התנאים המפתים והמתגמלים המזוהים עם ההיי טק, שמוביל את טבלאות השכר הממוצע במשק, מביאים רבים לחלום על השתלבות בענף עם הצמיחה המהירה, גם כאלו בלי שום ניסיון או ידע בתחום.
השוק אומנם מציע כיום לא מעט הכשרות וקורסים בתכנות, שנועדו להקנות בזמן קצר את הידע הנדרש כדי להתחיל לעבוד בתחום, אבל אם אין לכם כל רקע בתחום, או לכל הפחות כזה שנחשב לריאלי, כדאי להנמיך מעט את ציפיות השכר, לפחות בהתחלה.
המשרות הפתוחות לאנשים ללא ניסיון לחלוטין, שמעוניינים לעשות הסבה לענף, הן ברוב המקרים בתפקידים שמצריכים כישורים בסיסיים יחסית. אחד התפקידים הללו הוא בדיקות תוכנה (QA), הערכת איכותה של תוכנה. המשכורת לעובדים מתחילים בתפקיד הזה עשויה להתחיל בכ-6,000 שקל, אם מדובר בהעסקה במיקור חוץ.
העובדים המגיעים מההכשרות, לפחות עד שיצברו ניסיון, לא צפויים למלא את המחסור במהנדסים ובמפתחי תוכנה לחברות בישראל, שנע לפי ההערכות סביב כ-15 אלף משרות טכנולוגיות. הבעיה, כפי שמסביר מנהל צוות בכיר בענף, אינה מחסור בבוגרי לימודי תוכנה אלא היעדרם של מתכנתים מוכשרים ומנוסים, שיוכלו לענות על הדרישות הגבוהות בענף.
אבל כשמדובר בהסבה מתחומים בעלי רקע מדעי או טכני, התמונה משתנה. קחו לדוגמא את אלי בן שימול (40), נשוי פלוס שישה ותושב בית שמש, בעל תואר שני בנויורוביולוגיה, שעבר הסבה להיי טק מתחום המחקר האקדמי רגע לפני שהחל ללמוד לדוקטורט במחשבים. "הבנתי שלתעשייה יש דרישות משלה, ושהאקדמיה לא בדיוק מכינה אותך לשם", הוא מספר. "בסופו של דבר הייתי צריך את ההכנסה העכשווית והמהירה כמה שיותר, ולכן נכנסתי להיי טק. מה שמפליא הוא שהרבה מהנדסים עוברים דרך חתחתים, בעוד שאני נכנסתי ישר לליבת הפיתוח".
בן שימול למד תכנות בקורס מרוכז בן שבעה חודשים בחברת אינפיניטי בתל אביב, ובסיומו הועסק דרכה למשך כשנתיים בשכר של כעשרת אלפים שקל בחודש, כפי שמחייבים תנאי הקורס. כיום הוא מועסק באופן ישיר ומרוויח את המשכורות הרגילות לעובדים עם שנתיים ניסיון בענף. במהלך הקורס חי מחסכונות שהצליח לצבור, בתוספת מלגה קטנה. "הקורס היה מאוד קשה, יצאתי בשש וחצי בבוקר וחזרתי בשמונה בערב, הרבה פעמים הייתי מתרגל בבית", הוא מספר. לשאלה אם כל אחד יכול לעבור קורס שכזה הוא משיב כי "ברור שצריך נטייה ריאלית. התארים שלמדתי מאוד עזרו לי בהכנה ללימודים, אבל זה לא חובה. היו גם מספר משתתפים בקורס ללא כל תואר, או בוגרי פילוסופיה, קולנוע ותחומים אחרים".
