בתקופה זו של השנה, בערב ל"ג בעומר, עמלה שרון לוין, מנהלת "מכללת פעמונים" להתנהלות כלכלית נכונה, על חיבור טיפים למתחתנים. והשנה זה נראה אחרת וכך גם ההרגשה. "הבן שלי מתחתן בקיץ, בן של חברה קרובה מתחתן בעוד שלושה שבועות", היא מספרת, "האווירה היא שמכסה סיר הלחץ הורם ויש בום גדול".
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד כתבות למנויים:
ואכן, באתר "מתחתנים" של Zap, המספק מידע בנושא חתונות, רשמו עלייה של 600% בתנועת הגולשים לעומת החודש הקודם. אמילי שלי, מנהלת "הקבוצה הסודית של כלות אורבניות" באינטרנט ובפייסבוק, מספרת על עלייה של 66% במספר הגולשות לעומת המצב לפני שנתיים. במתחם "אירועים על הגג קומה 49" בעזריאלי תל-אביב הרחיבו את מערך אנשי המכירות והעובדים לאור הביקוש הרב. לדברי ליאור מדוס, מבעלי המקום, יומן האירועים מלא לפחות לחודשיים הקרובים. "זוגות מוכנים היום להתפשר יותר, להתחתן בכל יום בשבוע, ולא רק בחמישי", מספרת מפיקת החתונות חן גרינשטיין מתל־אביב.
"הזוגות הנישאים מתחלקים לשני קצוות: אלו שרוצים צניעות, אירועים קטנים, אינטימיים, בעקבות הקורונה שגילתה להם שטוב עם משפחה וחברים קרובים, מה גם שכך אפשר לחסוך", משרטטת לוין. "ויש גם את הקצה השני: מי שמרגישים צורך בפיצוי. לחזור לשגרה, לאירועים הגדולים. לא התראינו שנה, אז בואו נחגוג ביחד".
אך גם בקרב חוגגי האירועים הגרנדיוזיים, הקורונה שינתה משהו, לפחות כרגע. "גם אם אנשים יעשו חתונות גרנדיוזיות, הם ייזהרו לא לנקר עיניים. אחרי הקורונה זה נתפס כטעם רע", אומר רונן רייבנבך, מפיק אירועים לחברות.
לצד השינויים האלה, מה שאולי מטריד יותר את המתחתנים הוא עליית מחירים גדולה, שבעיני רבים היא בלתי מוצדקת. לוין מספרת שכאשר בתה נישאה לפני ארבע שנים, מחיר מנה עמד על 280 שקל. "עכשיו דרשו מאיתנו 400 שקל באותו מקום על אותה מנה. למה תוספת של 43%?"
קלי, שמתחתנת בספטמבר, התארסה בסוף ינואר 2020, דקה לפני הקורונה. החתונה נדחתה ושוב נדחתה. בדצמבר 2020 החליטה שהגיע הזמן להתחתן, וקבעה לספטמבר בגן אירועים יוקרתי במרכז. "בדצמבר רצו ממני 450 שקל למנה, ומינימום 300 מוזמנים", היא מספרת. "היום באותו מקום לאותה מנה ולאותו תאריך דורשים 500 שקל, ומכתיבים מינימום 400 מוזמנים. כלומר, מי שיש לו רק 300 מוזמנים ישלם עוד 50,000 שקל".
התמונה חוזרת על עצמה בשיחות שערכתי עם זוגות נוספים, וגם השוואת מחירים שערך "מתחתנים" של Zap בין 2019 ל־2021 מראה התייקרויות של 10% ומעלה, בעיקר באזור המרכז. "המחירים עלו בהתאם לביקוש", אומרת גרינשטיין. "אבל חלק מהספקים מתגמשים. יש אופציות, אם כי קשה למצוא ספקים מבוקשים זמינים למאי-יוני. רובם תפוסים".
התירוץ המקובל של אולמות וספקים להעלאת המחירים: "הייתה לנו שנה קשה, חייבים לכסות הפסדים". אבירם אלון, מנכ"ל התאחדות האולמות: "מדובר בענף שסבל קשות ולא פוצה על ההפסדים. אנחנו בין העסקים שהכי נפגעו מהקורונה, ופתחו אותנו עם הגבלות. מצד שני, אני מכיר לא מעט אולמות שנפתחו מחדש עם מבצעים, כדי למלא יומנים".
