הניסיון הראשון של עו"ד עמית בכר, מי שהיה התובע במשפטו של נוחי דנקנר, בחקירה יסודית של אירוע היה לפני 30 שנה, כשהיה בן 13.
"בכיתה ח' ראיינתי לעבודה בנושא מורשת קרב את הטייס רן פקר ז"ל על מבצע 'מוקד' של חיל האוויר שבו השתתף. זה המבצע שפתח את מלחמת ששת הימים וריתק אותי. אמרתי לאבא שלי שאני צריך להגיע ולראיין את פקר. עשינו טלפונים, והוא הסכים. הגעתי למשרדים שבהם הוא ישב, עם טייפ דאבל-קאסט שקיבלתי בבר מצווה. בהתחלה הטייפ לא עבד, בסוף זה עבד, ואחרי השאלה הראשונה ששאלתי, הוא פשוט דיבר ודיבר".
זה ההיפך מהאנשים שעמדת מולם שנים לאחר מכן כפרקליט בכיר מטעם המדינה וחקרת אותם נגדית בבית משפט?
"בחקירות נגדיות רוב הנאשמים הם ממש לא היהפך, והם אוהבים לדבר, אבל יש דיסוננס בין הרצון לדבר לבין הייעוץ המשפטי שהם קיבלו לקצר תשובות. הנאשם עצמו מרגיש שזה יומו, אלה אנשים שנמצאים ברגע הקשה של חייהם, ולכן הם מדברים, מספרים את כל הסיפור, ולרוב יותר ממה שהם צריכים. הרבה מאוד נאשמים חושבים ומאמינים שהם לא עברו את העבירות שמייחסים להם. חלקם צודקים וחלקם לא צודקים, וגם מי שעברו, בעיקר עבירות בתחום הצווארון הלבן, באמת מאמינים בתום לב שהם לא עשו את העבירה".
נוחי דנקנר למשל?
"זו דוגמה אחת מיני רבות. לגבי נוחי דנקנר אין לי ספק שגם היום אם תשאלי אותו אם הריץ מניות, הוא יגיד שלא. אם היה כדור בדולח או בוחן כליות ולב דמיוני, אני מאמין שאם נוחי דנקנר היה משיב בשלילה לשאלה אם הריץ מניות - הוא היה יוצא דובר אמת".
עו"ד בכר (43) היה פרקליט בכיר במחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה ב-12 השנים האחרונות. הוא בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב, ואף היה נשיא אגודת הסטודנטים בתל אביב, ותואר שני במדיניות ציבורית מאוניברסיטת הרווארד. ביחד עם הפרקליטה הוותיקה עו"ד חנה קורין הוא הוביל את צוות התביעה שניהל את המשפט נגד נוחי דנקנר, יו"ר אי.די.בי לשעבר, שהואשם בהרצת מניות. המשפט הזה היה התיק הכלכלי החשוב ביותר שניהלה פרקליטות מיסוי וכלכלה בשנים האחרונות, והוא הסתיים בהרשעתו של דנקנר וכניסתו לכלא.
מלבד תיק דנקנר, עו"ד בכר היה שותף בעשור האחרון לניהול תיקים חשובים ביותר שעסקו בעבירות של הרצת מניות ובתרמיות אחרות בשוק ההון. בין היתר הוא נמנה עם צוות הפרקליטים שמטפל בתיק פרשת הונאת הנוסטרו בפסגות, וייצג את המדינה במשפט נגד מנהל התיקים לשעבר מיכאל גביש שהורשע במעילה בתיקי לקוחותיו, ובראשם איש העסקים דב לאוטמן ז"ל. תיק חשוב נוסף שהוביל היה תיק תרמית האג"ח בחברת מליסרון. על רקע זה, כשבינואר האחרון הודיע בכר כי החליט לפרוש מהפרקליטות, הייתה הפתעה גמורה. הוא אמנם לא ידע לאן הוא הולך, אבל דבר אחד ידע: הוא רוצה לפעול בזירה הציבורית לשיפור המקום שבו אנחנו חיים. בעיתונות פורסם שינסה להיבחר לכנסת.