לפי גורם בכיר בענף, החלום לעבור קורס הסבה בן כמה חודשים ולהשתלב במשרה מתגמלת בענף הוא בר השגה לחלק מהאוכלוסייה, שמגיע מראש עם רקורד של מצוינות ושל יכולות גבוהות. לעומת זאת, בוגרי לימודים שהוכשרו לבדיקות תוכנה בסיסיות, ללא כל רקע טכני וללא ניסיון מן הסתם, יתקשו למצוא עבודה בענף למעט בעבודה טכנית "שחורה" בחברות שמעסיקות באאוטסורסינג. "הסיכוי לעבור הליך גיוס במצב כזה הוא נמוך. חברה שמכוונת להצלחה לא תיקח מישהו כזה אלא אם היא מקבלת תמריץ, למשל בהעסקת בני מיעוטים".
חברת אינפיניטי, שבה עבר בן שימול את ההכשרה, היא אחת מבין שבעה גופים שנבחרו על ידי רשות החדשנות להשתתף במיזם "סיירת התכנות", תוכנית המופעלת זה כשנה וחצי ומתבססת על מתכונת "בוטקאמפ" (Bootcamp – מחנה טירונות) – הכשרות קצרות מועד למקצועות התכנות. לתוכנית נבחרו מוסדות, מכללות, חברות ועמותות שמספקים הכשרות בתכנות בהליך תחרותי, על ידי ועדה מקצועית בהשתתפות נציגי תעשייה וממשלה.
במסגרת המיזם, הגופים שנבחרו אחראים לגייס תלמידות ותלמידים בעלי נתוני פתיחה גבוהים ולהעניק להם הכשרה אינטנסיבית של כחצי שנה, תוך התחייבות לשלב אותם בתפקידי מחקר ופיתוח בתעשייה בשכר של 14 אלף שקל ומעלה. שיטת התגמול מבוססת על תשלום כנגד תוצאות, שיימדדו לפי השמות של הבוגרים בתעשייה, וגובה התגמול יעלה עם גובה השכר של העובד. תגמול נוסף יוענק בעבור השמה מוצלחת של בוגרים מאוכלוסיות שונות כמו נשים, בני 45 ומעלה, ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה ואנשים עם מוגבלויות.
העלויות למשתתפים נקבעות בהתאם למסלול שאליו התקבלו, החל מקורסים בסבסוד מלא בתמורה להתחייבות לעבוד דרך גוף ההכשרה בשכר נמוך יותר למשך תקופה של שנתיים, ועד לסכומים של 30-25 אלף שקל. כך או אחרת, למשתתפים אין אפשרות של ממש לעבוד במהלך ההכשרה (ראו פירוט בתחתית הכתבה). "אין ספק כי זו השקעה ניכרת לחצי שנה", מסכימה קריגר-כרמי, "אבל כזו שיכולה גם לשדרג משמעותית את יכולות ההשתכרות".
התוכנית החלה כפיילוט לפני כשנה וחצי, והיעד הוא להוסיף כאלפיים מפתחי תוכנה לשוק ההיי טק בתוך כחמש שנים. עד כה סיימו אותה 280 בוגרים, והיעד השנה עומד על 350 משתתפים. בשנה הבאה יעלה היעד ל-450 משתתפים. נעמי קריגר-כרמי, סמנכ"ל הרשות, מציינת כי אין בידם עדיין נתונים בדבר השמות, אבל האינדיקציות הראשונות הן חיוביות. "התוכנית מתבססת על מודל שקיים גם בעולם, כשהאנלוגיה היא ממר"ם באזרחות, כלומר לקחת אנשים עם יכולות מתמטיות ואנליטיות גבוהות אך ללא השכלה מסודרת בתחום ולהעביר אותם הכשרה מאוד אינטנסיבית", היא מסבירה. "הפוקוס שלנו הוא על תפקידים בליבת המחקר והפיתוח של ההיי טק, ברמת קושי גבוהה ובשכר גבוה".
