חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' אישררה היום (ד') את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה. מדובר בחברת הדירוג הראשונה שפרסמה את הדירוג של ישראל מאז שהתברר שלא אושר תקציב מדינה לשנים 2020 ו-2021 וכן שיתקיימו בחירות נוספות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
גם מודיס ו-S&P נמנעו לאחרונה מהורדת דירוג לישראל, מה שהפתיע לטובה שכן לישראל אין תקציב, רמת האבטלה גבוהה והגירעון ב-2020 הסתכם ב-11.7% והיה מהגבוהים בעולם יחסית לתוצר.
על פי החברה, דירוג האשראי של ישראל מאזן בין חשבונות חיצוניים חזקים, כלכלה מגוונת בעלת ערך מוסף גבוה וחוסן מוסדי, לבין יחס חוב ממשלתי לתוצר שעודנו גבוה ביחס למדינות הייחוס וסיכונים פוליטיים וביטחוניים מתמשכים.
האנליסטים צופים כי יירשם גידול ריאלי בתמ"ג של כ-5.4% ב-2021 ו-4.1% ב-2022, אחרי התכווצות של 3.9% ב-2020 בהתאם לאומדני חברת הדירוג, והתייצבות על שיעור גידול של קרוב ל-3%. תרחיש הבסיס של החברה מניח שההגבלות הכלכליות תיפסקנה, החיסונים יימשכו בקצב גבוה בחציון הראשון של 2021 ותיירות החוץ תחודש במידה מצומצמת בחציון השני של השנה.
בנוסף, מציינים בחברת הדירוג כי ישנם סיכונים לתחזית לאור גלי תחלואה אפשריים ולאור התזמון והאפקטיביות של מבצע החיסונים, הן בישראל והן בעולם. עם זאת, לדבריהם הכלכלה המגוונת ובעלת הערך המוסף של ישראל הוכחה כבעלת חוסן בפני זעזועים חוזרים ונשנים.
בהודעה נכתב כי חלה הרעה במצב הפיסקלי של ישראל עקב המגפה, והתנודתיות הפוליטית המתמשכת מסבכת את הסיכוי להתאמות פיסקליות. החברה מצפה שהגירעון הממשלתי יישאר גבוה בשנת 2021, כ-9% מהתמ"ג, לאחר 11.7% בשנת 2020, ויצטמצם ל-4.3% מהתוצר ב-2022.
בהתאם לתחזית החברה, יחס החוב הציבורי לתוצר צפוי לעמוד על כ-76% בשנת 2020, ולעלות עד ל-80% לערך ב-2023. יחס זה גבוה מעל הנתון החציוני המשוער לשנת 2020 עבור מדינות בדירוג A. עם זאת, האנליסטים מציינים שתנאי המימון של המדינה נשארו נוחים. שוק מקומי עמוק ונזיל, הנתמך בתכנית רכישת האג"ח הממשלתיות של בנק ישראל (בגובה כ-6.3% מהתמ"ג), שמרו על התשואה הנומינלית ל–10 שנים הרבה מתחת ל-1% במשך מרבית השנה.
על פי פרסום החברה, החשבונות החיצוניים של ישראל נותרו חזקים. לישראל עודף בחשבון השוטף בכל שנה מאז 2003, והתכווצות גדולה יותר במחירי הייבוא לעומת הייצוא הובילה לעלייה לקרוב ל-4% מהתמ"ג ב- 2020. Fitch מצפה שישראל תמשיך להיות בעודף בחשבון השוטף שכן הגידול בייצוא שירותים נותר איתן. כמו כן מציינת החברה כי השקעות זרות נטו תורמות גם כן לקפיצה של 38% ביתרות המט"ח ב-2020 לאזור ה-173 מיליארד דולר (כ-17 חודשים של תשלומים חיצוניים). מעמדה של ישראל כמלווה חיצונית נטו התחזק על פי ההערכות ל-58% מהתוצר בסוף 2020, נתון גבוה משמעותית מהחציונים של דירוגי A ו-AA.
האנליסטים של החברה צופים כי דירוג האשראי של ישראל ימשיך להיות מוגבל על-ידי סיכונים ביטחוניים, אולם פרופיל האשראי של ישראל הפגין חוסן בפני עימותים תקופתיים. "הסכמי אברהם" הפכו את היחסים שהתקיימו בין ישראל למספר מדינות ערביות לרשמיים והדגישו את סדר העדיפויות המשותף לטיפול במצב מול איראן, ונותר לראות האם ההסכמים יפחיתו את הסיכונים הגיאופוליטיים שניצבים בפני ישראל. פיץ' מניחה כי לא תהיה פריצת דרך בתהליך השלום עם הפלשתינאים בטווח התחזית.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג, מסר: "אישרור דירוג האשראי של מדינת ישראל בתקופה של חוסר ודאות ומשבר עולמי, משקף את האמון בכלכלה הישראלית המגוונת ואת היכולת המימונית והפיסקלית של הממשלה להתמודד עם השלכות המשבר".
ההודעות הבאות של שלוש החברות צפויות רק אחרי הבחירות לכנסת ברבעון השני של השנה.