כשאנחנו שואלים אותו מה גרם לו לעזוב קריירה בפרקליטות מיסוי וכלכלה (שמטפלת גם בתיקי ראש הממשלה, אם כי לו עצמו אין קשר אליהם), הוא משיב בפשטות: "חשבתי שיש בעיה כללית של מנהיגות, וזה מאוד מפריע לי. וספציפית בעולם המשפט, הרגשתי צורך עמוק לעשות תיקון כי יש משבר אמון אמיתי ביחס למערכת בתי המשפט, שנובע מכשלים במערכת, אבל בעיקר מהתקפות איומות על המערכת מצד גורמים אינטרסנטיים, כשהמערכת לא יכולה, ולא צריכה, להגן על עצמה. בתיקי ניירות ערך וצווארון לבן הגעתי אולי לפסגות שתובע יכול להגיע אליהן, אבל הרגשתי שאם אני לא עושה את זה, אני לא ישר עם עצמי. יש חסר במנהיגות שתגביר את האמון במערכת המשפט ואת הניתוק שלה מהפוליטיקה".
יש לך הסתייגות מההתנהלות של שרת המשפטים איילת שקד? אתה חושב שהיא שרת משפטים טובה?
"אני משתדל לא לתת ציונים. אני חושב שהיא עשתה דברים טובים, אבל הרבה דברים לא טובים, ובעיקר מוגזמים. אני מבין את הצורך של אדם עם דעות ימניות שמרניות לאזן, לתפיסתו, את בית המשפט העליון, למרות שכבר הרבה מאוד שנים מאזנים אותו, והתואר אקטיביזם שיפוטי הפך להיות קרקע להתנגחות פוליטית יותר מאשר דיון רציני ואמיתי. אבל החבירה המאוד כוחנית של שקד לאפי נוה גרמה הרבה יותר נזק מתועלת, והיא חיזקה אותה פוליטית אולי, אבל לא חיזקה את מערכת המשפט".
היית בשיחות על הצטרפות לכחול לבן, שלא הבשילו. כלומר, ימני אתה לא?
"העצמאות של מערכת המשפט לא יכולה להיות נכס של אף צד. בליכוד, שבו היו"ר, שהוא גם חשוד, תוקף את מערכת המשפט, לא הייתי יכול למצוא את עצמי. לליכוד יש הרבה מאוד זכויות, אבל לא יכול להיות שהמנהיגות שלו תתבטא כך. לא רק ראש הממשלה, גם יו"ר הקואליציה, שאמר שאם יוחלט להעמיד לדין את ראש הממשלה מיליוני אנשים יקומו ולא יקבלו זאת. גם בברית המאוד כוחנית בין שקד לבנט, שהשווה בין ניצחון על חמאס לניצחון על בג"ץ, אני לא יכול להיות. אז הנה לך התשובה".
אז יש מקום לטענה שלפיה רוב הפרקליטים הם שמאלנים?
"זה שטות וזה שקר. כשמסתכלים על תיקי ראש הממשלה, יש שם צוותים מכול מגוון החברה הישראלית: דתיים, חילוניים, ימנים, שמאלנים. מי שיש לו אג'נדה להגיד שהפרקליטות צבועה בצבע אחד, משקר, מטעה ועושה זאת ממניעים לא ישרים".
אין מצב שפרקליטים תופרים תיק?
"לא פרקליטים שאני מכיר. אני לא נתקלתי בזה. צריך להפריד בין ביקורת על עמדות מקצועיות של הפרקליטות, לבין ירידה לרמה אישית ופגיעה באדם אחר במכוון. מנהיגי הציבור שהם חשודים חייבים לשים על עצמם מגבלות".
אפשר למצוא ימנים בפרקליטות מיסוי וכלכלה?
