם מביצוע העבירות. חיוב מספר הקצאה כתנאי לניכוי המע"מ יעביר את מוקד האכיפה מסיכול למניעה. עסקאות שחשודות כפיקטיביות ייעצרו עוד לפני שהמע"מ נוכה ולפני שהעבריין הפיק רווח מביצוע העבירה.
פורסם לראשונה: 13:06, 04.05.24