רוב המשתתפים הנבחרים לתוכנית מחזיקים ברקע מדעי, כמו למשל תואר בביולוגיה או בפיזיקה, הסיבה שהיא שהתפקידים הללו מצריכים ידע מקדים כלשהו. עם זאת, ישנם גם יוצאים מן הכלל. כך למשל התקבלה לתוכנית בוגרת לימודי תיאטרון בת 30, שהחליטה להסיר את החלודה מעל כישוריה המתמטיים שהוזנחו מאז התיכון. "המודל שלנו הוא הכשרה לאנשים ללא הכשרה, אבל עם אוריינטציה", מציינת קריגר-כרמי. "זה גם יכול להיות מישהו או מישהי מתחומים אקדמיים אחרים או בלי שום תואר, אבל עם אינטליגנציה גבוהה ונכונות לעבודה קשה, שעושים מבחנים ומוכיחים יכולת לימוד עצמאית - בדיוק כפי שיידרשו לעשות לאחר מכן בעבודה".
קריגר-כרמי מוסיפה: "צריך אנשים למחקר ופיתוח, מהנדסי תוכנה, חשמל, מערכות מידע ובוגרי מדעי המחשב, אבל כמו בכל תחום, יש הבדל בין מה שרשום על הנייר שבן אדם למד לבין היכולות שלו. ייתכן שמישהו יהיה עם תואר וחברות לא ירצו בו, ומצד שני מישהו ללא תואר שלמד במסגרת חוץ-אקדמית, לבד או בצבא, יכול להיות מצוין בעיני התעשייה. התעשייה צריכה מפתחי תוכנה, מהנדסים ומומחים בתחומים ספציפיים ומתקדמים יותר, כמו רובוטיקה, סייבר ובינה מלאכותית. כדי לתת לזה מענה, אנחנו בוחנים כיצד אפשר לקחת אנשים שלמדו תחומים רלוונטיים, אבל סובלים מפער גדול בין היכולות שלהם למה שהתעשייה צריכה. אנחנו עוזרים להם לסגור את הפער. לחלופין, אנחנו יכולים גם לבחור בכוח אדם עם יכולות גבוהות שלא למד את התחומים הללו, ולעשות לו הסבה באמצעות הכשרה ממוקדת.
אבי שניר, מנכ"ל חברת אלביישן שמשתתפת אף היא במיזם סיירת התכנות, מציין כי תפקידי בדיקות תוכנה ופיתוח תוכנה בסיסיים, כמו פול סטק או צד לקוח, עשויים להתאים לאנשים ללא רקע טכני, כמו גם תחומים שאינם טכנולוגיים כמו שיווק דיגיטלי, מנהלי קמפיינים ממומנים, מנהלי תוכן ועוד. "זה עולם שלם, שרף הכניסה אליו יותר נמוך ושמשכורות הבסיס בו גם יותר נמוכות, אבל הוא פתוח לחלוטין", הוא מציין.
גם תחומי אופרציה כמו מנהלי פרויקטים עשויים להתאים למי ששוקל הסבה. לרוב יצפו מהמועמד להחזיק בניסיון בניהול פרויקטים גדולים, גם אם בתחומים אחרים, כמו גם בידע בסיסי בשפה הטכנית. קורסים של אנליסטים ו-Business Intelligence) BI), לדבריו, עשויים אף הם להתאים לחסרי ניסיון, אבל מצריכים הבנה עסקית בניתוח נתונים. משרות של עיצוב אתרים ואפליקציות נחשבות אף הן לפופולאריות, אבל שניר מזהיר כי "יש מספיק בוגרים בעיצוב מבצלאל וממוסדות איכותיים אחרים, שתופסים את המשרות הטובות".
מקצועות מורכבים יותר כמו צד שרת ומדעני נתונים, שרף הכניסה אליהם גבוה יותר וששכרם ההתחלתי עומד על 30 אלף שקל, יכולים לבוא בחשבון למי ששוקל הסבה מתחומי המדעים המדויקים כמו מתמטיקה, סטטיסטיקה ואחרים.