"אני בטוח שיש לא אחד ולא שניים בצוות של תיקי נתניהו שהצביעו לביבי בבחירות האחרונות. אני בטוח בזה ואני גם מניח שהם המיליטנטים ביותר ואלה שהמליצו על עבירת השוחד. אין לי ספק בזה לרגע".
עו"ד בכר נשוי לנועה גלזר-בכר, עורכת דין ושותפה במשרד ש. הורביץ, ויש להם שלושה ילדים. הוא גדל בפתח תקווה ומתגורר בה עד היום. "אנחנו מעמד ביניים, ובמדינת ישראל בלי הון אתה לא יכול לרכוש דירה בתל אביב. טוב לנו שם". בין תחביביו נמנים צלילה, סקי, ובעבר גם מצנחי רחיפה וצניחה חופשית.
אלמנטים של סכנה.
"האמת שכן. כמו ההחלטה להתפטר מהפרקליטות, שנעשתה בשנייה בלי שום דבר מובטח, מתוך תחושת שליחות ציבורית".
כלומר, אתה אוהב לקפוץ, אבל שיהיה מצנח.
"כן. הגדרה מעולה. אני מעדיף מצנח על רשת ביטחון".
אתה ואשתך הורים קרייריסטים לשלושה ילדים. הרבה זמן אין לכם.
"קבענו לעצמנו כללים מאוד ברורים בעניין של ניהול קריירה וחיים אישיים. שנינו נוכחים בבית בין פעם לפעמיים בשבוע אחר הצהריים, וההורים שלנו מאוד עוזרים. אנחנו לא עושים אאוטסורסינג של הנוכחות ההורית שלנו לשירותי בייביסיטר. המשפחתיות חשובה לנו. אנחנו עובדים גם בערב. בתקופה של הטיפול בתיק נוחי דנקנר למשל, שהתנהל יום-יום, הנטל נפל יותר על אשתי, על חשבון הלילות שלה. אחד הדברים הטובים שקרו לנו כמשפחה היא הנסיעה להרווארד לפני כשנה ללימודי התואר השני שלי במדיניות ציבורית. נסענו כל המשפחה וזה היה נפלא. בהרווארד התבשלה ההחלטה שלי שצריך ללכת צעד קדימה ולעשות משהו מעבר לעולם המשפט שבו התמקצעתי".
אתה בדרך לפתוח משרד פרטי?
"לא התפטרתי כי הרגשתי מיצוי או מיאוס, ההיפך הוא הנכון. התפטרתי כי היה לי מיאוס מהיעדר המנהיגות במדינה. אני מתכוון להיות נוכח בזירה הציבורית ולפעול לחיזוק העצמאות של מערכת המשפט והאמון בה. זה יכול להיות בזירה הציבורית בתפקידי ניהול בכירים, או במשרד פרטי או בהצטרפות למשרד. כל האופציות פתוחות. אחד המקומות שמחייבים טיפול זה לשכת עורכי הדין".
בכר לא מוכן להתייחס לכך, אבל זה לא יהיה הימור פרוע לצפות שיתמודד על תפקיד בלשכת עורכי הדין ביוני הקרוב. כשהוא נשאל אם מעמד עורכי הדין אחרי פרשת אפי נוה נפגע לדעתו, הוא משיב חד-משמעית שכן. "הלשכה מצטיירת כגוף עתיר שחיתות. בחלק מהמקרים זה דימוי מוצדק. במאבק על דמות מערכת המשפט, לשכת עורכי הדין לקחה צד, הצד של איילת שקד. לכאורה זה לגיטימי, אבל הלשכה עשתה את זה בצורה מוגזמת מאוד בעיניי, ושמה את מערכת המשפט ככפופה למערכת הציבורית. לא יכול להיות שלפוליטיקאים יש קול דומיננטי בבחירה של שופטים. לשכת עורכי הדין תפסה צד מתוך אינטרסים של האדרת כוחה, ולא מתוך תפיסת עולם. הייתה כאן ברית כוחנית מאוד בין אפי לאיילת שקידמה אינטרסים. את שניהם היא חיזקה, ואת מערכת המשפט היא החלישה".