עם זאת, לא כל הוצאות החתונה התייקרו. מחירי שמלות כלה, למשל, לא השתנו, או אף ירדו בחלק מהמקרים. הסיבה: הספקים נותרו עם מלאים. צעירה שעומדת להתחתן סיפרה לי על שמלה שהוצעה לה במחיר של 2,500 שקל במקום 6,000 שקל. קבוצות פייסבוק רבות — בהן "מאורסים מאורסות מתחתנים 2021", "כלות שוות ומשוות", "כלות חכמות וחוסכות" – מלאות בהצעות לשמלות, גם של מעצבים, חלקן אפילו לא נלבשו, וגם לבגדי ערב, במחירים אטרקטיביים.
גם תחום ההגברה והתאורה לא התייקר, למרות שהקורונה צימצמה את מספר בעלי המקצוע הפעילים. "הקורונה השפיעה על ספקים רבים בתחום", מסביר רייבנבך. "הציוד היקר שלהם ישב במחסן, וכדי לממן הוצאות מחיה הם מכרו אותו. עכשיו אין להם רזרבות לקנות ציוד חדש, וחלקם סגרו את העסק, הקטינו פעילות או יושבים על הגדר. אם המצב יימשך, המחירים יעלו".
דפי וגנר, שמתחתנת בקיץ, מספרת: "עד שמצאתי צלם, דיברתי עם שבעה שהיו סגורים ואמרו לי: נתפנה בדצמבר-ינואר". אם נואשת בקבוצת "קהילת השוות של תל אביב יפו" כתבה: "הבן שלי מתחתן ב־17.6, מחפשת מאפרת שווה, מסתבר שכולן כבר תפוסות, מה עושים?" והיא לא היחידה. "הספקים הקשים ביותר למציאה בחודשיים הקרובים הם די־ג'יי וקייטרינג מבוקשים, צלמים, ספרים, מאפרים ומאפרות", אומרת גרינשטיין.
ויש גם מי שחתונתו התבטלה ומנסה למזער נזקים. במהלך הכנת הכתבה מצאנו מודעה של זוג שמוכר "במחיר מציאה" את תאריך החתונה שלו – החתונה התבטלה והזוג מנסה להימנע מתשלום קנס לאולם.
בסיוע שורה של מומחים אספנו כמה טיפים למתחתנים ולאורחים בתחונות שאחרי הקורונה:
- חתונה בבית פרטי או בווילה:
אופציית החתונה בבית פרטי או בגינה של הדודה במושב או ליד הבריכה בקיבוץ קסמה לרבים גם לפני הקורונה, אבל הייתה נחלת בודדים, בגלל הלוגיסטיקה והעלויות. הקורונה יצרה מהפך. בסקר שערך "מתחתנים" של Zap, כ־29% ממתחתני הקיץ הקרוב טענו שהם מתכוונים להתחתן בבית פרטי או בחצר, 50% בגן או באולם אירועים ו־21% במסעדות. "אנחנו רואים גידול של 100% בחתונות קטנות של 100־200 איש, כולל חתונות במסעדות, מה שבעבר לא ראינו", אומר אופיר גולדמן, סמנכ"ל השיווק של "זאפ".
אורפז בן מויאל מ"פלורנטין עיצוב אוכל והפקות אירועים" בבאר שבע, מסבירה: "ההיצע גדול – יש המון וילות ובתים פרטיים שנותנים פתרונות טובים בעלויות סבירות. באזור שלנו ניתן למצוא וילות רבות ב־4,000־5,000 שקל לאירוע. על כך צריך להוסיף 100־150 שקל לאדם לקייטרינג. אחרי הקורונה לא לכולם יש תקציב לחתונות הפאר של פעם, ובווילה אפשר לקבל אירוע גם ב־30,000 שקל".
ניר שפר, מוותיקי ענף גני האירועים, שפתח את גן האירועים שלו "ביער" בחדרה ב־1988, כועס: "בעוד שהפעילות הפיראטית של גני האירועים המסוכנים כמעט נעלמה, הקורונה הביאה לנו את התופעה הנוראית של האירועים בווילות, שפועלות ללא פיקוח, המשטרה לא יכולה להיכנס לתוכן בהיותן שטח פרטי, אלא אם השכנים מתלוננים על הרעש, ואין פיקוח על מה שקורה בהן".