ההכשרות נמשכות בין שלושה לארבעה חודשים, מדי יום, כל היום, והמשכורות לבוגרים בסיומן נעות מכ-11 אלף שקל לאנשים ללא כל ניסיון טכני, ועד לכ-15 אלף שקל לאנשים עם תואר או רקע רלוונטיים בעולם התעסוקה. כאשר מדובר בבוגרי תארים דוגמת משפטים וכלכלה, הוא מציין כי הם עשויים לספוג ירידה של 10%-20% בשכר בהתחלה, אבל מצטיינים ייהנו מהעלאה ניכרת בתוך זמן קצר ויתקדמו בצורה מהירה יותר בהשוואה לתחומים שבהם עסקו.
בדומה לרוב החברות שעורכות הכשרות בתחום, בחברה עורכים מבחני כניסה, שנועדו לנבא את הסיכויים של המועמדים לסיים קורס מסוים. אף ששניר מציין כי "כל אחד יכול לגשת למבחן", הרי שבפועל המועמדים נדרשים בדרך כלל להציג יכולות אנליטיות והיכרות עם השפה האנגלית על בוריה. "נכון שמבחינת החברות בשוק יותר קל לבוגרי תארים מדויקים לעשות הסבה, אבל אנחנו רואים שהשוק נפתח גם לאנשים אחרים. היו לנו די.ג'יי, בוגרי לימודי קולנוע ופילוסופיה ואחרים שלמדו תכנות ועשו את המעבר", הוא אומר.
"יש שינויים טכנולוגיים ונוצרים כלים חדשים שלא היו קיימים, מה שמאפשר רף כניסה נמוך יותר מבחינת ניסיון", מוסיף שניר. "יש דרישה מאוד גבוהה למתכנתים, לאנשי דאטה ולאנשים טכנולוגיים גם בחברות שאינן היי טק. בשוק לא חסרים אנשים מתחילים שלא יודעים הרבה, אלא אנשים מנוסים. המטרה שלנו היא להביא את התלמידים לרמה הטכנולוגית שמתאימה למה שהחברות צריכות וללמד אותם בצורה מדידה, תוך כדי פרויקט שיגשר על חוסר הניסיון, כך שיקבלו בדיוק את מה שהחברות צריכות כדי שיתחילו לעבוד".
מוטי חדד, מנהל מכללת ג'ון ברייס, מציין כי לאנשים ללא כל רקע טכני הוא ממליץ לפנות לקורסים בסיסיים של בדיקות תוכנה, פיתוח תוכנה או מובייל, מנהלי רשתות מחשבים וגרפיקה. יחד עם זאת, גם בעולמות הסייבר יש לדבריו מסלולים למתחילים, המקנים להם ידע בתקשורת נתונים ובזיהוי פריצות, מה שיכול להוביל את הבוגרים לעבוד בבנקים או בחברות ביטוח, בתפקיד שבמסגרתו יידרשו להסתכל על מסכים במשך רוב שעות היום כדי לזהות סימני פריצה.
הקורסים עצמם, הוא מוסיף, אינטנסיביים מאוד ונועדו להקנות למשתתפים היכרות עם שפת התכנות ויכולת למצוא פתרונות לבעיות ספציפיות. זאת, בנוסף לסיוע בבניית קורות חיים ולסדנאות הכנה לריאיונות עבודה. "צריך לתת כלים לעבוד, להכיר אלגוריתמיקה בסיסית של פיתוח תוכנה והיכן למצוא באינטרנט פתרונות כשנתקעים במחסום", הוא מסביר. "בנוסף, יש לאורך כל הקורס פרויקט ארוך ומתגלגל שכל משתתף כותב מתחילתו ועד סופו, ושיכול לשמש להפגנת יכולות מול מעסיקים בעתיד".