תן דוגמה להחלשה הזאת.
"בהתקפות שהיו על פרקליט המדינה שי ניצן ועל פרקליטת מחוז תל אביב ליאת בן ארי, הלשכה לא קמה וזעקה. הרי הם עורכי דין גם. מישהו יעלה על דעתו שנוחי דנקנר, ואני מרשה לעצמי להזכיר אותו כי הוא לא היה מעז בחיים לעשות דבר כזה, היה תוקף את פרקליט המדינה או את פרקליטת המחוז כמו שעשו אפי נוה או נתניהו? אלה התקפות אישיות על בסיס הלגיטימיות של מוסד היועץ המשפטי לממשלה, של פרקליט המדינה ושל פרקליטת מחוז תל אביב, זה נורא. למה ליאת בן ארי הייתה צריכה להסתובב עם אבטחה? זה איום ונורא. לשכת עורכי הדין זה מקום שחייב לעבור ניעור מהשורש, ומי שעומד בראש צריכים להיות אנשים שמדברים על ערכים ולא על פוליטיקה".
מי אמר את הציטוט הבא: "נביא כיפת ברזל מול הרקטות של הפרקליטות"?
"נוחי דנקנר. אני לא שופט אדם בכעסו. זה היה בשנת 2014, כשאני הייתי, פיזית, בצוק איתן במילואים. הייתי אחראי תחמושת ביחידה של חיל התותחנים בעוטף. אני ראיתי את נוחי דנקנר בנפילה של חייו, וגם תרמתי לזה מעצם תפקידי כתובע בתיק, אבל ביום שהוא נכנס לכלא הוא התייצב מול המצלמות, ואולי הוא הרגיש שירו עליו רקטות, אבל הוא אמר שהוא מאמין במערכת המשפט ונכנס לתת את הדין. אני חושב שזה ראוי להערכה, וזה 180 מעלות מההתנהגות שאנחנו רואים היום גם בהקשר של ראש הממשלה.
"דנקנר, גם אם הוא לא ביטא חרטה על מעשים, כי הוא מרגיש שהוא זכאי, ביטא מה שנדרש היום במנהיגות. מה שדנקנר עשה ראוי לעשר הצדעות, ולכן אני לא בא חשבון על המשפט שציטטת לי. זה משפט לא מוצלח, אבל מה שהכי חשוב זה מה שהוא אמר כשהוא נכנס לבית סוהר. אני התובע שלו, ואני מצדיע. ככה אני מצפה שינהגו מנהיגים שלנו, במיוחד כאלה שקוראים קריאות גנאי נגד היועץ המשפטי לממשלה. צריך לנהוג הפוך. כל החלטה של מערכת המשפט - בסוף צריך לקבל, אחרת החברה שלנו תתפורר, וברור שזה הפוך: הפרקליטות והעצמאות של מערכת המשפט היא כיפת הברזל של הדמוקרטיה הישראלית".
תסכים איתי שלנהל תיק מול הנאשם נוחי דנקנר שונה מניהול תיק נגד נאשם שהוא לא נוחי דנקנר. במה ההתנהלות שלכם הייתה שונה?
"נכון. זה שונה. החשיפה בתיק הזה הייתה עצומה. מקצועית זה לא היה שונה מתיקים אחרים, אבל ברור שכשאתה עומד וכל מילה שאתה אומר בבית משפט נכתבת אוטומטית בשידור ישיר ולמחרת בעיתונים, אז האנדרנלין יותר גבוה והלחץ יותר גבוה. כל דבר מקבל פומבי וכל החלטה משפיעה על תיקים אחרים. אתה גם מודע לכך שההכרעה תהיה משפיעה, כלומר, אין דין הרשעה או זיכוי בתיק כזה, כמו דין הרשעה או זיכוי בתיק אחר. אתה יודע שדה פקטו אתה מכתיב את האכיפה בשוק ההון בעתיד הקרוב והרחוק. נוחי דנקנר, למרות שהוא איש פרטי, היה למעשה איש ציבור, אז יש כאן אמירה - לא להתכופף בפני השררה אלא לעמוד על מה שאתה חושב שהוא נכון".