אם החלטתם בכל אופן להתחתן בווילה, בית או חצר פרטית, הכירו היטב את המקום, קבלו המלצות ממי שחגגו בו, בדקו שלוש אופציות לפחות. ודאו שיש למקום אישור עסק. ציוד אפשר להשאיל בגמ"חים חינמיים. העדיפו בופה, כך תוכלו לחסוך מלצרים ואוכל. במועצה הישראלית לצרכנות ממליצים: דאגו שיהיה ביטוח מבנה וצד ג', בדקו את תשתית החשמל, אם המקום מאושר לאירועים, עד איזו שעה. באזור מגורים רמקולים מותרים לשימוש עד 11 בלילה. אם יש בריכה וצפויים להגיע ילדים, דאגו שתהיה מגודרת עם שער סגור כל הזמן.
- מגבלות על מספר האורחים:
נכון להיום, באולם סגור מותר להכניס עד 300 אורחים, ובשטח פתוח (מקום הכולל מבנה וגם שטח פתוח) או בגן אירועים – עד 750 אורחים. כולם צריכים להיות בעלי תו ירוק, כאשר 5% מהם (מבוגרים וילדים) רשאים להיכנס עם בדיקת PCR שלילית מ־48 השעות לפני האירוע. ללא תו ירוק – ניתן לקיים אירועים עד 100 איש במתחם פתוח או במתחם מעורב פתוח וסגור. לא ברור מה יהיה מותר ואסור בחודשים הבאים. תוקף התקנות הנוכחיות יפוג ב־28 באפריל. "נצטרך לוודא עד לדקה ה־90 מה מותר באותו רגע", נאנחת גרינשטיין.
- התחרטתם? האם ומתי תקבלו את כספכם בחזרה:
כאב הראש הרציני של עשרות אלפי זוגות שהזמינו חתונות לפני פרוץ הקורונה. חלקם לא קיבלו את מלוא כספם עד היום מאולמות או נותני שירותים שונים. במועצה הישראלית לצרכנות מבהירים שאין דין שווה לכל התשלומים הנוגעים לחתונה. תקנות ביטול עסקה לא חלות על הזמנת אירוע – אין לכם זכות להתחרט בתוך 14 יום. מה שקובע הוא מה שכתוב בחוזה. לכן חשוב מאוד לקרוא אותו. חלק גדול מההסכמים עם מקומות האירועים כוללים סעיף המתייחס לביטול בשל סגר או מגבלות על מספר האורחים. גם עם הספקים חשוב להסדיר מראש את הזכות להחזר כספי במקרה כזה.
הזמנתם שמלת כלה או חליפת חתן שתיתפר לפי מידותיכם? כל עוד לא נלקחו מידות ולא נגזרו בדים — ניתן לבטל בתוך יומיים, כפוף לתשלום דמי ביטול של 5% עד 100 שקל. שירותי איפור ועיצוב שיער, שירותים נלווים (תקליטן, להקה, צלם וכו') שהזמנתם בטלפון או באינטרנט – ניתן לבטל בתוך 14 ימים מיום ביצוע העסקה או קבלת חוזה בכתב (לפי המאוחר בין השניים), בתנאי שנותרו למעלה מיומיים (לא כולל שבת וחג) לפני האירוע. דמי ביטול – 5% עד 100 שקל. תקנות ביטול עסקה לא חלות על שירותים כאלה שהזמנתם מהאולם עצמו. תוכלו לבטל רק כפוף לתנאים שנקבעו בהסכם.
קניתם טבעת נישואים מוכנה ללא התאמות מיוחדות ומחירה מתחת ל־3,000 שקל? אפשר לבטל בתוך יומיים מהרכישה — לא כולל שבת וחג. דמי ביטול: 5% עד 100 שקל.