חדד מחלק את משתתפי ההכשרות לשלושה: משוחררים טריים מהצבא שמשתמשים בפיקדון ללימודים, אנשים כבני 30 שעוד לא התקבעו על מסלול תעסוקה, ומישהו אמר להם "בואו להיי טק, יש שם תנאים טובים", ולבסוף עובדים כבני 40 ומעלה מרקע מגוון. חלקם מגיעים מעולמות ההיי טק ומבקשים לשדרג את הידע שלהם, אבל בחלק מהמקרים מדובר באנשים ללא כל רקע בתחום. הסכומים ההתחלתיים שמרוויחים הבוגרים נעים לדבריו בין 9,000 ל-12,500 שקל בחודש, תלוי בקורס. עם זאת, הוא מציין כי סכומים אלו עשויים להכפיל את עצמם כבר לאחר צבירת ניסיון של כשנה וחצי, בעיקר כשמדובר בבוגרים שמדגימים יכולות גבוהות.
מלבד ההבדלים בשווי השוק של המשרה שאותה למדו הבוגרים, ישנם כמה אתגרים נוספים. "החלום לא כזה ורוד", הוא אומר, "הקורסים דורשים עבודה קשה. למי שלא מסיים בציונים גבוהים ולא יודע לענות על שאלות טכניות בריאיון עבודה, כלום לא יעזור. בנוסף, יש יכולות אישיות, ולמי שטוב בריאיונות עבודה, יש סיכוי גבוה למצוא עבודה בשכר יותר גבוה. יש גם להביא בחשבון שהעבודה בהיי טק מאוד מתגמלת, אבל מאוד דורשת".
חלק מההסבות בשוק מוצעות אין-האוס, בתוך החברות עצמן. כך למשל, חברת "נטורל אינטליג'נס" מכשירה 25-20 עובדים חדשים מדי שנה לתפקידי אנליסטים, פיתוח עסקי ומכירות ותפקידי אופרציה תומכי מכירות. "להרבה מאוד מהאנשים שאנחנו מכניסים לתהליך הגיוס אין כל רקע בהיי טק, כי יש משרות שבהן לא חשוב רקע, אלא הבנה אנליטית וכישורים בינאישיים שמתאימים למשרות שלנו", מסבירה אורלי מיליצר, דירקטורית גיוס בחברה.
ההסבות היותר נפוצות לדבריה הן של עורכי דין וכלכלנים, חלקם ישר מיד עם סיום התואר וחלקם לאחר שיצאו לשוק לכמה שנים. ישנם גם תחומים אחרים, לדוגמה ארבעה בוגרי לימודי פסיכולוגיה. "צריך להבין שבהתחלה תהיה ירידה בשכר לצורך עלייה", היא אומרת. "הם יצטרכו להיכנס לתפקיד ג'וניור שלא מצריך ניסיון, לעבודה סיזיפית שחוזרת על עצמה ועשויה אולי לשעמם בהתחלה, בשכר שנע בסביבות עשרת אלפים שקל. הם יצטרכו לעבוד קשה, אבל זה ייתן להם רגל בעולם ההיי טק, ואם הם יצטיינו הם יוכלו להתקדם למשרות מעניינות יותר. כשמזהים מישהו שהוא עובד מצוין, הקידום הוא גם יחסית מהיר".
כך או אחרת, מיליצר מציינת כי יש יתרון לבעלי תארים כששוקלים הסבה לענף. "כמעט שאין אצלנו אפשרות להתמיין למשרה ללא שום תואר או רקע", היא מסבירה. "מה שרוב החברות מחפשות לא מצריך דווקא ניסיון ספציפי, אלא רקורד של יצירתיות, אנשים אינטליגנטיים שלומדים מהר, אמינים, בעלי יכולות בין-אישיות גבוהות, עבודת צוות וכושר התמדה. לכן רצויים רקע ריאלי או פוטנציאל לימוד גבוה בתחום".
פורסם לראשונה: 08:56, 08.11.19