רבים פטורים מהגשת דוח שנתי בישראל, בעיקר שכירים שאינם מגיעים לשכר שנתי ברוטו של 651 אלף שקל (2018), שהמס על משכורתם משולם ישירות על ידי המעסיקים. כמו כן, פטורים מהגשת דוח יחידים שאינם נהנים מהכנסות גבוהות.
"עם זאת", אומרת עו"ד (רו"ח) רוני ענבר ממשרד עו"ד ירון אלדר פלר שורץ ושות' המתמחה במיסוי, "יש מקרים שבהם יהיה כדאי גם למי שפטור מהגשת דוח לבחור להגישו לרשויות המס 'בהתנדבות' כדי להימנע מתשלום מס מיותר או כדי ליהנות מהחזרי מס ששולמו ביתר".
לפניכם תשובות לשאלות שכיחות בתחום.
עו"ד (רו"ח) ענבר מציינת כי ייתכנו חסרונות בהגשת דוח לרשויות המס, למשל חשיפה לביקורת, שאלות ובדיקה מצד הרשויות, הוצאות נלוות לרואה חשבון, השקעת זמן באיסוף מסמכים ועוד. עם זאת, הגשת דוח עשויה להוביל לקבלת החזרי מס לשש שנים אחורה בתוספת ריבית והצמדה, והיא אינה מחייבת בהכרח להגיש דוחות בשנים הבאות. אלמלא הגשת הדוח, יוותרו יחידים רבים על זכותם לקבל כספים שהם זכאים להם לפי הוראות דיני המס בישראל. כספים אלה יישארו בקופת המדינה ולא ימצאו את ייעודם לזכאים.
הגעת לגיל 60? עו"ד (רו"ח) ענבר מציינת כי אדם שמלאו לו 60 זכאי להטבת מס גדולה, שעל פיה הכנסותיו הפסיביות (רווחי הון, ריבית, הכנסות שכירות, מס שבח וכו') יהיו זכאיות לשיעורי מס נמוכים המתחילים במדרגת מס של 10%. לכן, אם הגעתם לגיל 60 ויש לכם הכנסות משכר דירה בישראל שעליהן שילמתם 10% מס במסלול המקוצר ללא דרישת הוצאות, או אם יש לכם הכנסות משכר דירה בחו"ל המדווחות ב־15% מס במסלול המקוצר, מומלץ לבחון הגשת דוח ובו לדרוש הוצאות וזיכוי על מס זר ששולם במדינה אחרת ולהגיע לתוצאת מס מופחתת בשיעורי המס המוטבים לגיל 60.
יתרונות נוספים בגיל 60 יהיו, למשל, במקרים שבהם נוכה מס על ידי מוסדות פיננסיים על פיקדונות או השקעות בורסאיות, או אם שולם מס שבח בשיעורי מס מלאים ואין הכנסות אחרות. במקרים אלה מומלץ לבחון הגשת דוח ואולי אף לקבל החזר מס.
לפעמים אנשים זכאים למענק חד־פעמי. מענק כזה יכול להתרחש בפרישה מעבודה, בפיצוי שמשולם וחייב במס, ואפילו עסקה חד־פעמית למכירת נכס נדל"ן. באמצעות הגשת דוח מס יתאפשר לאדם שהייתה לו הכנסה חד־פעמית לפרוס את ההכנסה הזאת לכמה שנים. פריסת ההכנסה כך יכולה להביא לכך ששיעור המס שישולם בכל שנה יהיה נמוך יותר ממצב שבו כל ההכנסה הייתה נרשמת בשנה אחת. למשל, אדם מסוים שלא מצא עבודה בשנים האחרונות או עסק בעבודות מזדמנות, ובסופו של דבר קיבל פיצוי כספי תביעה שניהל. יהיה כדאי לו לפרוס את סכום ההכנסה מהפיצוי על פני כמה שנות מס שבהן לא עבד או שהיה ברמת שכר נמוכה, וכך יוכל להפחית את נטל המס.
אדם הזכאי להטבות במס בשל נכותו, ושהכנסתו השנתית מעבודה אינה עולה על 73,800 שקל (ב־2019), יהיה זכאי לפטור ממס על הכנסה שלא מעבודה (הכנסות שכירות, רווחי הון על ני"ע ועוד) עד לתקרת הכנסות כוללת של 73,800 שקל ב־2019. אם נוכה מס במקור לנכה על הכנסותיו שלא מעבודה, תיתכן זכאות לקבלת החזר מס.
הכנסה משכ"ד שעולה על התקרה חייבת במס. אפשר לבחור בתשלום מס של 10% במקום מס מלא. מסלול 10% מס על הכנסות משכ"ד הוא מסלול תשלום מקוצר שאינו מצריך הגשת דוח, אבל אינו מאפשר לנכות הוצאות פחת, מימון, תיקונים וכו'.
במקרים שבהם יש הוצאות נלוות לשכירות, שיש הפסדים לקיזוז או נקודת זיכוי שלא נוצלו, וגם במקרים שבהם יש זכאות לשיעורי מס מופחתים (גיל 60) או לפטור (נכה), מומלץ לשקול לוותר על המסלול של 10% מס ולהגיש דוח מס מלא, ובו ייתכן שסכום המס הסופי יהיה אף נמוך ממסלול של 10%.
דיני המס מאפשרים להעביר הפסדי הון צבורים משנה לשנה וליהנות מקיזוזם, ובלבד שהוגש דוח לשנת המס שבה היה ההפסד. כמו כן, שימוש בהפסד מועבר וקבלת החזר על מסים שנוכו (למשל, קיזוז רווחי הון מני"ע מהפסד הון שנוצר בשנים הקודמות) יצריך הגשת דוח להחזר מס.
בתנאים מסוימים, תושב חוץ פטור ממס רווח הון במכירת ני"ע של חברה תושבת ישראל או במכירת ני"ע הנסחרים בבורסה בישראל. לכן, אם נוכה לתושב חוץ מס ממכירת ני"ע מומלץ לשקול להגיש דוח שנתי.
יש מקרים נוספים שיצדיקו הגשת דוח החזר מס. למשל, עבודה אצל יותר ממעסיק אחד בשנת מס ללא תיאום מס כשהמעסיק ניכה מס מרבי, תרומות למוסד ציבורי מוכר, עובדים ששילמו עצמאית כספים בשנת המס לקופת גמל לקצבה ו/או לביטוח חיים, שינויים במצב המשפחתי בשנה שבה המעסיק לא עודכן בהם, מעבר למגורים ביישוב שמזכה בהטבות ללא עדכון המעסיק, וקבלת תשלומים ממעסיק לאחר קיום הליך משפטי כשהוצאו הוצאות משפטיות המותרות בניכוי מההכנסה.
"ההמלצה שלנו היא להיוועץ ביועץ מס או ברו"ח על מנת לבדוק טרם הגשת דוח וטרם פנייה לרשויות מס הכנסה האם המקרה שלכם מצדיק וויתור על האנונימיות היחסים מול רשויות המס והגשת דוח למס", מציינת עו"ד (רו"ח) ענבר.