הופתעתם כששופט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב הרשיע את דנקנר?
"לא. הראיות היו מאוד ברורות ואני חושב שניהלנו את המשפט כהלכה. עם זאת, בכל הרשעה הלב שלי יוצא אל הנאשמים. אני לא יודע אם חשים את זה פרקליטים של צווארון כחול, של אנסים או רוצחים, אבל במקרה הזה היו לי רחמים. גם אם נוחי דנקנר טעה, הרגשתי את המצוקה".
דיברת איתו?
"במהלך המשפט כן, היו שיחות נימוסין, הוא היה אומר בוקר טוב ולחץ יד, אבל מרגע ההרשעה לא. זה מובן גם למה".
הדובדבן שבקצפת מבחינתכם הייתה החלטת העליון להחמיר בעונשו משנתיים לשלוש.
"הייתי מאלה שהובילו את הקו שצריך לערער (על קולת העונש - ל.ד). במהלך הדיון בעליון הייתי בהרווארד. כשנמסרה ההחלטה של העליון הייתי בארץ. אני לא קורא לזה הדובדבן שבקצפת - זה נותן לזה ניחוח של חגיגה או מסיבה".
לא הלכתם אחרי ההרשעה לחגוג?
"לא. שמחנו. הגענו למשרד עם חיוך וסיפוק מקצועי. בשום אופן לא הלכנו לחגוג. היום אין מחלוקת ששוק ההון הוא מקום יותר בטוח לנהל בו עסקים, ועל זה אני מרגיש גאווה מקצועית".
מה אנשים עדיין לא מבינים כשמדובר על עברייני צווארון לבן?
"מאחר שהמדינה מאוד-מאוד מקוטבת פוליטית, אנשים תופסים עמדה ביחס למנהיגים שחשודים בעבירות של טוהר המידות ושחיתות בהתאם לעמדה הפוליטית הכללית שלהם. יש לנו מקרה קלאסי של ראש הממשלה נתניהו, יש הרבה מאוד אנשים שתומכים בו על דברים שהוא עושה, ואז הם מרשים לעצמם להיות סלחנים ביחס לשחיתות, וזו סכנה חברתית אמיתית. ליכודניק, לדוגמה, שאוהב את נתניהו יהיה סלחן יותר למעשים של חוסר יושר מכיוון שהוא צריך להצדיק את זה שהוא תומך במישהו שהוא חשוד. אז או שהוא יחשוב שהעבירה היא לא כל כך נוראית, או שהוא יחשוב שהפרקליטות תופרת תיקים.
"אנשים מעדכנים את תפיסות המוסר שלהם בהתאם למה שהם רואים בחברה. בניגוד לרצח, אלימות, ששם זה ברור לכולם, בעבירה של הגבלים עסקיים, הרצת מניות או עבירה של מרמה והפרת אמונים של בכירי ציבור, זה תלוי הקשר. אנשים חושבים שזה בסדר אם אדם מעגל פינות, לא ישר, מבקש סיגרים מחברים, אם יש סיבות אחרות לתמוך בו. תפיסת היושר משתנה. זה בסדר אם הוא מרוויח קצת על חשבוני, כל עוד הוא משרת את מטרותיי המדיניות, הביטחוניות, התרבויות. וזו סכנה אמיתית כי היא מאפשרת סלחנות. חברה שהיא סלחנית כלפי חוסר יושר, נראה בה יותר עברייני מס ויותר מעשי שחיתות. אם לגדולים מותר לתחמן, אז מה הבעיה שאנשים ירמו אחד השני".
עם כל מה שנאמר על ביבי, הוא עדיין בחזקת חף מפשע. הוא רק זומן לשימוע.