- איך לחשב את מספר האורחים:
במועצה הישראלית לצרכנות ממליצים: התחייבו לכמות המינימלית של אורחים, ודאגו למנגנון שינוי למקרה שיתווספו. בדקו מראש כמה מהאורחים הם ילדים או לא מחוסנים שמוכנים לעבור בדיקת קורונה לפני האירוע. "החישוב המקובל הוא ש-10% מהמוזמנים לא מגיעים, ועוד 10% מהמאשרים לא יגיעו", אומרת לוין. אבל במציאות של אחרי הקורונה, זה עלול להגיע ל־30%, בגלל החששות. היום בחתונות רבות יש גם פחות ילדים, כפי שמציינת אמילי שור מ"כלות אורבניות". מומלץ להיעזר בחברות המתמחות באישורי הגעה, אלא אם מישהו מהמשפחה/חברים מתנדב לטפל בנושא. זו הוצאה זניחה לעומת עלות החתונה, והיא קריטית בעידן הפוסט־קורונה, שבו ייתכן פער גדול בין מספר המוזמנים למספר המגיעים בפועל. הביאו בחשבון שאולמות המקפידים על הוראות איגוד בעלי האולמות עשויים לדרוש מכם רשימות אורחים לצורך חקירה אפידמיולוגית, אם תידרש בעתיד, כולל מי שאינם בעלי תו ירוק. המליצו לאורחים להגיע עם התו הירוק כשהוא מודפס, מה שיקצר הליכים.
- מה להביא כמתנה:
פיצוץ החתונות הצפוי מכניס רבים וטובים לדילמה כלכלית לא פשוטה – מצד אחד כולנו התגעגענו לשמוח, מצד שני בווטסאפ נערמות הודעות עם הזמנות לחתונות (ההזמנות הקלאסיות מנייר כמעט נפחו את נשמתן). מה גודל הצ'ק שצריך להביא? שרון לוין ממליצה: "תנו לפי יכולתכם. אם הזוג רוצה לנחות ממסוק, אתם לא חייבים לממן את גחמותיו. חשבו כמה אירועים מתוכננים לכם במחצית השנה הקרובה, מה הסכום הכולל שמתאים לכם להקציב למתנות, והתנהלו בהתאם". לא חייבים להגיע לכל אירוע, היעדרותכם תתקבל בהבנה. קנה מידה אפשרי להחלטה: האם בחצי השנה האחרונה דיברתם עם החתן/הכלה או הוריהם? גם בן/בת הזוג לא חייבים להצטרף אוטומטית. והילדים? אם אינכם מקרבה ראשונה, בעידן הפוסט־קורונה מותר לכם לחשב מה זול יותר – בייביסיטר או הגדלת המתנה כי הבאתם את הילדים.
- תוספת תשלום לאולם על שעות נוספות:
התוספת יכולה לנוע בין 500 ל-6,000 שקל + מע"מ, לכל שעה נוספת. יש אולמות שמתחילים לגבות משתיים בבוקר, יש שגובים מחצות. ודאו במדויק את השעות, ומה מותר לעשות בשעות הנוספות. ובכלל, לא בטוח שקהל האורחים של הפוסט-קורונה מעוניין בחתונה ארוכה.
- אקסטרות:
פרחים על כל שולחן, מגנטים, שזירת פרחים בשער האורחות, מתנות הביתה – אפשר להגיע בקלות ל-150,000-100 שקל. גם כאן ניכרת השפעת הקורונה: במקום 2־3 אטרקציות לחתונה בממוצע, יורדים לאחת, והרבה מכינים ומפיקים בעצמם.
בדיקה השוואתית בלעדית שערך אתר "מתחתנים" של Zap, מצביעה על התייקרויות של 3%־19% במחירי המנות בחתונות. לרוב מדובר בהתייקרויות של 10% ומעלה. ההתייקרויות הגבוהות ביותר הן בחתונות הקיץ באזור המרכז, בין חדרה לגדרה. כמו כן מצביעה הבדיקה על התייקרויות של 20%־50% בארבע מבין שמונה ההוצאות הנוספות שנבדקו - צילום, די-ג'יי, איפור ושיער. בתעריפי הרבנים ובעלויות חליפות חתן אין שינוי. בשמלות כלה ניתן אפילו למצוא ירידות מחירים.
בטבלאות שלמטה מוצגים מחירי המנות הממוצעים לסועד באירוע עם 350 מוזמנים (המחיר עולה ככל שיורד מספר המוזמנים). הבדיקה התייחסה בנפרד לימים א'־ד' (אמצע השבוע) וליום חמישי, הנחשב ליקר ביותר. מחירי 2021 הושוו למחירים בעונות המקבילות ב־2019, שכן שנת 2020, שנת הקורונה, לא הייתה נורמטיבית והמחירים אינם רלוונטיים. ההשוואות בכל קטגוריה התבססו על עשרות מקומות או נותני שירות.