"נכון, הוא בחזקת חף מפשע במצבו המשפטי, אבל ברמה הציבורית זה נתון להכרעה אישית של כל אחד. הפרקליטות הגישה כתב חשדות והיועץ המשפטי וצוות נרחב הגיע למסקנה כי יש סיכוי סביר להרשעה בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים - ועוד לא נגענו בפרשת הצוללות שהיא מטרידה מאוד מאוד מאוד - עם המידע הזה כל אדם יעשה את ההכרעה הפוליטית שלו בקלפי. אני לא מבקר אף אדם שמצביע לליכוד ולנתניהו, אני באופן אישי שם יותר ערך על ניקיון מוחלט של המנהיגים שלי. חשבתי שאולמרט היה ראש ממשלה מעולה, מאוד רציתי שהוא ימשיך, אבל אני זוכר את עצמי חד-משמעית אומר לעצמי שחבל לי שהוא הורשע, אבל יש לי בעיה עם מנהיגות כזו. זה קו אדום".
אתה מכיר אישית את נתניהו?
"לא, אם כי כאזרח אני מכיר מספיק כדי לדעת שהגיע הזמן לעשות שינוי".
בתיק 4000 (תיק בזק) היית מעורב?
"לא. הוא התחיל כשהייתי בהרווארד. בסוף התיק יוכרע על עוצמת הראיות, ובתחושה שלי יש שם די הרבה".
איזה תיק?
"כל התיקים. לחשוב היום שתיקי ראש הממשלה הולכים לזיכוי זו מחשבה רומנטית. יש מה לעשות בשימוע כמובן, אבל אנחנו לא נמצאים במקום שזה ייגמר בלא כלום, ואני מדגיש: לא הייתי מעורב בתיקי ראש הממשלה נתניהו".
אתה לא חושב שזו הייתה טעות לזמן לשימוע לפני הבחירות את ראש הממשלה בתיק 1000, 2000 ו-4000? הרי בשלב הזה לא ניתן לשמוע את גרסתו לחשדות.
"כל חשוד שמקבל מכתב שימוע יכול לדבר מול הציבור. החקירה הסתיימה, אין פה עניין של שיבוש הליכים. הוא יכול לומר את גרסתו. ראש הממשלה ביקש לא לקבל את חומרי החקירה מחשש לדליפה. הוא לא רצה דיון ציבורי".
זה לא היה חסר תקדים בעיניך שהיועץ המשפטי לממשלה נתן ראיון ערב הכרעה באשר לזימון לשימוע?
"אני לא הייתי מתראיין, אבל כשהמערכת מותקפת באופן חסר תקדים, וכשהמתקיפים של המערכת זה מי שאמור להגן עליה, זה אנושי לטעות. אבל זו לא הבעיה, הבעיה היא המתקפה. במכלול, ההתנהלות שלו מאוד ראויה".
מי האדם מבחינה אישית ומקצועית שאתה מעריך או חייב לו?
"קודם כל אשתי. לחיות עם צנחן חופשי, קמיזיקה כזה, זה לא פשוט. היא באה איתי להרווארד. כשהתפטרתי, הנטל הכלכלי נפל עליה. אז לה אני חייב, לה ולהוריי. מקצועית, הייתי מציין את יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות היום. היא חברה קרובה, היא אדם ישר, ואני מקשיב לדעתה".
שרת המשפטים איילת שקד: "אני מברכת את עמית על כניסתו לחיים הפוליטיים ומקווה שכל משפטן בשירות הציבורי השואף לשנות את מדיניות נבחרי הציבור יעשה זאת מחוץ לשירות הציבורי ולא מתוכו".
שר החינוך נפתלי בנט: "השר עומד באופן מלא מאחורי דבריו ויסלחו לו כל המצקצקים. לוחמי צה"ל פוחדים לירות במחבלים מחששות משפטיים. המצב הזה עולה לנו בחיי אדם. צריך להוציא את בג"ץ מצה"ל, ואז ננצח את החמאס".
ראש הממשלה, הליכוד, לשכת עורכי הדין ואפי נוה בחרו שלא להגיב.